Wpływ wybranych cytokinin na mikropropagację Salvia officinalis
Aleksandra Luwańska
sekretariat@iwnirz.plInstytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii (Poland)
Karolina Wielgus
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii (Poland)
Marlena Szalata
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-0153-4317
Milena Szalata
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii (Poland)
Ryszard Słomski
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-5601-7002
Abstrakt
Szałwia lekarska (Salvia officinalis) jest rośliną o bardzo szerokich właściwościach leczniczych, wśród których najistotniejsze to działanie odkażające, przeciwzapalne i przeciwpotne. Wyciągi z szałwii regulują pracę układu pokarmowego, obniżają poziom cukru we krwi, a także są silnym lekiem antyseptycznym unieczynniającym toksyny bakteryjne oraz hamującym rozmnażanie wielu rodzajów bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych, także odpornych na antybiotyki. Swoje wszechstronne zastosowanie szałwia zawdzięcza olejkowi eterycznemu o złożonym składzie, zawierającym m.in. tujon, cyneol, kamforę, borneol i pinen. Oprócz tego występują w nim garbniki katechinowe, trójterpeny, flawonoidy, gorycze (karnozol), kwasy organiczne, a także witaminy B1, C, PP oraz karoteny. Techniki in vitro umożliwiają masowe namnażanie wyselekcjonowanych roślin o najlepszych parametrach leczniczych lub roślin o nowych cechach uzyskanych na drodze transformacji. Celem badań było określenie wpływu wybranych cytokinin na wydajność mikropropagacji szałwii. Materiał do badań stanowiły eksplantaty wierzchołkowe szałwii, odmiany Bona. Hodowlę prowadzono na pożywkach Murashige Skoog (MS), zawierających różne stężenie kinetyny, BAP oraz zeatyny (2, 5, 10 mg/l). Najlepszy współczynnik namnażania roślin otrzymano przy użyciu cytokininy BAP (3,5–3, w zależności od stężenia), jednak zbyt duży odsetek zwitryfikowanych roślin skłonił do obniżenia poziomu tego fitohormonu. Wydajność i stabilność mikropropagacji przy użyciu BAP w stężeniu 0,3 mg/l sprawdzono podczas długookresowej hodowli (do pokolenia n-6). Praca obejmuje również zastosowanie cytokininy meta-Topolina (mT) jako alternatywy do fitohormonu BAP. Najlepsze rezultaty w mikropropagacji szałwii uzyskano przy zastosowaniu pożywki modyfikowanej 0,3 mg/l BAP. Współczynnik namanażania w tym przypadku oscylował w granicach 2,4–3,4 w kolejnych cyklach namnożeniowych.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
BAP, in vitro, cytokininy, mikropropagacja, szałwiaBibliografia
Akhondzadeh S., Noroozian M., Mohammadi M., Ohadinia S., Jamshidi A. H., Khani M. 2003. Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics 28: 53 — 59.
Google Scholar
Arikat N. A., Jawad F. M., Karama N. S., Shibli R. A. 2004. Micropropagation and accumulation of essential oils in wild sage (Salvia fruticosa Mill.). Scientia Horticulturae 100: 193 — 202.
Google Scholar
Avato P., Fortunato I. M., Ruta C., D’Elia R. 2005. Glandular hairs and essential oils in micropropagated plants of Salvia officinalis L. Plant Sci. 169: 29 — 36.
Google Scholar
Echeverrigaray S., Carrer R. P., Andrade L. B. 2010. Micropropagation of Salvia guaranitica Benth. through axillary shoot proliferation. Brazilian Archives of Biology and Technology Vol. 53, 4: 883 — 888.
Google Scholar
Gostin I. 2008. Effects of different plant hormones on Salvia officinalis cultivated in vitro. Intern. J. Botany 4 (4): 430 — 436.
Google Scholar
Grzegorczyk I., Matkowski A. Wysokińska H. 2007. Antioxidant activity of extracts from in vitro cultures of Salvia officinalis L. Food Chemistry 104: 536 — 541.
Google Scholar
Grzegorczyk I., Wysokińska H. 2008. Liquid shoot culture of Salvia officinalis L. for micropropagation and production of antioxidant compounds; effect of triacontanol. Acta Societatis Botanicorum Poloniae Vol. 77, No. 2: 99 — 104.
Google Scholar
Jasiński M., Banasiak J., Frankowska M., Figlerowicz M. 2006. Rośliny jako reaktory do produkcji biofarmaceutyków. Biotechnologia 3 (74): 56 — 66.
Google Scholar
Kalemba D., Kunicka A. 2003. Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Current Medicinal Chemistry 10: 813 — 829.
Google Scholar
Kintzios S., Nikolaou A., Skoula M. 1999. Somatic embryogenesis and in vitro rosmarinic acid accumulation in Salvia officinalis and S. fruticosa leaf callus cultures. Plant Cell Reports 18: 462 — 466.
Google Scholar
Langer R., Mechtler Ch., Jurenitsch J. 1996. Composition of the essential oils of commercial samples of Salvia officinalis L. and S. fruticosa Miller: A Comparison of oils obtained by extraction and steam distillation. Phytochemical Analysis Vol. 7: 289 — 293.
Google Scholar
Liu W., Chilcott C. E., Reich R. C., Hellmann G. M. 2000. Regeneration of Salvia sclarea via organogenesis. In Vitro Cell. Dev. Biol.-Plant 36: 201 — 206.
Google Scholar
Longaray Delamare A. P., Moschen-Pistorello I. T., Artico L., Atti-Serafini L., Echeverrigaray S. 2007. Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in south Brazil. Food Chemistry 100: 603 — 608.
Google Scholar
Lu Y., Foo L. Y. 2000. Flavonoid and phenolic glycosides from Salvia officinalis. Phytochemistry 55: 263 — 267.
Google Scholar
Miura K., Kikuzaki H., Nakatani N. 2001. Apianane terpenoids from Salvia officinalis. Phytochemistry 58 1171 — 1175.
Google Scholar
Radulescu V., Chiliment S., Oprea E. 2004. Capillary gas chromatography-mass spectrometry of volatile and semi-volatile compounds of Salvia officinalis. Journal of Chromatography A, 1027: 121 — 126.
Google Scholar
Ruffoni B., Raffi D., Rizzo A., Oleszek W., Giardi M. T., Bertoli A., Pistelli L. 2009. Establishment of in vitro Salvia cell biomass for the controlled production of antioxidant metabolites. Acta Horticulturae No. 829: 423 — 427.
Google Scholar
Santos-Gomes P. C., Seabra R. M., Andrade P. B., Fernandes-Ferreira M. 2002. Phenolic antioxidant compounds produced by in vitro shoots of sage (Salvia officinalis L.) Plant Sci. 162: 981 — 987.
Google Scholar
Stanojevic D., Comic Lj., Stefanovic O., Solujic-Sukdolak S. 2010. In vitro synergistic antibacterial activity of Salvia officinalis L. and some preservatives. Archives of Biological Sciences, ISSN 0354-4664 No. 62 (1): 167 — 173.
Google Scholar
Szajdek A., Borowska J. 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (41): 5 — 28.
Google Scholar
Tawfik A. A., Mohamed M. F. 2007. Regeneration of Salvia (Salvia officinalis L.) via induction of meristematic callus. In Vitro Cell. Dev. Biol. Plant 43: 21 — 27.
Google Scholar
Viuda-Martos M., Ruiz-Navajas Y., Fernandez-Lopez J., Perez-Alvarez J. A. 2008. Antibacterial activity of different essential oils obtained from spices widely used in Mediterranean diet. International Journal of Food Science and Technology, 43: 526 — 531.
Google Scholar
Wysokińska H., Chmiel A. 2006. Produkcja roślinnych metabolitów wtórnych w kulturach organów transformowanych. Biotechnologia 4 (75): 124 — 135.
Google Scholar
Autorzy
Aleksandra Luwańskasekretariat@iwnirz.pl
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii Poland
Autorzy
Karolina WielgusInstytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii Poland
Autorzy
Marlena SzalataUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii Poland
https://orcid.org/0000-0002-0153-4317
Autorzy
Milena SzalataInstytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii Poland
Autorzy
Ryszard SłomskiUniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii Poland
https://orcid.org/0000-0001-5601-7002
Statystyki
Abstract views: 44PDF downloads: 48
Licencja
Prawa autorskie (c) 2011 Aleksandra Luwańska, Karolina Wielgus, Marlena Szalata, Milena Szalata, Ryszard Słomski
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Grażyna Mańkowska, Iwona Rutkowska-Krause, Aleksandra Luwańska, Karolina Wielgus, Joanna Makowiecka, Wykorzystanie kultury pylnikowej w celu polepszenia odporności na fuzariozę lnu włóknistego (Linum ustatissimum L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 260/261 (2011): Wydanie regularne
- Aleksandra Luwańska, Karolina Wielgus, Marlena Szalata, Daniel Lipiński, Joanna Zeyland, Ryszard Słomski, Optymalizacja warunków regeneracji in vitro szałwii lekarskiej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 270 (2013): Wydanie regularne
- Grażyna Mańkowska, Aleksandra Luwańska, Karolina Wielgus, Jan Bocianowski, Ocena zawartości kannabinoidów wybranych odmian konopi Cannabis sativa L. , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 277 (2015): Wydanie regularne
- Grażyna Mańkowska, Aleksandra Luwańska, Karolina Grygorowicz, Karolina Wielgus, Inicjacja sterylnych kultur in vitro oraz mikropropagacji ślazowca pensylwańskiego (Sida hermaphrodita R.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Aleksandra Luwańska, Karolina Jarzyniak, Joanna Makowiecka, Karolina Wielgus, Namnażanie cennego genotypu Aesculus hippocastanum L. metodą mikropropagacji , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 260/261 (2011): Wydanie regularne