Wpływ wybranych cytokinin na mikropropagację Salvia officinalis

Aleksandra Luwańska

sekretariat@iwnirz.pl
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii (Poland)

Karolina Wielgus


Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii (Poland)

Marlena Szalata


Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-0153-4317

Milena Szalata


Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii (Poland)

Ryszard Słomski


Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-5601-7002

Abstrakt

Szałwia lekarska (Salvia officinalis) jest rośliną o bardzo szerokich właściwościach leczniczych, wśród których najistotniejsze to działanie odkażające, przeciwzapalne i przeciwpotne. Wyciągi z szałwii regulują pracę układu pokarmowego, obniżają poziom cukru we krwi, a także są silnym lekiem antyseptycznym unieczynniającym toksyny bakteryjne oraz hamującym rozmnażanie wielu rodzajów bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych, także odpornych na antybiotyki. Swoje wszechstronne zastosowanie szałwia zawdzięcza olejkowi eterycznemu o złożonym składzie, zawierającym m.in. tujon, cyneol, kamforę, borneol i pinen. Oprócz tego występują w nim garbniki katechinowe, trójterpeny, flawonoidy, gorycze (karnozol), kwasy organiczne, a także witaminy B1, C, PP oraz karoteny. Techniki in vitro umożliwiają masowe namnażanie wyselekcjonowanych roślin o najlepszych parametrach leczniczych lub roślin o nowych cechach uzyskanych na drodze transformacji. Celem badań było określenie wpływu wybranych cytokinin na wydajność mikropropagacji szałwii. Materiał do badań stanowiły eksplantaty wierzchołkowe szałwii, odmiany Bona. Hodowlę prowadzono na pożywkach Murashige Skoog (MS), zawierających różne stężenie kinetyny, BAP oraz zeatyny (2, 5, 10 mg/l). Najlepszy współczynnik namnażania roślin otrzymano przy użyciu cytokininy BAP (3,5–3, w zależności od stężenia), jednak zbyt duży odsetek zwitryfikowanych roślin skłonił do obniżenia poziomu tego fitohormonu. Wydajność i stabilność mikropropagacji przy użyciu BAP w stężeniu 0,3 mg/l sprawdzono podczas długookresowej hodowli (do pokolenia n-6). Praca obejmuje również zastosowanie cytokininy meta-Topolina (mT) jako alternatywy do fitohormonu BAP. Najlepsze rezultaty w mikropropagacji szałwii uzyskano przy zastosowaniu pożywki modyfikowanej 0,3 mg/l BAP. Współczynnik namanażania w tym przypadku oscylował w granicach 2,4–3,4 w kolejnych cyklach namnożeniowych.

Instytucje finansujące

Niniejsze badania prowadzone były w ramach projektu „Uzyskanie szałwii (Salvia officinalis) o właściwościach przeciwpróchniczych” nr rej. 51/2007/GR uzyskanego przez Katedrę Biochemii i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Słowa kluczowe:

BAP, in vitro, cytokininy, mikropropagacja, szałwia

Akhondzadeh S., Noroozian M., Mohammadi M., Ohadinia S., Jamshidi A. H., Khani M. 2003. Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics 28: 53 — 59.
Google Scholar

Arikat N. A., Jawad F. M., Karama N. S., Shibli R. A. 2004. Micropropagation and accumulation of essential oils in wild sage (Salvia fruticosa Mill.). Scientia Horticulturae 100: 193 — 202.
Google Scholar

Avato P., Fortunato I. M., Ruta C., D’Elia R. 2005. Glandular hairs and essential oils in micropropagated plants of Salvia officinalis L. Plant Sci. 169: 29 — 36.
Google Scholar

Echeverrigaray S., Carrer R. P., Andrade L. B. 2010. Micropropagation of Salvia guaranitica Benth. through axillary shoot proliferation. Brazilian Archives of Biology and Technology Vol. 53, 4: 883 — 888.
Google Scholar

Gostin I. 2008. Effects of different plant hormones on Salvia officinalis cultivated in vitro. Intern. J. Botany 4 (4): 430 — 436.
Google Scholar

Grzegorczyk I., Matkowski A. Wysokińska H. 2007. Antioxidant activity of extracts from in vitro cultures of Salvia officinalis L. Food Chemistry 104: 536 — 541.
Google Scholar

Grzegorczyk I., Wysokińska H. 2008. Liquid shoot culture of Salvia officinalis L. for micropropagation and production of antioxidant compounds; effect of triacontanol. Acta Societatis Botanicorum Poloniae Vol. 77, No. 2: 99 — 104.
Google Scholar

Jasiński M., Banasiak J., Frankowska M., Figlerowicz M. 2006. Rośliny jako reaktory do produkcji biofarmaceutyków. Biotechnologia 3 (74): 56 — 66.
Google Scholar

Kalemba D., Kunicka A. 2003. Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Current Medicinal Chemistry 10: 813 — 829.
Google Scholar

Kintzios S., Nikolaou A., Skoula M. 1999. Somatic embryogenesis and in vitro rosmarinic acid accumulation in Salvia officinalis and S. fruticosa leaf callus cultures. Plant Cell Reports 18: 462 — 466.
Google Scholar

Langer R., Mechtler Ch., Jurenitsch J. 1996. Composition of the essential oils of commercial samples of Salvia officinalis L. and S. fruticosa Miller: A Comparison of oils obtained by extraction and steam distillation. Phytochemical Analysis Vol. 7: 289 — 293.
Google Scholar

Liu W., Chilcott C. E., Reich R. C., Hellmann G. M. 2000. Regeneration of Salvia sclarea via organogenesis. In Vitro Cell. Dev. Biol.-Plant 36: 201 — 206.
Google Scholar

Longaray Delamare A. P., Moschen-Pistorello I. T., Artico L., Atti-Serafini L., Echeverrigaray S. 2007. Antibacterial activity of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia triloba L. cultivated in south Brazil. Food Chemistry 100: 603 — 608.
Google Scholar

Lu Y., Foo L. Y. 2000. Flavonoid and phenolic glycosides from Salvia officinalis. Phytochemistry 55: 263 — 267.
Google Scholar

Miura K., Kikuzaki H., Nakatani N. 2001. Apianane terpenoids from Salvia officinalis. Phytochemistry 58 1171 — 1175.
Google Scholar

Radulescu V., Chiliment S., Oprea E. 2004. Capillary gas chromatography-mass spectrometry of volatile and semi-volatile compounds of Salvia officinalis. Journal of Chromatography A, 1027: 121 — 126.
Google Scholar

Ruffoni B., Raffi D., Rizzo A., Oleszek W., Giardi M. T., Bertoli A., Pistelli L. 2009. Establishment of in vitro Salvia cell biomass for the controlled production of antioxidant metabolites. Acta Horticulturae No. 829: 423 — 427.
Google Scholar

Santos-Gomes P. C., Seabra R. M., Andrade P. B., Fernandes-Ferreira M. 2002. Phenolic antioxidant compounds produced by in vitro shoots of sage (Salvia officinalis L.) Plant Sci. 162: 981 — 987.
Google Scholar

Stanojevic D., Comic Lj., Stefanovic O., Solujic-Sukdolak S. 2010. In vitro synergistic antibacterial activity of Salvia officinalis L. and some preservatives. Archives of Biological Sciences, ISSN 0354-4664 No. 62 (1): 167 — 173.
Google Scholar

Szajdek A., Borowska J. 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 4 (41): 5 — 28.
Google Scholar

Tawfik A. A., Mohamed M. F. 2007. Regeneration of Salvia (Salvia officinalis L.) via induction of meristematic callus. In Vitro Cell. Dev. Biol. Plant 43: 21 — 27.
Google Scholar

Viuda-Martos M., Ruiz-Navajas Y., Fernandez-Lopez J., Perez-Alvarez J. A. 2008. Antibacterial activity of different essential oils obtained from spices widely used in Mediterranean diet. International Journal of Food Science and Technology, 43: 526 — 531.
Google Scholar

Wysokińska H., Chmiel A. 2006. Produkcja roślinnych metabolitów wtórnych w kulturach organów transformowanych. Biotechnologia 4 (75): 124 — 135.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2011

Cited By / Share

Luwańska, A. (2011) „Wpływ wybranych cytokinin na mikropropagację Salvia officinalis”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (260/261), s. 367–373. doi: 10.37317/biul-2011-0050.

Autorzy

Aleksandra Luwańska 
sekretariat@iwnirz.pl
Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii Poland

Autorzy

Karolina Wielgus 

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii Poland

Autorzy

Marlena Szalata 

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii Poland
https://orcid.org/0000-0002-0153-4317

Autorzy

Milena Szalata 

Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Zakład Biotechnologii Poland

Autorzy

Ryszard Słomski 

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Katedra Biochemii i Biotechnologii Poland
https://orcid.org/0000-0001-5601-7002

Statystyki

Abstract views: 43
PDF downloads: 47


Licencja

Prawa autorskie (c) 2011 Aleksandra Luwańska, Karolina Wielgus, Marlena Szalata, Milena Szalata, Ryszard Słomski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.