Reakcja odmian pszenicy jarej na zróżnicowany poziom intensywności technologii produkcji


Abstrakt

W badaniach oceniono reakcję odmian pszenicy jarej na dwa zróżnicowane poziomy intensywności technologii uprawy. Doświadczenie przeprowadzono w latach 2013–2015 na polach Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian w Skołoszowie. Uzyskane wyniki badań wykazały, że intensywny poziom technologii produkcji powodował wzrost plonu ziarna pszenicy o 1,6 t·ha-1, w porównaniu do plonu uzyskanego w technologii średnio intensywnej. Wzrost plonu ziarna pszenicy uprawianej według technologii intensywnej w odniesieniu do technologii średnio intensywnej wynikał z większej liczby kłosów na jednostce powierzchni. Odmiany pszenicy jarej różniły się poziomem plonowania oraz wartością elementów składowych plonu. Największy plon ziarna uzyskała odmiana KWS Torridon, a najmniejszy Izera. Odmiana Izera, KWS Torridon i Tybalt uzyskały największą obsadę kłosów na jednostce powierzchni, z kolei odmiana Parabola uzyskała największą masę 1000 ziaren, a największą liczbę ziaren z kłosa uzyskała odmiana KWS Torridon.


Słowa kluczowe

komponenty plonu; plon ziarna; skład chemiczny ziarna

Ali A., Khaliq T., Ahmad A., Ahmad S., Malik A. U., Rasul F. 2012. How wheat responses to nitrogen in the field? A review. Crop and Environment 3 (1–2): 71 — 76.

Biskupski A., Kaus A., Włodek S., Pabin J. 2007. Zróżnicowanie nawożenia azotem a plonowanie i wybrane wskaźniki architektury łanu kilku odmian pszenicy jarej. Inżynieria Rolnicza. 3 (91): 29 — 36.

Boczar P. 2015. Konkurencyjność w produkcji pszenicy na świecie — wybrane elementy. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 4: 68 — 84.

Buczek J., Bobrecka-Jamro D., Jarecki W. 2011. Plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od dawki i terminu stosowania azotu. Fragmenta Agronomica 28 (4): 7 — 15.

Dmowski Z., Dzieżyc H. 2009. Potrzeby opadowe pszenicy jarej na glebach kompleksów pszennego dobrego i żytniego bardzo dobrego w północno-wschodniej Polsce. Acta Agrophysica. 13 (1): 39 — 48.

Góral T., Ochodzki P., Walentyl-Góral D., Nielsen L., Justesen A., Jorgensen L. 2012. Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie. Biul. IHAR 265: 11 — 21.

Horoszkiewicz-Janka J., Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.). 2013. Metodyka integrowanej ochrony pszenicy ozimej i jarej dla producentów. IOR — PIB Poznań. 74.

Kołodziejczyk M., Szmigiel A. 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Fragmenta Agronomica 31 (3): 75 — 84.

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Oleksy A. 2007. Wpływ intensywności uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura 6 (4): 5 — 14.

Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.) 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań. ss. 168.

Korbas M., Mrówczyński M. (red.) 2014. Metodyka integrowanej produkcji pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań: 90 ss.

Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E. 2007. Pozostałości środków ochrony roślin w ziarnach zbóż. Postępy w Ochronie Roślin. 47 (4): 70 — 74.

Mrówczyński M. (red.) 2013. Integrowana ochrona upraw rolniczych. Tom II. Zastosowanie integrowanej ochrony. PWRiL, Poznań: 286 ss.

Nowak W., Zbroszyczyk T. 2003. Wpływ poziomu intensywności uprawy na zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 493: 439 — 445.

Oleksy A., Szmigiel A., Kołodziejczyk M. 2008. Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura. 7 (1): 47 — 56.

Rachoń L., Szumiło G., Kurzydłowska I. 2013. Wpływ intensywności technologii produkcji na jakość ziarna pszenicy zwyczajnej, twardej, orkiszu i jednoziarnistej. Annales UMCS, Sec. E, Agricultura. 68 (2): 60 — 68.

Rachoń L., Szumiło G., Bobryk-Mamczarz A. 2017. Ocena porażenia przez choroby grzybowe wybranych gatunków pszenicy jarej w zależności od intensyfikacji technologii uprawy. Fragmenta Agronomica 34 (2): 75 — 83.

Staniszewski N., Woźniak A. 2007. Wpływ warunków pogodowych na jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej i pszenicy ozimej. Acta Agrophysica 9 (2): 525 — 540.

Sułek A., Cacak-Pietrzak G. 2008. Kształtowanie się cech jakościowych ziarna odmian pszenicy jarej w zależności od nawożenia azotem. Fragmenta Agronomica 25 (1): 400 — 409.

Szempliński W. (red.). 2012. Rośliny rolnicze. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie: 407 ss.

Velasco J.L., Rozas H.S., Echeverrı ́a H.E. Barbieri P.A. 2012. Optimizing fertilizer nitrogen use efficiency by intensively managed spring wheat in humid regions: Effect of split application. Canadian Journal of Plant Science. 92: 847 — 856.

Woźniak A., Gontarz D. 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR. 228: 33 — 39.

Pobierz

Opublikowane : 2019-11-30


Jarecka, A., Bobrecka-Jamro, D., Buczek, J. i Jarecki, W. (2019) „Reakcja odmian pszenicy jarej na zróżnicowany poziom intensywności technologii produkcji”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (287), s. 59-65. doi: 10.37317/biul-2019-0114.

Aneta Jarecka 
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski  Polska
Dorota Bobrecka-Jamro 
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski  Polska
https://orcid.org/0000-0002-1740-0911
Jan Buczek  jbuczek@ur.edu.pl
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski  Polska
https://orcid.org/0000-0002-9760-3603
Wacław Jarecki 
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski  Polska
https://orcid.org/0000-0003-0628-4190