Ocena aktywności α-amylazy w ziarnie odmian kukurydzy zwyczajnej (Zea mays L.) w aspekcie ich wykorzystania do produkcji bioetanolu

Magdalena Pol-Szyszko

magdalena.pol-szyszko@zut.edu.pl
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)

Piotr Masojč


Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)

Izabela Doniec


Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)

Agnieszka Wenda


Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)

Abstrakt

Wzrastające zanieczyszczenie środowiska naturalnego, postępujący deficyt surowców kopalnianych oraz rosnące koszty pozyskiwania paliw konwencjonalnych spowodowały poszukiwanie alternatywnych źródeł energii. Celem pracy było wskazanie odmian kukurydzy zwyczajnej przydatnych do produkcji bioetanolu ze względu na wysoką aktywność amylolityczną ziarna. Aktywność α- amylazy oceniono metodą dyfuzji w żelu agarozowym i na podstawie liczby opadania według metodyki Hagberga-Pertena. Aktywność α- amylazy wahała się w granicach od 0,11 U·ml-1 (Prosna) do 15,45 U·ml-1 (Król) a liczba opadania od 61,0 s (Wilga) do 365,5 s (Blask). Najwyższą aktywność α- amylazy i niską liczbę opadania wykazały odmiany Wigo, Wilga, Cyrkon, Kosmo 230, Boruta, Kasia, Nimba, Iman, Król i Nysa. Ze względu na dużą zawartość endogennej alfa-amylazy, odmiany te mogą okazać się przydatne do produkcji bioetanolu.


Słowa kluczowe:

alfa-amylaza, liczba opadania, bioetanol, kukurydza zwyczajna

Bernard A. 2001. Genetic diversity of South African winter wheat cultivars in relation to preharvest sprouting and failing number. Euphytica 119: 107 — 110.
Google Scholar

Binek A., Moś M., Wójtowicz T. 2007. Zróżnicowanie liczby opadania mąki z pszenicy ozimej w zależności od odmiany i warunków pogodowych podczas dojrzewania. Fragm. Agronom. XXIV Nr 2 (94).
Google Scholar

Biskupski A., Bogdanowicz M., Subda H. 1992: Wartość technologiczna ziarna pszenżyta. Cz. I. Charakterystyka biochemiczna i technologiczna. Hod. Rośl. Aklim. 36, 3/ 4: 73 — 89.
Google Scholar

Czubaszek A. 1995. Charakterystyka technologiczna pszenżyta hodowli polskiej na podstawie metod pośrednich i wypieku laboratoryjnego. Część I. Właściwości fizyczne, przemiałowe oraz skład chemiczny ziarna i mąki pszenżyta. Hod. Rośl. Aklim. 39, 3:
Google Scholar

Dreszer K. A., Michałek R., Roszkowski A. 2003. Energia odnawialna — możliwość jej pozyskiwania i wykorzystywania w rolnictwie. Polskie Towarzystwo Inż. Rol. Kraków — Lublin — Warszawa. 207 — 217.
Google Scholar

Gradziuk P. 2002. Alternatywne wykorzystanie gruntów rolniczych — przegląd roślin energetycznych. Czysta Energia nr 10: 24 — 26.
Google Scholar

Jakubczyk T., Haber T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa: 11 — 19,: 153 — 156.
Google Scholar

Kolasińska I., Madej L., Cygankiewicz A. 1998. Zmienność liczby opadania w liniach wsobnych i mieszańcach żyta. Biul. IHAR 205/206: 51 —57.
Google Scholar

Masojć P., Larsson-Raźniewicz M. 1991. Genetic variation of alpha-amylase activity tested by gel diffusion technique. Swedish J. Agric. Res. 21: 141 — 145.
Google Scholar

Michalski T., 2005: Kukurydza rośliną przyszłości. Poradnik dla producentów. Agro Serwis, wydanie trzecie. Warszawa. 7 — 13.
Google Scholar

Vu D. T., Masojč P. 1999. Aktywność alfa-amylazy a odporność na porastanie u odmian pszenicy jarej. Biul. IHAR 211: 91 — 95.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2009

Cited By / Share

Pol-Szyszko, M. (2009) „Ocena aktywności α-amylazy w ziarnie odmian kukurydzy zwyczajnej (Zea mays L.) w aspekcie ich wykorzystania do produkcji bioetanolu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (254), s. 75–81. doi: 10.37317/biul-2009-0007.

Autorzy

Magdalena Pol-Szyszko 
magdalena.pol-szyszko@zut.edu.pl
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland

Autorzy

Piotr Masojč 

Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland

Autorzy

Izabela Doniec 

Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland

Autorzy

Agnieszka Wenda 

Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland

Statystyki

Abstract views: 37
PDF downloads: 50


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Magdalena Pol-Szyszko, Piotr Masojč, Izabela Doniec, Agnieszka Wenda

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.