Ocena wartości hodowlanej rodów żyta o podwyższonej odporności na porastanie

Piotr Masojć

dziekanat.wksir@zut.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza, Szczecin (Poland)

Abstrakt

Dokonano próby wprowadzenia genów odporności na porastanie z odpornej linii wsobnej Ot1-3 do odmian krajowych żyta ozimego. W tym celu otrzymano mieszańce BC2 odmian Dańkowskie Złote, Wibro, Warko, Amilo, Dańkowskie Nowe z linią wsobną i w dalszych pokoleniach (F1–F6) prowadzono selekcję w kierunku odporności na porastanie i przywrócenia pozostałych cech odmianowych. Większość wyselekcjonowanych rodów wraz z wysoką odpornością odziedziczyła niekorzystne cechy linii Ot1-3, rzutujące na niską przydatność hodowlaną. Odporne na porastanie i dobrze plonujące, na poziomie odmiany rodzicielskiej, rody otrzymano jedynie w potomstwie mieszańca z udziałem odmiany Wibro. Ród A100 odznaczał się wysoką liczbą opadania, dorównując pod tym względem odmianie Amilo, natomiast ród A94 wykazywał najwyższy stopień odporności na porastanie.

Instytucje finansujące

Praca wykonana w ramach projektu nr 5P06A 001 15, finansowanego przez Komitet Badań Naukowych

Słowa kluczowe:

aktywność α-amylazy, porastanie, selekcja, żyto

Hryniuk A. 1999. Charakterystyka odmian, linii i materiałów selekcyjnych żyta pod względem odporności na porastanie. Praca dyplomowa, AR, Szczecin.
Google Scholar

Masojć P., Larsson-Raźnikiewicz M. 1991. Genetic variation of alpha-amylase levels among rye (Secale cereale L.) kernels, tested by gel diffusion technique. Swedish J. Agric. Res. 21: 141 — 145.
Google Scholar

Masojć P., Stojałowski S., Milczarski P. 1996. Wykorzystanie linii wsobnej Ot1-3 jako źródła genów odporności żyta na porastanie. Hod. Rośl. Nasien. 2:1 — 4.
Google Scholar

Masojć P., Stojałowski S., Milczarski P., Łapiński M. 1997. Wrażliwość ziarna żyta na kwas abscysynowy (ABA) jako wskaźnik odporności na porastanie. Biul. IHAR. 201: 327 — 336.
Google Scholar

Masojć P., Vu D.T. 1997. Hodowla w kierunku podwyższenia odporności żyta na porastanie. W: Materiały z I Krajowej Konferencji nt. Hodowla Roślin Poznań, 19-20 listopad 1997: 363 — 366.
Google Scholar

Persson E. 1976. Otello – a result of amylase selection for sprouting resistance. Cereal Res. Commun. 4: 101 — 106.
Google Scholar

Plarre W. 1980. Breeding methods for rye with resistance to sprouting. Cereal. Res. Commun. 8: 265 — 274.
Google Scholar

Rzepka D. 1992. Aktywność α-amylazy w ziarnie mieszańców żyta (Secale cereale × S. vavilovii Gross.). Hod. Rośl. Aklim. 36: 7 — 15.
Google Scholar

Wolski T., Pietrusiak A. 1988. Breeding of rye for high falling number. Hod. Rośl. Aklim. 32: 305 — 309.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/28/2001

Cited By / Share

Masojć, P. (2001) „Ocena wartości hodowlanej rodów żyta o podwyższonej odporności na porastanie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (218/219), s. 371–377. doi: 10.37317/biul-2001-0072.

Autorzy

Piotr Masojć 
dziekanat.wksir@zut.edu.pl
Katedra Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza, Szczecin Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Piotr Masojć

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.