Ocena aktywności α-amylazy w ziarnie odmian kukurydzy zwyczajnej (Zea mays L.) w aspekcie ich wykorzystania do produkcji bioetanolu
Magdalena Pol-Szyszko
magdalena.pol-szyszko@zut.edu.plKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Piotr Masojč
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Izabela Doniec
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Agnieszka Wenda
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie (Poland)
Abstrakt
Wzrastające zanieczyszczenie środowiska naturalnego, postępujący deficyt surowców kopalnianych oraz rosnące koszty pozyskiwania paliw konwencjonalnych spowodowały poszukiwanie alternatywnych źródeł energii. Celem pracy było wskazanie odmian kukurydzy zwyczajnej przydatnych do produkcji bioetanolu ze względu na wysoką aktywność amylolityczną ziarna. Aktywność α- amylazy oceniono metodą dyfuzji w żelu agarozowym i na podstawie liczby opadania według metodyki Hagberga-Pertena. Aktywność α- amylazy wahała się w granicach od 0,11 U·ml-1 (Prosna) do 15,45 U·ml-1 (Król) a liczba opadania od 61,0 s (Wilga) do 365,5 s (Blask). Najwyższą aktywność α- amylazy i niską liczbę opadania wykazały odmiany Wigo, Wilga, Cyrkon, Kosmo 230, Boruta, Kasia, Nimba, Iman, Król i Nysa. Ze względu na dużą zawartość endogennej alfa-amylazy, odmiany te mogą okazać się przydatne do produkcji bioetanolu.
Słowa kluczowe:
alfa-amylaza, liczba opadania, bioetanol, kukurydza zwyczajnaBibliografia
Bernard A. 2001. Genetic diversity of South African winter wheat cultivars in relation to preharvest sprouting and failing number. Euphytica 119: 107 — 110.
Google Scholar
Binek A., Moś M., Wójtowicz T. 2007. Zróżnicowanie liczby opadania mąki z pszenicy ozimej w zależności od odmiany i warunków pogodowych podczas dojrzewania. Fragm. Agronom. XXIV Nr 2 (94).
Google Scholar
Biskupski A., Bogdanowicz M., Subda H. 1992: Wartość technologiczna ziarna pszenżyta. Cz. I. Charakterystyka biochemiczna i technologiczna. Hod. Rośl. Aklim. 36, 3/ 4: 73 — 89.
Google Scholar
Czubaszek A. 1995. Charakterystyka technologiczna pszenżyta hodowli polskiej na podstawie metod pośrednich i wypieku laboratoryjnego. Część I. Właściwości fizyczne, przemiałowe oraz skład chemiczny ziarna i mąki pszenżyta. Hod. Rośl. Aklim. 39, 3:
Google Scholar
Dreszer K. A., Michałek R., Roszkowski A. 2003. Energia odnawialna — możliwość jej pozyskiwania i wykorzystywania w rolnictwie. Polskie Towarzystwo Inż. Rol. Kraków — Lublin — Warszawa. 207 — 217.
Google Scholar
Gradziuk P. 2002. Alternatywne wykorzystanie gruntów rolniczych — przegląd roślin energetycznych. Czysta Energia nr 10: 24 — 26.
Google Scholar
Jakubczyk T., Haber T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa: 11 — 19,: 153 — 156.
Google Scholar
Kolasińska I., Madej L., Cygankiewicz A. 1998. Zmienność liczby opadania w liniach wsobnych i mieszańcach żyta. Biul. IHAR 205/206: 51 —57.
Google Scholar
Masojć P., Larsson-Raźniewicz M. 1991. Genetic variation of alpha-amylase activity tested by gel diffusion technique. Swedish J. Agric. Res. 21: 141 — 145.
Google Scholar
Michalski T., 2005: Kukurydza rośliną przyszłości. Poradnik dla producentów. Agro Serwis, wydanie trzecie. Warszawa. 7 — 13.
Google Scholar
Vu D. T., Masojč P. 1999. Aktywność alfa-amylazy a odporność na porastanie u odmian pszenicy jarej. Biul. IHAR 211: 91 — 95.
Google Scholar
Autorzy
Magdalena Pol-Szyszkomagdalena.pol-szyszko@zut.edu.pl
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Autorzy
Piotr MasojčKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Autorzy
Izabela DoniecKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Autorzy
Agnieszka WendaKatedra Genetyki i Hodowli Roślin, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie Poland
Statystyki
Abstract views: 37PDF downloads: 52
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Magdalena Pol-Szyszko, Piotr Masojč, Izabela Doniec, Agnieszka Wenda
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.