Nawożenie azotem a plon i jakość roślin kukurydzy z przeznaczeniem na zakiszenie

Małgorzata Gołębiewska

m.golebiewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)

Edward Wróbel


Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki trzyletnich badań przeprowadzonych w latach 2003–2005 w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach. Badania dotyczyły wpływu zróżnico¬wanego nawożenia azotem: 0 (kontrola), 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 kg N·ha-1 na plonowanie dwóch odmian kukurydzy: Junak (FAO 210-220) i Boruta (FAO 230-240) uprawianych z przeznaczeniem na kiszonkę z całych roślin. Wykazano, że plon surowca kiszonkarskiego był determinowany warunkami pogodowymi w poszczególnych latach badań. W warunkach Polski północno-wschodniej badane odmiany Junak i Boruta, plonowały na wysokim i bardzo zbliżonym poziomie, dając plon suchej masy roślin odpowiednio 171,9 dt·ha-1 i 170,0 dt·ha-1. Dawka 150 kg N·ha-1 w uprawie kukurydzy kiszonkowej okazała się najbardziej plonotwórcza i jednocześnie uzyskany plon charakteryzował się korzystnym udziałem kolb. Systematyczny wzrost plonu białka następował do dawki 240 kg N·ha-1, a plon energii brutto do dawki 150 kg N·ha-1. Zwiększenie nawożenia azotem do 270 N·ha-1 powodowało przyrost zawartości białka ogółem w roślinach. Wzrost nawożenia azotem zdecydowanie obniżał zawartość tłuszczu i włókna surowego w surowcu kiszonkarskim, wpływ dawki był zmienny.


Słowa kluczowe:

białko ogółem, kukurydza, nawożenie azotem, odmiana, plon świeżej masy, plon suchej masy, plon energii brutto

Ackermann R., Beyer B. 1983. Produktion von Trockensubstanz — und energiereicher Maissilage und ihr Einsatz in der Bullenmast. Tierzucht. 2: 69 — 71.
Google Scholar

Betrin C. 1995. Yves Barriere, director of research at INRA: maize silage is a question of compromise. Prod. Lait. Mod. 251: 41 — 42.
Google Scholar

Binderova A. 1986: Obsah a produkce glicidove slozky u kukurice na silaz. Rostlinna Vyroba 1: 1 — 7.
Google Scholar

Bodarski R., Wertelecki T., Kowalik T. 2005. Wpływ chemicznych dodatków na skład chemiczny, jakość i tlenową trwałość kiszonki z całych roślin kukurydzy. Pam. Puł. 140: 7 — 14.
Google Scholar

Bojanowski J. 1979: Uprawa kukurydzy po życie poplonowym. Biul. IHAR 136: 125 — 130.
Google Scholar

Borowiecki J. 1987. Efektywność nawożenia azotem kukurydzy kiszonkowej w zależności od obsady roślin. Mat. z sesji naukowej, IUNG Puławy. 2: 32 — 37.
Google Scholar

Borowiecki J., Koter M. 1983. Porównanie saletry amonowej i mocznika jako źródła azotu dla kukurydzy. Pam. Puł., z. 81: 77 — 89.
Google Scholar

Czerniawska A. 1988. Porównanie plonowania i wartości pokarmowej kukurydzy na tle zróżnicowanego nawożenia azotem. Mat. z sesji naukowej pt.: „Stan badań nad agrotechniką kukurydzy w Polsce.” IUNG Puławy 2: 25 — 31.
Google Scholar

Daccord r., Arrigo Y., Vogel R. 1996. Nutritive value of maize silage. Rev. Suisse Agric. 28, 1: 17 — 21.
Google Scholar

Dubas A. 1995. Rejonizacja uprawy kukurydzy w Polsce i dobór odmian. Top agar Polska, 4: 22 — 23.
Google Scholar

Dubas A., Michalski T. 2002. Kukurydza w Polsce po II wojnie światowej. Pam. Puł. 130: 115 — 123.
Google Scholar

Dubas A., Michalski T., Sulewska H. 1993: Przydatność odmian kukurydzy o różnej wczesności do uprawy na kiszonkę. Rocz. Nauk Roln. Ser. A 110, 1–2: 93 — 101.
Google Scholar

Fotyma E. 1994. Reakcja roślin uprawy polowej na nawożenie azotem. III Kukurydza, Fragm. Agron. 4 (44), 20 — 35.
Google Scholar

Gonet Z., Stadejek H. 1990. Wpływ nawożenia azotem i ilości wysiewu na plon kukurydzy uprawianej na zielonkę do bezpośredniego skarmiania. Fragm. Agron. 3 (27): 30 — 43.
Google Scholar

Jankowiak J., Kruczek A., Fotyma E. 1997: Efekty nawożenia mineralnego kukurydzy na podstawie wyników badań krajowych. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 1997. z. 450: 79 — 116.
Google Scholar

Lipski S. 2000. Zasady przyjaznego dla środowiska nawożenia kukurydzy azotem. Pam. Puł. z. 120: 225 — 229.
Google Scholar

Lista Opisowa Odmian 2002. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Machul M., Borowiecki J. 2000. Wpływ nawożenia azotem na wielkość i jakość plonu kukurydzy uprawianej na kiszonkę z kolb (CCM). Pam. Puł. z.121: 117 — 125.
Google Scholar

Machul M., Małysiak B. 1993. Plonowanie kukurydzy uprawianej na kiszonkę z całych roślin, kiszonkę z kolb (CCM) i na ziarno w zależności od obsady roślin. Pam. Puł. z. 102: 91 — 103.
Google Scholar

Michalski T. 1980. Wpływ obsady roślin, wczesności odmian oraz terminów zbioru na plony i wartość pastewną kukurydzy kiszonkowej. Rocz. AR Poznań, Rozprawy Naukowe 104.
Google Scholar

Muller J. 1997. The quality of maize silage is not an abstract concept. Quality must be defined and has to be attainable with measurable criteria in the examination of different varieties. Mais 4: 124 — 127.
Google Scholar

Podkówka W., Podkówka Z., Cermak B. 1998. Plonowanie i skład chemiczny zielonki z kukurydzy. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 1998. z. 465: 85 — 91.
Google Scholar

Sulewska H. 1997. Uprawa kukurydzy na zielonkę w świetle badań własnych i literatury Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 450: 185 — 200.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2010

Cited By / Share

Gołębiewska, M. i Wróbel, E. (2010) „Nawożenie azotem a plon i jakość roślin kukurydzy z przeznaczeniem na zakiszenie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (256), s. 117–132. doi: 10.37317/biul-2010-0035.

Autorzy

Małgorzata Gołębiewska 
m.golebiewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Radzików, Oddział w Młochowie Poland

Autorzy

Edward Wróbel 

Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Statystyki

Abstract views: 77
PDF downloads: 37


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Małgorzata Gołębiewska, Edward Wróbel

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.