Analysis of α-amylase activity in grain of maize (Zea mays L.) cultivars in respect of their application to bioethanol production
Magdalena Pol-Szyszko
magdalena.pol-szyszko@zut.edu.plKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Piotr Masojč
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Izabela Doniec
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Agnieszka Wenda
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Abstract
Rising pollution of the environment, progressive shortage of natural resources, and rising costs of getting conventional fuel caused a search for alternative energy sources. The aim of the paper was to indicate the varieties of corn useful in production of bioethanol for the sake of high amylolythic activity of the grain. The activity of alpha-amylase was estimated with the method of diffusion in agarose gel and on the basis of the falling number according to the Hagberg-Perten’s methodology. The activity of alpha-amylase varied between 0,11 (Prosna) to 15,45 U·ml-1 (Król), and the falling number between 61.0 s (Wilga) and 365.5 s (Blask). The highest activity of alpha-amylase and low falling number showed the varieties Wigo, Wilga, Cyrkon, Kosmo 230, Boruta, Kasia, Nimba, Iman, Król and Nysa. Because of high content of endogenous alpha-amylase these varieties can turn out to be useful in production of bioethanol.
Keywords:
Zea mays, alpha-amylase, falling number, bioethanolReferences
Bernard A. 2001. Genetic diversity of South African winter wheat cultivars in relation to preharvest sprouting and failing number. Euphytica 119: 107 — 110.
Google Scholar
Binek A., Moś M., Wójtowicz T. 2007. Zróżnicowanie liczby opadania mąki z pszenicy ozimej w zależności od odmiany i warunków pogodowych podczas dojrzewania. Fragm. Agronom. XXIV Nr 2 (94).
Google Scholar
Biskupski A., Bogdanowicz M., Subda H. 1992: Wartość technologiczna ziarna pszenżyta. Cz. I. Charakterystyka biochemiczna i technologiczna. Hod. Rośl. Aklim. 36, 3/ 4: 73 — 89.
Google Scholar
Czubaszek A. 1995. Charakterystyka technologiczna pszenżyta hodowli polskiej na podstawie metod pośrednich i wypieku laboratoryjnego. Część I. Właściwości fizyczne, przemiałowe oraz skład chemiczny ziarna i mąki pszenżyta. Hod. Rośl. Aklim. 39, 3:
Google Scholar
Dreszer K. A., Michałek R., Roszkowski A. 2003. Energia odnawialna — możliwość jej pozyskiwania i wykorzystywania w rolnictwie. Polskie Towarzystwo Inż. Rol. Kraków — Lublin — Warszawa. 207 — 217.
Google Scholar
Gradziuk P. 2002. Alternatywne wykorzystanie gruntów rolniczych — przegląd roślin energetycznych. Czysta Energia nr 10: 24 — 26.
Google Scholar
Jakubczyk T., Haber T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa: 11 — 19,: 153 — 156.
Google Scholar
Kolasińska I., Madej L., Cygankiewicz A. 1998. Zmienność liczby opadania w liniach wsobnych i mieszańcach żyta. Biul. IHAR 205/206: 51 —57.
Google Scholar
Masojć P., Larsson-Raźniewicz M. 1991. Genetic variation of alpha-amylase activity tested by gel diffusion technique. Swedish J. Agric. Res. 21: 141 — 145.
Google Scholar
Michalski T., 2005: Kukurydza rośliną przyszłości. Poradnik dla producentów. Agro Serwis, wydanie trzecie. Warszawa. 7 — 13.
Google Scholar
Vu D. T., Masojč P. 1999. Aktywność alfa-amylazy a odporność na porastanie u odmian pszenicy jarej. Biul. IHAR 211: 91 — 95.
Google Scholar
Authors
Magdalena Pol-Szyszkomagdalena.pol-szyszko@zut.edu.pl
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Authors
Piotr MasojčKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Authors
Izabela DoniecKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Authors
Agnieszka WendaKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Statistics
Abstract views: 37PDF downloads: 52
License
Copyright (c) 2009 Magdalena Pol-Szyszko, Piotr Masojč, Izabela Doniec, Agnieszka Wenda
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.