Reakcja odmian pszenicy jarej na zróżnicowany poziom intensywności technologii produkcji
Aneta Jarecka
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
Dorota Bobrecka-Jamro
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-1740-0911
Jan Buczek
jbuczek@ur.edu.plWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-9760-3603
Wacław Jarecki
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-0628-4190
Abstrakt
W badaniach oceniono reakcję odmian pszenicy jarej na dwa zróżnicowane poziomy intensywności technologii uprawy. Doświadczenie przeprowadzono w latach 2013–2015 na polach Zakładu Doświadczalnego Oceny Odmian w Skołoszowie. Uzyskane wyniki badań wykazały, że intensywny poziom technologii produkcji powodował wzrost plonu ziarna pszenicy o 1,6 t·ha-1, w porównaniu do plonu uzyskanego w technologii średnio intensywnej. Wzrost plonu ziarna pszenicy uprawianej według technologii intensywnej w odniesieniu do technologii średnio intensywnej wynikał z większej liczby kłosów na jednostce powierzchni. Odmiany pszenicy jarej różniły się poziomem plonowania oraz wartością elementów składowych plonu. Największy plon ziarna uzyskała odmiana KWS Torridon, a najmniejszy Izera. Odmiana Izera, KWS Torridon i Tybalt uzyskały największą obsadę kłosów na jednostce powierzchni, z kolei odmiana Parabola uzyskała największą masę 1000 ziaren, a największą liczbę ziaren z kłosa uzyskała odmiana KWS Torridon.
Słowa kluczowe:
komponenty plonu, plon ziarna, skład chemiczny ziarnaBibliografia
Ali A., Khaliq T., Ahmad A., Ahmad S., Malik A. U., Rasul F. 2012. How wheat responses to nitrogen in the field? A review. Crop and Environment 3 (1–2): 71 — 76.
Google Scholar
Biskupski A., Kaus A., Włodek S., Pabin J. 2007. Zróżnicowanie nawożenia azotem a plonowanie i wybrane wskaźniki architektury łanu kilku odmian pszenicy jarej. Inżynieria Rolnicza. 3 (91): 29 — 36.
Google Scholar
Boczar P. 2015. Konkurencyjność w produkcji pszenicy na świecie — wybrane elementy. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 4: 68 — 84.
Google Scholar
Buczek J., Bobrecka-Jamro D., Jarecki W. 2011. Plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od dawki i terminu stosowania azotu. Fragmenta Agronomica 28 (4): 7 — 15.
Google Scholar
Dmowski Z., Dzieżyc H. 2009. Potrzeby opadowe pszenicy jarej na glebach kompleksów pszennego dobrego i żytniego bardzo dobrego w północno-wschodniej Polsce. Acta Agrophysica. 13 (1): 39 — 48.
Google Scholar
Góral T., Ochodzki P., Walentyl-Góral D., Nielsen L., Justesen A., Jorgensen L. 2012. Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie. Biul. IHAR 265: 11 — 21.
Google Scholar
Horoszkiewicz-Janka J., Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.). 2013. Metodyka integrowanej ochrony pszenicy ozimej i jarej dla producentów. IOR — PIB Poznań. 74.
Google Scholar
Kołodziejczyk M., Szmigiel A. 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Fragmenta Agronomica 31 (3): 75 — 84.
Google Scholar
Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Oleksy A. 2007. Wpływ intensywności uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura 6 (4): 5 — 14.
Google Scholar
Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.) 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań. ss. 168.
Google Scholar
Korbas M., Mrówczyński M. (red.) 2014. Metodyka integrowanej produkcji pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań: 90 ss.
Google Scholar
Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E. 2007. Pozostałości środków ochrony roślin w ziarnach zbóż. Postępy w Ochronie Roślin. 47 (4): 70 — 74.
Google Scholar
Mrówczyński M. (red.) 2013. Integrowana ochrona upraw rolniczych. Tom II. Zastosowanie integrowanej ochrony. PWRiL, Poznań: 286 ss.
Google Scholar
Nowak W., Zbroszyczyk T. 2003. Wpływ poziomu intensywności uprawy na zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 493: 439 — 445.
Google Scholar
Oleksy A., Szmigiel A., Kołodziejczyk M. 2008. Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura. 7 (1): 47 — 56.
Google Scholar
Rachoń L., Szumiło G., Kurzydłowska I. 2013. Wpływ intensywności technologii produkcji na jakość ziarna pszenicy zwyczajnej, twardej, orkiszu i jednoziarnistej. Annales UMCS, Sec. E, Agricultura. 68 (2): 60 — 68.
Google Scholar
Rachoń L., Szumiło G., Bobryk-Mamczarz A. 2017. Ocena porażenia przez choroby grzybowe wybranych gatunków pszenicy jarej w zależności od intensyfikacji technologii uprawy. Fragmenta Agronomica 34 (2): 75 — 83.
Google Scholar
Staniszewski N., Woźniak A. 2007. Wpływ warunków pogodowych na jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej i pszenicy ozimej. Acta Agrophysica 9 (2): 525 — 540.
Google Scholar
Sułek A., Cacak-Pietrzak G. 2008. Kształtowanie się cech jakościowych ziarna odmian pszenicy jarej w zależności od nawożenia azotem. Fragmenta Agronomica 25 (1): 400 — 409.
Google Scholar
Szempliński W. (red.). 2012. Rośliny rolnicze. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie: 407 ss.
Google Scholar
Velasco J.L., Rozas H.S., Echeverrı ́a H.E. Barbieri P.A. 2012. Optimizing fertilizer nitrogen use efficiency by intensively managed spring wheat in humid regions: Effect of split application. Canadian Journal of Plant Science. 92: 847 — 856.
Google Scholar
Woźniak A., Gontarz D. 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR. 228: 33 — 39.
Google Scholar
Autorzy
Aneta JareckaWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
Autorzy
Dorota Bobrecka-JamroWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0002-1740-0911
Autorzy
Jan Buczekjbuczek@ur.edu.pl
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0002-9760-3603
Autorzy
Wacław JareckiWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0003-0628-4190
Statystyki
Abstract views: 363PDF downloads: 245
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Marta Jańczak-Pieniążek, Jan Buczek, Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Wpływ intensywności uprawy na produkcyjność mieszańcowych i populacyjnych odmian pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 288 (2020): Wydanie regularne
- Jan Buczek, Marta Jańczak-Pieniążek, Reakcja pszenicy hybrydowej na wysokie dawki azotu i nawożenie dolistne , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 296 (2021): Wydanie regularne
- Wacław Jarecki, Reakcja pszenicy zwyczajnej ozimej na dolistne nawożenie , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 294 (2021): Wydanie regularne
- Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Ewa Szpunar-Krok, Jan Buczek, Ocena wartości gospodarczej odmian owsa nagoziarnistego uprawianych w rejonie Podkarpacia , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 244 (2007): Wydanie regularne
- Jan Buczek, Ewa Szpunar-Krok, Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Wpływ herbicydów powschodowych na zachwaszczenie i plonowanie bobiku , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 244 (2007): Wydanie regularne
- Wacław Jarecki, Dorota Bobrecka-Jamro, Wpływ zróżnicowanych dawek azotu na plonowanie pszenicy jarej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 265 (2012): Wydanie regularne
- Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Ewa Szpunar-Krok, Wpływ dolistnego dokarmiania na plon i skład chemiczny ziarna owsa , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 246 (2007): Wydanie regularne
- Wacław Jarecki, Dorota Bobrecka-Jamro, Reakcja pszenicy jarej odmiany Parabola na dolistne dokarmianie mocznikiem i Mikrokomplexem , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 262 (2011): Wydanie regularne