Response of spring wheat to varied intensity of crop production technology
Aneta Jarecka
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
Dorota Bobrecka-Jamro
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-1740-0911
Jan Buczek
jbuczek@ur.edu.plWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-9760-3603
Wacław Jarecki
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-0628-4190
Abstract
The study assessed response of spring wheat to two different intensity levels in crop production technology. The experiment was conducted from 2013 to 2015 in the fields of the Research Facility for Cultivar Assessment in Skołoszów. The obtained test results showed that the intense level of production technology resulted in an increase in wheat grain yield by 1,6 t·ha-1, compared to the yield obtained in medium-intensity technology. The increase in grain yield of wheat cultivated according to the intensive technology in relation to medium-intensity technology resulted from a larger number of ears per surface unit. Varieties of spring wheat differed in the level of yield and the value of the components of the crop. The highest grain yield was given to KWS Torridon and the smallest to Izera. The Izera, KWS Torridon and Tybalt variety obtained the largest spike casting on the surface unit, while the Parabola variety obtained the largest mass of 1000 grains, and the largest number of grains per ear was KWS Torridon.
Keywords:
grain yield, yield components, chemical composition of grainReferences
Ali A., Khaliq T., Ahmad A., Ahmad S., Malik A. U., Rasul F. 2012. How wheat responses to nitrogen in the field? A review. Crop and Environment 3 (1–2): 71 — 76.
Google Scholar
Biskupski A., Kaus A., Włodek S., Pabin J. 2007. Zróżnicowanie nawożenia azotem a plonowanie i wybrane wskaźniki architektury łanu kilku odmian pszenicy jarej. Inżynieria Rolnicza. 3 (91): 29 — 36.
Google Scholar
Boczar P. 2015. Konkurencyjność w produkcji pszenicy na świecie — wybrane elementy. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 4: 68 — 84.
Google Scholar
Buczek J., Bobrecka-Jamro D., Jarecki W. 2011. Plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od dawki i terminu stosowania azotu. Fragmenta Agronomica 28 (4): 7 — 15.
Google Scholar
Dmowski Z., Dzieżyc H. 2009. Potrzeby opadowe pszenicy jarej na glebach kompleksów pszennego dobrego i żytniego bardzo dobrego w północno-wschodniej Polsce. Acta Agrophysica. 13 (1): 39 — 48.
Google Scholar
Góral T., Ochodzki P., Walentyl-Góral D., Nielsen L., Justesen A., Jorgensen L. 2012. Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie. Biul. IHAR 265: 11 — 21.
Google Scholar
Horoszkiewicz-Janka J., Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.). 2013. Metodyka integrowanej ochrony pszenicy ozimej i jarej dla producentów. IOR — PIB Poznań. 74.
Google Scholar
Kołodziejczyk M., Szmigiel A. 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Fragmenta Agronomica 31 (3): 75 — 84.
Google Scholar
Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Oleksy A. 2007. Wpływ intensywności uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura 6 (4): 5 — 14.
Google Scholar
Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.) 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań. ss. 168.
Google Scholar
Korbas M., Mrówczyński M. (red.) 2014. Metodyka integrowanej produkcji pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań: 90 ss.
Google Scholar
Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E. 2007. Pozostałości środków ochrony roślin w ziarnach zbóż. Postępy w Ochronie Roślin. 47 (4): 70 — 74.
Google Scholar
Mrówczyński M. (red.) 2013. Integrowana ochrona upraw rolniczych. Tom II. Zastosowanie integrowanej ochrony. PWRiL, Poznań: 286 ss.
Google Scholar
Nowak W., Zbroszyczyk T. 2003. Wpływ poziomu intensywności uprawy na zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 493: 439 — 445.
Google Scholar
Oleksy A., Szmigiel A., Kołodziejczyk M. 2008. Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura. 7 (1): 47 — 56.
Google Scholar
Rachoń L., Szumiło G., Kurzydłowska I. 2013. Wpływ intensywności technologii produkcji na jakość ziarna pszenicy zwyczajnej, twardej, orkiszu i jednoziarnistej. Annales UMCS, Sec. E, Agricultura. 68 (2): 60 — 68.
Google Scholar
Rachoń L., Szumiło G., Bobryk-Mamczarz A. 2017. Ocena porażenia przez choroby grzybowe wybranych gatunków pszenicy jarej w zależności od intensyfikacji technologii uprawy. Fragmenta Agronomica 34 (2): 75 — 83.
Google Scholar
Staniszewski N., Woźniak A. 2007. Wpływ warunków pogodowych na jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej i pszenicy ozimej. Acta Agrophysica 9 (2): 525 — 540.
Google Scholar
Sułek A., Cacak-Pietrzak G. 2008. Kształtowanie się cech jakościowych ziarna odmian pszenicy jarej w zależności od nawożenia azotem. Fragmenta Agronomica 25 (1): 400 — 409.
Google Scholar
Szempliński W. (red.). 2012. Rośliny rolnicze. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie: 407 ss.
Google Scholar
Velasco J.L., Rozas H.S., Echeverrı ́a H.E. Barbieri P.A. 2012. Optimizing fertilizer nitrogen use efficiency by intensively managed spring wheat in humid regions: Effect of split application. Canadian Journal of Plant Science. 92: 847 — 856.
Google Scholar
Woźniak A., Gontarz D. 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR. 228: 33 — 39.
Google Scholar
Authors
Aneta JareckaWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
Authors
Dorota Bobrecka-JamroWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0002-1740-0911
Authors
Jan Buczekjbuczek@ur.edu.pl
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0002-9760-3603
Authors
Wacław JareckiWydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0003-0628-4190
Statistics
Abstract views: 363PDF downloads: 245
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Marta Jańczak-Pieniążek, Jan Buczek, Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, The impact of cultivation intensity for productivity on hybrid and population cultivars of winter wheat , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 288 (2020): Regular issue
- Jan Buczek, Marta Jańczak-Pieniążek, Hybrid wheat response to high nitrogen application rates and foliar fertilisation , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 296 (2021): Regular issue
- Wacław Jarecki, The reaction of winter wheat to foliar fertilization , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 294 (2021): Regular issue
- Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Ewa Szpunar-Krok, Jan Buczek, Estimation of the economic value of hull-less oat cultivars grown in the Podkarpackie region , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 244 (2007): Regular issue
- Jan Buczek, Ewa Szpunar-Krok, Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, The effect of post-emergence herbicides on weed infestation and yielding of faba bean , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 244 (2007): Regular issue
- Wacław Jarecki, Dorota Bobrecka-Jamro, Influence of different nitrogen doses on yielding of spring wheat , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 265 (2012): Regular issue
- Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Ewa Szpunar-Krok, Influence of foliar fertilization on yield and chemical composition of oat grain , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 246 (2007): Regular issue
- Wacław Jarecki, Dorota Bobrecka-Jamro, Reaction of spring wheat, Parabola variety, to leaf feeding with urea and Microcomplex , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 262 (2011): Regular issue