Wpływ preparatów zawierających efektywne mikroorganizmy na zdolność kiełkowania nasion z upraw ekologicznych

Elżbieta Małuszyńska

e.maluszynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Anna Szydłowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Danuta Martyniak


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Szymon Dziamba


Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Joanna Dziamba


Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była ocena zdolności kiełkowania nasion po traktowaniu trzema preparatami zawierającymi efektywne mikroorganizmy: EM-Farming, Ema Plus, ISD. Materiałem do badań były nasiona pszenicy jarej, jęczmienia jarego, czterech odmian owsa, facelii błękitnej, seradeli, łubinu żółtego i łubinu wąskolistnego pochodzące z uprawy ekologicznej. Ocenę zdolności kiełkowania nasion przeprowadzono zgodnie z metodyką ISTA (2010). Zaprawianie nasion preparatami z efektywnymi mikroorganizmami nie miało wpływu na kiełkowanie pszenicy i jęczmienia. U owsa wpłynęło pozytywnie na kiełkowanie tylko jednej odmiany Polar, spośród czterech badanych, ale różnica nie była istotna statystycznie. Nasiona łubinu wąskolistnego po zastosowaniu preparatów kiełkowały nieco lepiej niż nasiona kontrolne. Zdolność kiełkowania nasion seradeli wzrosła po moczeniu w roztworze Ema Plus i ISD, jednak nieistotnie statystycznie. Nasiona facelii błękitnej wykazywały wyższe kiełkowanie po zastosowaniu roztworu ISD. Użyte preparaty nie spowodowały istotnego statystycznie zwiększenia zdolności kiełkowania nasion, ale stwierdzono mniej siewek nienormalnych oraz nasion martwych.


Słowa kluczowe:

efektywne mikroorganizmy, EM, nasiona, zdolność kiełkowania

Dziamba Sz., Dziamba J. 2009. Wpływ sposobów uszlachetniania nasion na wzrost, rozwój i plonowanie roślin. Mat. Konf. „Nauka dla hodowli roślin uprawnych”, Zakopane 02.02-06 II 2009: 65.
Google Scholar

Dziamba Sz., Dziamba J. 2010. Doświadczenia z EM-Farming — rola światła i pożytecznych mikroorganizmów w produkcji roślinnej. Mat. Konf. „Mikroorganizmy w rewitalizacji środowiska — nauka i praktyka. Lublin 23–24 marca 2010: 55.
Google Scholar

Dziąg A., Szczech M. 2011. Oddziaływanie Trichoderma na rozwój różnych gatunków roślin warzywnych i ich wrażliwość wobec B. cinerea. Mat. Konf. „Trichoderma i inne grzyby w nauce i praktyce” Radziejowice 29-30 IX 2011 r.: 32
Google Scholar

Faltyn U., Miszkieło T. 2008. Wpływ efektywnych mikroorganizmów (EM) na zdolność kiełkowania pszenicy jarej. Zesz. Nauk. UP Wroc., Rol. XCII nr 568: 31 — 36.
Google Scholar

Janas R., Grzesik M. 2005. Zastosowanie środków biologicznych do poprawy jakości nasion roślin ogrodniczych. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 45 (2) :739 — 741.
Google Scholar

Janas R., Grzesik M. 2006a. Proekologiczne metody poprawy jakości nasion roślin ogrodniczych. Zeszyty Naukowe Postępów Nauk Rolniczych 2006 z. 510: 213 — 221.
Google Scholar

Janas R., Grzesik M. 2006b. Efektywność biologicznych metod ochrony w uprawach nasiennych roślin leczniczych i ozdobnych. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 46 (2): 727 — 731.
Google Scholar

Janas R. 2009. Możliwości wykorzystania efektywnych mikroorganizmów w ekologicznych systemach produkcji roślin uprawnych. Problemy Inżynierii Rolniczej 3/2009: 111 — 119.
Google Scholar

Małuszyńska E., Szydłowska A. 2009. Wstępna ocena skuteczności wybranych metod zaprawiania nasion do stosowania w rolnictwie ekologicznym — komunikat. Biul. IHAR 252 :27 — 34.
Google Scholar

Międzynarodowe Przepisy Oceny Nasion 2010. Wersja polska 2010. Opracowanie IHAR — PIB ZNIN, Radzików.
Google Scholar

Nowakowska H. 2005. Antagonistic activity of some fungi and Actinomycetes against pathogens of damping-off of sugar beet seedlings. Plant Breeding & Seed Science vol. 52: 69 — 78.
Google Scholar

Okorski A. 2007. Biologiczna ochrona roślin przed chorobami — mechanizmy i perspektywy rozwoju. Post. Nauk Roln. 5/2007 :21 — 36.
Google Scholar

Okorski A., Majchrzak B. 2008. Grzyby zasiedlające nasiona grochu siewnego po zastosowaniu preparatu mikrobiologicznego EM 1. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 48 (4): 1314 — 1318.
Google Scholar

Wolna-Maruwka A., Schroeder-Zakrzewska A., Borowiak K. 2010. Wpływ preparatu EM na stan mikrobiologiczny podłoża przeznaczonego do uprawy pelargonii (Pelargonium × hortorum). Nauka Przyr. Technol. 4,6,#98 :1 — 12.
Google Scholar

www.minrol.gov.pl/ 2011. Materiały z konferencji pt. ”Czy Polsce zagraża spadek żyzności gleb” z dnia 9 lutego 2011 r.
Google Scholar

www.ior.poznan.pl/. 2011. Badania w zakresie ochrony ekologicznych upraw rolniczych/ Efektywne mikroorganizmy w rolnictwie ekologicznym.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/29/2012

Cited By / Share

Małuszyńska, E. (2012) „Wpływ preparatów zawierających efektywne mikroorganizmy na zdolność kiełkowania nasion z upraw ekologicznych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (263), s. 33–42. doi: 10.37317/biul-2012-0074.

Autorzy

Elżbieta Małuszyńska 
e.maluszynska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Autorzy

Anna Szydłowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Autorzy

Danuta Martyniak 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Autorzy

Szymon Dziamba 

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Autorzy

Joanna Dziamba 

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 97
PDF downloads: 94


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Elżbieta Małuszyńska, Anna Szydłowska, Danuta Martyniak, Szymon Dziamba, Joanna Dziamba

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2