Effect of nitrogen fertilization on yield and quality of whole maize plants for silage

Małgorzata Gołębiewska

m.golebiewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Radzików, Oddział w Młochowie (Poland)

Edward Wróbel


Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (Poland)

Abstract

The results are presented of the 3-years field trials conducted in 2003-2005 in the Production - Experimental Station in Bałcyny. The research aimed at evaluation of the effects of different doses of nitrogen fertilization: 0 (the control), 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 kg N·ha-1 on yields of two maize cultivars: Junak (FAO 210-220) and Boruta (FAO 230-240) grown for silage The yield of silage raw material was detemined by weather conditions in the years of study. In the conditions of North-East Poland dry matter yields of the cultivars Junak and Boruta were similar and relatively high: 171,9 dt∙ha-1 and 170,0 dt∙ha-1, respectively. The dose of 150 N kg∙ha-1 in cultivation of the silage maize caused the highest yield increase characterized also by a favourable participation of cobs. A gradual increase of protein yield was observed up to the N dose 240kg ha-1, and the yield of brutto energy grew up to the N dose 150 kg∙ha-1. The increase of nitrogen fertilization to 270·ha-1 caused an increase of total protein content. The increased nitrogen fertilization reduced the content of fat and raw fibre in silage material, however the effect of N dose was variable.


Keywords:

brutto energy, cultivar, dry matter, green matter, nitrogen fertilization, maize yield, total protein

Ackermann R., Beyer B. 1983. Produktion von Trockensubstanz — und energiereicher Maissilage und ihr Einsatz in der Bullenmast. Tierzucht. 2: 69 — 71.
Google Scholar

Betrin C. 1995. Yves Barriere, director of research at INRA: maize silage is a question of compromise. Prod. Lait. Mod. 251: 41 — 42.
Google Scholar

Binderova A. 1986: Obsah a produkce glicidove slozky u kukurice na silaz. Rostlinna Vyroba 1: 1 — 7.
Google Scholar

Bodarski R., Wertelecki T., Kowalik T. 2005. Wpływ chemicznych dodatków na skład chemiczny, jakość i tlenową trwałość kiszonki z całych roślin kukurydzy. Pam. Puł. 140: 7 — 14.
Google Scholar

Bojanowski J. 1979: Uprawa kukurydzy po życie poplonowym. Biul. IHAR 136: 125 — 130.
Google Scholar

Borowiecki J. 1987. Efektywność nawożenia azotem kukurydzy kiszonkowej w zależności od obsady roślin. Mat. z sesji naukowej, IUNG Puławy. 2: 32 — 37.
Google Scholar

Borowiecki J., Koter M. 1983. Porównanie saletry amonowej i mocznika jako źródła azotu dla kukurydzy. Pam. Puł., z. 81: 77 — 89.
Google Scholar

Czerniawska A. 1988. Porównanie plonowania i wartości pokarmowej kukurydzy na tle zróżnicowanego nawożenia azotem. Mat. z sesji naukowej pt.: „Stan badań nad agrotechniką kukurydzy w Polsce.” IUNG Puławy 2: 25 — 31.
Google Scholar

Daccord r., Arrigo Y., Vogel R. 1996. Nutritive value of maize silage. Rev. Suisse Agric. 28, 1: 17 — 21.
Google Scholar

Dubas A. 1995. Rejonizacja uprawy kukurydzy w Polsce i dobór odmian. Top agar Polska, 4: 22 — 23.
Google Scholar

Dubas A., Michalski T. 2002. Kukurydza w Polsce po II wojnie światowej. Pam. Puł. 130: 115 — 123.
Google Scholar

Dubas A., Michalski T., Sulewska H. 1993: Przydatność odmian kukurydzy o różnej wczesności do uprawy na kiszonkę. Rocz. Nauk Roln. Ser. A 110, 1–2: 93 — 101.
Google Scholar

Fotyma E. 1994. Reakcja roślin uprawy polowej na nawożenie azotem. III Kukurydza, Fragm. Agron. 4 (44), 20 — 35.
Google Scholar

Gonet Z., Stadejek H. 1990. Wpływ nawożenia azotem i ilości wysiewu na plon kukurydzy uprawianej na zielonkę do bezpośredniego skarmiania. Fragm. Agron. 3 (27): 30 — 43.
Google Scholar

Jankowiak J., Kruczek A., Fotyma E. 1997: Efekty nawożenia mineralnego kukurydzy na podstawie wyników badań krajowych. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 1997. z. 450: 79 — 116.
Google Scholar

Lipski S. 2000. Zasady przyjaznego dla środowiska nawożenia kukurydzy azotem. Pam. Puł. z. 120: 225 — 229.
Google Scholar

Lista Opisowa Odmian 2002. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Machul M., Borowiecki J. 2000. Wpływ nawożenia azotem na wielkość i jakość plonu kukurydzy uprawianej na kiszonkę z kolb (CCM). Pam. Puł. z.121: 117 — 125.
Google Scholar

Machul M., Małysiak B. 1993. Plonowanie kukurydzy uprawianej na kiszonkę z całych roślin, kiszonkę z kolb (CCM) i na ziarno w zależności od obsady roślin. Pam. Puł. z. 102: 91 — 103.
Google Scholar

Michalski T. 1980. Wpływ obsady roślin, wczesności odmian oraz terminów zbioru na plony i wartość pastewną kukurydzy kiszonkowej. Rocz. AR Poznań, Rozprawy Naukowe 104.
Google Scholar

Muller J. 1997. The quality of maize silage is not an abstract concept. Quality must be defined and has to be attainable with measurable criteria in the examination of different varieties. Mais 4: 124 — 127.
Google Scholar

Podkówka W., Podkówka Z., Cermak B. 1998. Plonowanie i skład chemiczny zielonki z kukurydzy. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 1998. z. 465: 85 — 91.
Google Scholar

Sulewska H. 1997. Uprawa kukurydzy na zielonkę w świetle badań własnych i literatury Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 450: 185 — 200.
Google Scholar


Published
2010-06-30

Cited by

Gołębiewska, M. and Wróbel, E. (2010) “Effect of nitrogen fertilization on yield and quality of whole maize plants for silage”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (256), pp. 117–132. doi: 10.37317/biul-2010-0035.

Authors

Małgorzata Gołębiewska 
m.golebiewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Radzików, Oddział w Młochowie Poland

Authors

Edward Wróbel 

Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Poland

Statistics

Abstract views: 77
PDF downloads: 38


License

Copyright (c) 2010 Małgorzata Gołębiewska, Edward Wróbel

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.