Wpływ zróżnicowanych dawek azotu na plonowanie pszenicy jarej

Wacław Jarecki

wjarecki@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Dorota Bobrecka-Jamro


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Abstrakt

W latach 2009–2011 przeprowadzono ścisłe doświadczenie polowe, którego celem było określenie reakcji odmian pszenicy jarej: Bombona, Parabola i Trappe na dwa poziomy nawożenia azotem 90 i 150 kg∙ha-1. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem dawki azotu istotnie zwiększyła się liczba kłosów na 1 m2 (średnio o 33 szt.), plon ziarna (średnio o 0,71 t∙ha-1) oraz zawartość białka ogólnego w ziarnie (średnio o 0,4%) w odniesieniu do kontroli. Odmiana Parabola wcześniej weszła w fazę krzewienia w porównaniu do odmiany Bombona i Trappe. Zastosowane poziomy nawożenia azotem nie wpłynęły istotnie na przebieg wegetacji roślin. Badane odmiany różniły się elementami struktury plonu i plonem ziarna, co potwierdzono statystycznie. Najwięcej białka ogólnego w suchej masie ziarna zawierała odmiana Bombona.


Słowa kluczowe:

białko, elementy struktury plonu, nawożenie azotem, odmiany, plon, pszenica jara

Biskupski A., Kaus A., Włodek S., Pabin J. 2007. Zróżnicowane nawożenie azotem a plonowanie i wybrane wskaźniki architektury łanu kilku odmian pszenicy jarej. Inż. Rol. 3 (91): 29 — 35.
Google Scholar

Bly A. G., Woodard H. J. 2003. Nitrogen management, foliar nitrogen application timing influence on grain yield and protein concentration of hard red winter and spring wheat. Agron. J. 95: 335 — 338.
Google Scholar

Borkowska H., Grundas S., Styk B. 2003. Zmiany wybranych cech jakościowych ziarna kilku odmian pszenicy pod wpływem zróżnicowanego nawożenia azotowego. Acta Agrophys 2 (4): 717 — 723.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Sułek A. 2007. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR 245: 47 — 55.
Google Scholar

Fotyma E. 2003. Porównanie produktywności pszenicy ozimej i jarej uprawianej w różnych warunkach agroekologicznych. Fragm. Agron. 3 (79): 98 — 114.
Google Scholar

Gąsiorowska B., Makarewicz A. 2004. Wpływ nawożenia azotowego na plonowanie pszenicy jarej. Ann. UMCS, Sec. E, 2004, 59, (2): 713 — 719.
Google Scholar

Jakubczyk E., Gondek E. 2009. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na właściwości mechaniczne ziarna odmian pszenicy jarej. Acta Agrophysica 14 (2): 335 — 343.
Google Scholar

Johansson E, Prieto-Linde M.L., Jönsson J. 2001. Effects of wheat cultivar and nitrogen application on storage protein composition and bread-making quality. Cereal Chem. 78: 19 — 25.
Google Scholar

Kocoń A. 2005. Nawożenie jakościowej pszenicy jarej i ozimej a plon i jakość ziarna. Pam. Puł. 139: 55 — 64.
Google Scholar

Kulig B., Oleksy A., Zając T. 2009. Wpływ sposobu uprawy roli i nawożenia azotem na plonowane pszenicy jarej. Fragm. Agron. 26 (4): 81 — 94.
Google Scholar

Ralcewicz M., Knapowski T., Kozera W., Barczak B. 2009. Technological value of spring wheat of Zebra cultivar as related to the way of nitrogen and magnesium application. J. Cent. Eur. Agric. 10 (3): 223 — 232.
Google Scholar

Sułek A. 2004. Określenie reakcji nowych rodów i odmian pszenicy jarej na wybrane czynniki agrotechniczne. Biul. IHAR 231: 139 — 145.
Google Scholar

Sułek A., Cacak-Pietrzak G. 2008. Kształtowanie się cech jakościowych ziarna odmian pszenicy jarej w zależności od nawożenia azotem. Fragm. Agron. 25 (1): 400 — 409.
Google Scholar

Sułek A. i Podolska G. 2008. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy jarej odmiany Nawra w zależności od dawki i terminu stosowania azotu. Acta Sci. Pol., Agricultura 7 (1): 103 — 110.
Google Scholar

Sułek A., Mazurek J. 2001. Wpływ podstawowych czynników agrotechnicznych na plon i cechy plonotwórcze nowych odmian pszenicy jarej. Biul. IHAR 220: 59 — 67.
Google Scholar

Wooding A. R., Kavale S., MacRitchie F., Stoddard F. L., Wallace A. 2000. Effects of nitrogen and sulfur fertilizer on protein ccomposition, mixing requirements, and dough strength of four wheat cultivars. Cereal Chem. 77, 798 — 807.
Google Scholar

Woźniak A. 2009. Jakość ziarna pszenicy jarej odmiany Koksa w różnych systemach uprawy roli. Acta Agrophysica 14 (1): 233 — 241.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2012

Cited By / Share

Jarecki, W. i Bobrecka-Jamro, D. (2012) „Wpływ zróżnicowanych dawek azotu na plonowanie pszenicy jarej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (265), s. 3–10. doi: 10.37317/biul-2012-0034.

Autorzy

Wacław Jarecki 
wjarecki@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Autorzy

Dorota Bobrecka-Jamro 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Statystyki

Abstract views: 64
PDF downloads: 41


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Wacław Jarecki, Dorota Bobrecka-Jamro

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora