Morfologia i anatomia systemu korzeniowego nowych odmian ziemniaka. Część I. Morfologia systemu korzeniowego

Krystyna Rykaczewska

k.rykaczewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Jadwisinie, Zakład Agronomii Ziemniaka (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była ocena zmienności morfologii system korzeniowego 17 odmian ziemniaka i rozważenie ewentualnego związku z tolerancją na wysoką temperaturę i suszę w okresie wegetacji. Badania przeprowadzono w szklarni w roku 2014. Wśród wyselekcjonowanych do badań odmian ‘Tetyda’ była tolerancyjna i ‘Aruba’ wrażliwa na stres abiotyczny. Do badań systemu korzeniowego zostało wykorzystane urządzenie do aeroponicznej produkcji minibulw ziemniaka umieszczone w hali wegetacyjnej. Pomiary przeprowadzono w czasie kwitnienia roślin, czyli na początku ich tuberyzacji. Stwierdzono istotne różnice między odmianami pod względem głębokości zasięgu korzeni, ich świeżej i suchej masy oraz zawartości suchej masy w korzeniach. Maksymalny zasięg korzeni osiągał wartość 109 cm. Był on pozytywnie skorelowany ze świeżą masą korzeni. Miarą wielkości systemu korzeniowego roślin ziemniaka stosowaną przez większość badaczy jest sucha masa korzeni. W naszych badaniach wahała się od 0,93 do 4,78 g na roślinę zależnie od odmiany i była wysoce istotnie skorelowana z długością łodyg i masą części nadziemnej roślin. Zawartość suchej masy w korzeniach wynosiła od 4,4% u odmiany Miłek do 7,6% u odmiany Tetyda, o wysokiej tolerancji na stres abiotyczny w okresie wegetacji. Jednak wykazanie zależności między tolerancją odmian na stres wysokiej temperatury i suszy w okresie wegetacji a suchą masą korzeni będzie wymagało dalszych badań.


Słowa kluczowe:

aeroponika, głębokość zasięgu korzeni, sucha masa korzeni, zawartość suchej masy w korzeniach, Solanum tuberosum

Birch P. R. J., Bryan G., Fenton B., Gilroy E., Hein I., Jones J.T., Prashar A., Taylor M. A., Torrance L., Toth I. K. 2012. Crops that feed the world 8: Potato: are the trends of increased global production sustainable? Food Security 4: 477 — 508.
Google Scholar

De Smet I., White P.J., Bengough A. G., Dupuy L., Parizot B., Casimiro I., Heidstra R., Laskowski M., Lepetit M., Hochholdinger F., Draye X., Zhang H. M., Broadley M. R., Peret B., Hammond J.P., Fukaki H., Mooney S., Lynch J. P., Nacry P., Schurr U., Laplaze L., Benfey P., Beeckman T., Bennett M. 2012. Analyzing lateral root development: how to move forward? Plant Cell 24, 1: 15 — 20.
Google Scholar

Ewing E. E. 1981. Heat stress and tuberization stimulus. Am. Potato J. 58: 31 — 49.
Google Scholar

Głuska A. 2004. Zróżnicowanie wielkości systemu korzeniowego u odmian ziemniaka. Biul. IHAR 232: 37 — 46.
Google Scholar

Haynes K.G., Haynes F. L., Henderson W. R. 1989. Heritability of specific gravity of diploid potato under high-temperature growing conditions. Crop Sci. 29: 622 — 625.
Google Scholar

Hijmans R. J. 2003. The effect of climate change on global potato production. Am J Potato Res. 80: 271 — 280.
Google Scholar

Iwama K. 2008. Physiology of the Potato: New Insights into Root System and Repercussions for Crop Management. Potato Res. 51: 333 — 353.
Google Scholar

Kooman P. L., Haverkort A. J. 1995. Modeling development and growth of the potato crop influenced by temperature and daylength. In: Haverkort. A. J. and D. K. L. MacKerron, Eds., Potato Ecology and Modeling of Crop under Conditions Limiting Growth. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht: 41 — 59.
Google Scholar

Krauss A., Marschner H. 1984. Growth rate and carbohydrate metabolism of potato tubers exposed to high temperatures. Potato Res. 27: 297 — 303.
Google Scholar

Lafta A. H., Lorenzen J. H. 1995. Effect of high temperature on plant growth and carbohydrate metabolism in potato. Plant Physiology 109: 637 — 643.
Google Scholar

Lahlou O., Ledent J. F. 2005. Root mass and depth, stolons and roots formed on stolons in four cultivars of potato under water stress. Europ. J. Agronomy 22: 159 — 173.
Google Scholar

Rolot J.-L., Seutin H., Michelante D. 2002. Production de minitubercules de pomme de terre par hydroponie: évaluation d’un système combinant les techniques “NFT” et “Gravel Culture” pour deux types de solutions nutritives. Biotechnol. Agron. Soc. Environ. 6, 3: 155 — 161.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1993. Effect of temperature during growing season and physiological age of minitubers on potato plant development and yield. Bull Potato Inst. 42: 39 — 46.
Google Scholar

Rykaczewska K. 2009. Rapid multiplication of potato minitubers using hydroponic. Biul. IHAR 253: 277 — 284.
Google Scholar

Rykaczewska K. 2013 a. Assessment of potato mother tubers vigour using the method of accelerated ageing. Plant Prod. Sci. 16: 171 — 182.
Google Scholar

Rykaczewska K. 2013 b. The impact of high temperature during growing season on potato cultivars with different response to environmental stresses. Am. J. Plant Sci. 4: 2386 — 2393.
Google Scholar

Rykaczewska K. 2015 a. The effect of high temperature occurring in subsequent stages of plant development on potato yield and tuber physiological defects. Am. J. Pot. Res. DOI: 10.1007/s12230-015-9436-x.
Google Scholar

Rykaczewska K. 2015 b. The effect of meteorological conditions during the growing season and physiological age of potato plants on chlorophyll fluorescence parameters. Acta Physiol Plant ACPP-D-15-00293.
Google Scholar

Silberbush M. 2013. Root study: why is it behind other plant studies? Am. J. Plant Sci. 4, 198 — 203.
Google Scholar

Struik P. C., Geertsema J., Custers C.H.M.G. 1989 a. Effect of shoot, root and stolon temperature on the development of the potato (Solanum tuberosum L) plant. I. Development of the haulm. Potato Res. 32: 133 — 141.
Google Scholar

Struik P. C., Geertsema J., Custers C.H.M.G. 1989 b. Effect of shoot, root and stolon temperature on the development of the potato (Solanum tuberosum L) plant. III. Development of tubers. Potato Res. 32: 151 — 158.
Google Scholar

Tracy S. R., Black C. R., Roberts J. A., Mooney S. J. 2011. Soil Compaction: a review of past and present techniques for investigating effects on root growth. Journal of the Science of Food and Agriculture, 91, 9: 1528 — 1537.
Google Scholar

Van Dam J., Kooman P. L, Struik P.C. 1996. Effects of temperature and photoperiod on early growth and final number of tubers in potato (Solanum tuberosum L). Potato Res. 39: 51 — 62.
Google Scholar

Villordon A. Q., Ginzberg I., Firon N. 2014. Root architecture and root and tuber crop productivity. Trends in Plant Science 19: 419 — 425.
Google Scholar

Vos J., Groenwold J. 1986. Root growth of potato crops on marine-clay soil. Plant and Soil 94: 17 — 33.
Google Scholar

Wahid A., Gelani S., Ashraf M., Foolad M. R. 2007. Heat tolerance in plants: an overview. Environ Exp Bot. 61: 199 — 223.
Google Scholar

Wishart J., George T. S., Brown L. K., Ramsay G., Bradshaw J. E., White P. J., Gregory P. J. 2013. Measuring variation in potato roots in both field and glasshouse: the search for useful yield predictors and a simple screen for root traits. Plant Soil 368: 231 — 249.
Google Scholar


Opublikowane
03/31/2015

Cited By / Share

Rykaczewska, K. (2015) „Morfologia i anatomia systemu korzeniowego nowych odmian ziemniaka. Część I. Morfologia systemu korzeniowego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (275), s. 99–109. doi: 10.37317/biul-2015-0033.

Autorzy

Krystyna Rykaczewska 
k.rykaczewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Jadwisinie, Zakład Agronomii Ziemniaka Poland

Statystyki

Abstract views: 343
PDF downloads: 59


Licencja

Prawa autorskie (c) 2015 Krystyna Rykaczewska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.