Rola agronomii w rozwoju rolnictwa wielofunkcyjnego — w świetle X Kongresu Europejskiego Towarzystwa Agronomicznego

Krystyna Rykaczewska

k.rykaczewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie, Zakład Agronomii Ziemniaka (Poland)

Abstrakt

Poszukiwanie nowego modelu rolnictwa wielofunkcyjnego, rozwijającego się w sposób zrównoważony i trwały, wymaga wsparcia ze strony nauki. Nowe uwarunkowania środowiskowe, ekonomiczne i społeczne stawiają przed naukowcami kolejne wyzwania. Sprostanie tym wyzwaniom wskazuje na potrzebę działania interdyscyplinarnego, ale zintegrowanego. Istotną rolę mogą w tym spełniać międzynarodowe towarzystwa naukowe. Europejskie Towarzystwo Agronomiczne, zrzeszające naukowców wielu specjalności, było organizatorem kongresu poświęconego rolnictwu wielofunkcyjnemu, a w szczególności rolnictwu mającemu na celu pozyskiwanie nowych źródeł energii i ochronę środowiska naturalnego (10th Congress of the ESA: Multi-functional Agriculture: Agriculture as a Resource for Energy and Environmental Preservation. 15–19 September 2008, Bologna, Italy). W przedstawionych referatach i dyskusji poruszano szczegółowe problemy, spośród których najważniejszymi były: ochrona lądu i wody, w tym kontrola erozji gleb i agronomiczne sposoby ochrony ekosystemów, technologie dla ochrony bioróżnorodności, nowe wyzwania dla produkcji roślinnej, w tym produkcja żywności funkcjonalnej i nutraceutyków oraz biomasy i energii, a także wykorzystanie genomiki dla bardziej zrównoważonego rolnictwa. Szczególną uwagę zwróco¬no na rolnictwo w aspekcie zmieniającego się klimatu, dokonano próby oszacowania wrażliwości agrosystemów na ocieplanie. Przedstawiono modele i strategie adaptacji roślin uprawnych do warunków regionalnych.


Słowa kluczowe:

agronomia, nowe wyzwania w produkcji roślinnej, ochrona środowiska, rolnictwo wielofunkcyjne, zmiany klimatyczne

Adamowicz M. 2005. Zrównoważony i wielofunkcyjny rozwój rolnictwa a agronomia. Annales UMCS, Sec. E, 2005, 60: 71 — 91.
Google Scholar

Ahmadi S. H., Andersen M. N., Plauborg F. 2008. Potato root growth and distribution under three soil types and full, deficit and partial root zone drying irrigations. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 631 — 632.
Google Scholar

Alexopoulou E., Christou M., Elephteriadis I. 2008. 4 F CROPS. Future crops for food, feed, fibre and fuel. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 473 — 474.
Google Scholar

Amoros J. A., Campos J.A., Marques E., Bravo S., Rodrigues P. 2008. Climate effects on ampelometric characters of Vitis vinifera L. cv. Cencibel. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 633 — 634.
Google Scholar

Bonamano A., Borin M., Berti A., Chiaudani A. 2008. Adaptation of maize phenology to climate change in Veneto region. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 607 — 608.
Google Scholar

Chmielewski F. M., Blümel K., Henniges Y., Müller A. 2008. Vulnerability of fruit growers to climate change observed impacts and assessments. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 605 — 606.
Google Scholar

Di Gioia D., Sciubba L., Ruzzi M., Fava F. 2008. Production of vanillin from wheat bran hydrolizates via microbiological bioconversion. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 413 — 414.
Google Scholar

Flury M. 2008. Soil and its importance for human civilizations. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 39 — 40.
Google Scholar

Van Ittersum, M. K., Ewert F., Wery J., Heckelei T., Belhouchette H., Bergez J. E., Hengsdijk H., Janssen S., Russel G., Therond O. 2008. Integrated assessment of agricultural system — a modular system for agricultural and environmental modeling (SEAMLESS-IF). Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 311 — 312.
Google Scholar

Kuikman P. 2008. Agriculture, climate change and mitigation — what can agriculture do? Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 831 — 832.
Google Scholar

Kunzova E., Gallikova M., Krempa P. 2008. The influence of climatic conditions on seed yield and oil content by sunflower. 2008. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 663 — 664.
Google Scholar

Leόn C., Garcia-Cañas V., Ibáñes E., Cifuentes A. 2008. New analytical perspectives for the agronomic research in the field of functional food and nutraceuticals. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 403 — 404.
Google Scholar

Lössl A., Mayer F., Hassan S. W., Waheed T. M., Najafian Raazavi M., Lössl E. 2008. Production of Vaccines in Plants: Safety first! Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 421 — 422.
Google Scholar

Manderscheid R., Erbs M., Nozinski E., Weigel H. J. 2008. Interaction of free air carbon dioxide enrichment and controlled summer drought on soil and plant water relations and on canopy growth in a maize field. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 615 — 616.
Google Scholar

Minguez I. 2008. A context for agronomic techniques to Preserve Ecosystem services Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 139 — 140.
Google Scholar

Olesen J. E. 2008. Adaptation strategies for coping with climate change. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 729 — 730.
Google Scholar

Pecio A. 2008. Relationships between natural conditions and crop production. Case study for Poland. Ital. J. Agron. 3 Suppl.: 289 — 290.
Google Scholar

Potop V., Türkott L., Kožnarová V. 2008. Impact of drought as climatic extreme on agriculture in the Czech Republic. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 701 — 702.
Google Scholar

Qi A., Jaggard K. W. 2008. The effect of climatic drought on the sugar beet yield in England – now and in the future. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 617 — 618.
Google Scholar

Spiertz H., Ewert F. 2008. Resource use for food and energy crops. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 495 — 496.
Google Scholar

Tardieu F., Parent B., Siomonneau T., Turc O., Welckler C. 2008. Tailoring plants to environmental constraints by scaling up from molecular biology to crop physiology. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 569 — 570.
Google Scholar

Tomei F., Pavan V., Antolini, G., Marletto V., Villani G., Ventura F. 2008. Seasonal weather predictions and crop modeling for wheat yield forecasting in Northern Italy. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 621 — 622.
Google Scholar

Trimborn M., Hech C., Asch F., Brück H. 2008. Options for the management of water use in energy crop production in areas prone to summer drought. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 623 — 624.
Google Scholar

Ventrella D., Giglio L., Rinaldi M., Moriondo M., Bindi M. 2008. Vulnerability of some herbaceous crops to climate change in southern Italy. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 723 — 724.
Google Scholar

Ventura F., Salvatorelli F., Matzneller P., Gaspari N., Pisa P. 2008. Phenology of maize and temperature changes in the last 40 years. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 629 — 630.
Google Scholar

Vitali J., Lazzerini G., Epifani R., Vicari A. 2008. Biodiversity as a measure of differences between organic and conventional farming: a case study. Ital. J. Agron. 3, Suppl.: 313 — 314.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2010

Cited By / Share

Rykaczewska, K. (2010) „Rola agronomii w rozwoju rolnictwa wielofunkcyjnego — w świetle X Kongresu Europejskiego Towarzystwa Agronomicznego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (255), s. 3–11. doi: 10.37317/biul-2010-0043.

Autorzy

Krystyna Rykaczewska 
k.rykaczewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Jadwisinie, Zakład Agronomii Ziemniaka Poland

Statystyki

Abstract views: 135
PDF downloads: 42


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Krystyna Rykaczewska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.