Wpływ nawożenia azotem na plonowanie kukurydzy
Małgorzata Gołębiewska
m.golebiewska@ihar.edu.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)
Edward Wróbel
Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)
Abstrakt
Podstawę opracowania stanowią wyniki trzyletnich, ścisłych badań polowych nad wpływem zróżnicowanego nawożenia azotem: 0 (kontrola), 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 kg N·ha-1 na plonowanie dwóch odmian kukurydzy: Junak i Boruta. W pracy uwzględniono wpływ stosowanych dawek azotu na plon ziarna kukurydzy, plon energii netto i białka ogółem. Ponadto określono efektywność rolniczą 1 kg azotu. Zastosowanie odpowiednio zwiększonego nawożenie azotem wpłynęło na wzrost plonu ziarna odmiany Junak z 64,4 dt·ha-1 w obiekcie kontrolnym do 93,4 dt·ha-1 po zastosowaniu dawki 270 kg N·ha-1. Plon ziarna odmiany Boruta wzrósł odpowiednio z 70,3 dt·ha-1 do 93,3 dt·ha-1. Wysoką efektywność rolniczą 1 kg azotu u kukurydzy uzyskano przy dawce 30 kg N·ha-1. Przy wyższych dawkach N, produktywność jednostkowa azotu znacznie się zmniejszała. Plon białka wahał się od 5,0 dt·ha-1 do 10,7 dt·ha-1 w zależności od dawki nawozu i odmiany. Najwyższy plon białka oraz wartość energetyczną plonu ziarna z 1 ha uzyskano stosując azot w dawce 240 kg N·ha-1.
Słowa kluczowe:
kukurydza, nawożenie azotem, odmiana, plon ziarna, plon energii netto i białka ogółemBibliografia
Bober A., Błażej J. 1991. Wpływ nawożenia azotowego na wielkość i jakość plonu kolb kukurydzy przeznaczonych na kiszonkę. Zesz. Nauk. AR w Krakowie, z. 262, Ses. Nauk. 34: 241 — 249.
Google Scholar
Bogucka B., Szempliński W., Wróbel E. 2008. Nawożenie azotem a plon kukurydzy uprawianej na ziarno w warunkach północno-wschodniej Polski. Acta Sci. Pol., Agricultura 7 (3): 21 — 30.
Google Scholar
Borowiecki J. 1987. Efektywność nawożenia azotem kukurydzy kiszonkowej w zależności od obsady roślin. Mat. z sesji naukowej, IUNG Puławy 2: 32 — 37.
Google Scholar
Borowiecki J. 1988. Biologiczne aspekty uprawy kukurydzy. Mat. z sesji naukowej pt.: „Stan badań nad agrotechniką kukurydzy w Polsce.” IUNG Puławy 1: 9 — 20.
Google Scholar
Buniak W., Dmowski Z., Szyszkowski P. 1996. Plonowanie i skład jakościowy kukurydzy na kiszonkę w warunkach deszczowania Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 1997. z. 438: 243 — 249.
Google Scholar
Czerniawska A. 1988. Porównanie plonowania i wartości pokarmowej kukurydzy na tle zróżnicowanego nawożenia azotem. Mat. z sesji naukowej pt.: „Stan badań nad agrotechniką kukurydzy w Polsce.” IUNG Puławy, 2: 25 — 31.
Google Scholar
Dubas A. 1988. Obsada roślin a produktywność kukurydzy. Mat. Konf. Obsada a produktywność roślin uprawnych. IUNG i PAN Puławy, cz. I: 112 – 120.
Google Scholar
Dubas A. 2003. Szczegółowa uprawa roślin. Praca zbiorowa pod redakcją Zofii Jasińskiej i Andrzeja Koteckiego. Wrocław 2003, Tom 1.
Google Scholar
Fotyma E. 1988. Reakcja roślin uprawnych na nawożenie azotem. Cz. I. Zboża. Pam. Puł. 93: 37 — 59.
Google Scholar
Fotyma E. 1994. Reakcja roślin uprawy polowej na nawożenie azotem. III Kukurydza, Fragm. Agron. 4 (44), 20 — 35.
Google Scholar
Gonet Z., Stadejek H. 1990. Wpływ nawożenia azotem i ilości wysiewu na plon kukurydzy uprawianej na zielonkę do bezpośredniego skarmiania. Fragm. Agron. 3 (27): 30 — 43.
Google Scholar
Gonet Z., Stadejek H. 1992. Wpływ nawożenia azotem na plon i wartość paszową kukurydzy uprawianej w dużym zagęszczeniu na zielonkę do bezpośredniego skarmiania. Pam. Puł. 101: 135 — 147.
Google Scholar
Graf K. 1997. Kalkulacje rolnicze — styczeń 1997. ODR Sielinko.
Google Scholar
Grzebisz W., Urbański M., Potarzycki J. 1993. Wartość nawozów azotu, fosforu i potasu gnojowicy stosowanej pod kukurydzę uprawianą w monokulturze. Zesz. Nauk. AR w Krakowie. z 278, Ses. Nauk 37, cz. II. 149 — 159.
Google Scholar
Jankowiak J., Kruczek A., Fotyma E. 1997. Efekty nawożenia mineralnego kukurydzy na podstawie wyników badań krajowych. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. z. 450: 79 — 116.
Google Scholar
Korniewicz A., Glapś J. 1974. Porównanie zawartości składników pokarmowych w różnych mieszańcach kukurydzy zależnie od okresu wegetacji. Zesz. Nauk. Inst. Zoot., ZZD Czechnica, ser. A. 7, 3 — 28.
Google Scholar
Korniewicz A., Kosmala I., Czarnik-Matusewicz H., Paleczek B. 2000: Zawartość podstawowych składników pokarmowych w ziarnie różnych mieszańców kukurydzy. Rocz. Nauk. Zoot. 27. 1: 289 — 303.
Google Scholar
Kruczek A. 1983. Wpływ terminu i sposobu nawożenia azotem na plonowanie kukurydzy w uprawie na ziarno. Pam. Puł. 81: 119 — 130.
Google Scholar
Kruczek A. 1988. Określenie optymalnych dawek, sposobów terminów stosowania nawozów azotowych pod kukurydzę uprawianą na ziarno. mat. z sesji naukowej pt.: „Stan badań nad agrotechniką kukurydzy w Polsce.” IUNG Puławy, 2: 19 — 24.
Google Scholar
Kruczek A. 1996. Ilościowe zależności pomiędzy produkcją suchej masy kukurydzy a zawartością azotu ogólnego. Fragm. Agron. nr 4 (52): 92 — 99.
Google Scholar
Kruczek A. 1997. Wpływ nawożenia azotowego na pobieranie azotu przez kukurydzę i zmiany jego zawartości w glebie. Pr. Komis. Nauk Pol. Leś. t. 83: 69 — 80.
Google Scholar
Kruczek A. 2000. Wpływ wielkości dawki azotu i dolistnego dokarmiania kukurydzy azotem i mikroelementami na wybrane wskaźniki efektywności nawożenia. Fragm. Agron., 3(67): 18 — 29.
Google Scholar
Kruczek A., Szulc P. 2000. Wpływ dolistnego stosowania mocznika na pobieranie i wykorzystanie azotu przez kukurydzę. Fragm. Agron. 3 (67): 18 — 29.
Google Scholar
Kwaczyńska K., Cieślak B. 1997. Kalkulacja opłacalności produkcji wybranych roślin– kwiecień 1997. ODR Bielice.
Google Scholar
Machul M., Borowiecki J. 2000. Wpływ nawożenia azotem na wielkość i jakość plonu kukurydzy uprawianej na kiszonkę z kolb (CCM). Pam. Puł., z.121: 117 — 125.
Google Scholar
Michalski T., Sulewska H., Waligóra H., Dubas A. 1996. Reakcja odmian kukurydzy uprawianej na ziarno na zmienne warunki pogodowe. Rocz. Nauk Rol., Ser. A, t. 112, z. 1–2: 103 — 110.
Google Scholar
Panak H. 1995. Przewodnik metodyczny z chemii rolnej. Olsztyn: 223 — 227.
Google Scholar
Pyzik J., Bober A. 1985. Wpływ nawożenia azotowego na przebieg wegetacji, plon ziarna i niektóre cechy morfologiczne kukurydzy uprawianej na dwóch kompleksach glebowych. Zesz. Nauk. Tow. Nauk. Rzeszów, Prod. Rośl. 2: 39 — 43.
Google Scholar
Rabikowska B. 1999. Oddziaływanie długoletniego nawożenia obornikiem i azotem na plonowanie i zawartość podstawowych makroskładników w kukurydzy. Zesz. Prob. Post. Nauk. Roln. z. 465: 219 — 231.
Google Scholar
Rynek zbóż – stan i perspektywy. Listopad 2007 IER i GŻ.
Google Scholar
Sądej W., Mazur Z. 2003. Ocena wpływu różnych systemów wieloletniego nawożenia na wysokość i jakość plonu kukurydzy. Zesz. Prob. Post. Nauk. Roln. z. 450: 185 — 200.
Google Scholar
Sulewska H. 1997. Środowiskowe i ekonomiczne uwarunkowania uprawy i kierunków użytkowania kukurydzy w Polsce. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 450: 15 — 29.
Google Scholar
Autorzy
Małgorzata Gołębiewskam.golebiewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Radzików, Oddział w Młochowie Poland
Autorzy
Edward WróbelKatedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland
Statystyki
Abstract views: 257PDF downloads: 100
Licencja
Prawa autorskie (c) 2009 Małgorzata Gołębiewska, Edward Wróbel
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Ewa Zimnoch-Guzowska, Małgorzata Gołębiewska, Wykorzystanie biotechnologii przez polską hodowlę roślin , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 259 (2011): Wydanie regularne
- Małgorzata Gołębiewska, Edward Wróbel, Nawożenie azotem a plon i jakość roślin kukurydzy z przeznaczeniem na zakiszenie , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 256 (2010): Wydanie regularne