Wpływ nawożenia sodem na plon i parametry jakości korzeni buraka cukrowego

Piotr M. Szulc

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Fizjologii Roślin, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz (Poland)

Mirosław Kobierski


Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleb, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz (Poland)

Mirosław Nowakowski


Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz (Poland)

Kazimierz Kubicki


Strube-Dieckmann Polska Sp. z o.o. (Poland)

Abstrakt

W celu określenia wpływu doglebowego nawożenia sodem na masę korzeni buraka cukrowego i wybrane parametry jakościowe: polaryzację, zawartość potasu, sodu i azotu alfa-aminowego, współczynnik alkaliczności, formułę Braunschweigu, straty w melasie, plon cukru biologicznego i cukru technologicznego, wykonano wazonowe doświadczenie w hali wegetacyjnej Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. W doświadczeniu wysiano odmianę Lupus z firmy hodowlanej Strube-Dieckmann. Po zbiorze określono masę korzeni i liści buraka oraz oznaczono wymienione wcześniej parametry jakościowe korzeni. Stwierdzono istotny wpływ dawek sodu od 50 do 150 kg Na·ha-1 na przyrost masy korzeni buraka cukrowego, zwiększenie w nich zawartości sodu oraz wzrost plonu korzeni i plonu cukru technologicznego. W celu praktycznego zobrazowania wpływu nawożenia sodem na plonowanie buraka cukrowego, przeliczono zastosowane dawki i masę roślin z wazonu wegetacyjnego na hektar.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, jakość korzeni, plon, sód

Al-Harbi A. R. 1995. Growth and nutrient composition of tomato and cucumber seedlings as affected by sodium chloride salinity and supplemental calcium. J. Plant Nutr. 18: 1403 — 1416.
Google Scholar

Allen M. B., Arnon D. J. 1955. Studies on nitrogen-fixing blue-green algae. II. The sodium requirement of Anabaena cylindrica. Physiol. Plant. 8: 653 — 660.
Google Scholar

Allison M. F., Chapman J.L., Garat C. E., Todd A. D. 1997. The potassium, sodium, magnesium, calcium and phosphate nutrition of sugarbeet (Beta vulgaris) grown on soils containing incorporated straw. J. Sci. Food Agric. 74: 216 — 220.
Google Scholar

Allison M. F., Jaggard K. W., Armstrong M. J. 1994. Time of application and chemical form of potassium, phosphorus, magnesium and sodium fertilizers and effects on the growth, yield and quality of sugar beet (Beta vulgaris). J. of Agricult. Sci. 123: 61 — 70.
Google Scholar

Ashraf M. 2004. Some important physiological selection criteria for salt tolerance in plants. Flora 199: 361 — 376.
Google Scholar

Booth W. A., Beardall J. 1991. Effect of salinity on inorganic carbon utilization and carbonic anhydrates activity in the halotolerant algae Dunaliella salina (Chlorophyta). Phycologia 30: 220 — 225.
Google Scholar

Bush L. P. 1969. Influence of certain cations on activity of succinyl CoA syntheses from tobacco. Plant Physiol. 44: 347 — 350.
Google Scholar

Draycott A. P., Farley R. F. 1971. Effect of sodium and magnesium fertilisers and irrigation on growth, composition and yield of sugar beet. J. Sci. Food Agric. 22: 559 — 563.
Google Scholar

Durrant M. J., Draycott A. P., Payne P. A. 1974. Some effects of sodium chloride on germination and seedling growth of sugar beet. Ann. Bot. 38: 1045 — 1051.
Google Scholar

Goh K. M., Magat S. S., 1989. Sodium chloride increases the yield of fodder beet (Beta vulgaris L.) in two New Zealand soils. New Zealand J. Agricult. Research 32: 133 — 137.
Google Scholar

Gutmański I. 2002. Znaczenie nawożenia potasem dla efektywnej uprawy buraka cukrowego. IHAR Radzików.
Google Scholar

Henckel P. A., Bakanova L. V. 1974. O stimiljurujushhem dejstvin niebolshikh doz khloristogo natrija na sakharju sveklu. Fizjologija Rastenij 21: 812 — 818.
Google Scholar

Iqbal M., Ashraf M., Jamil A., Rehman S. 2006. Does seed priming induce changes in the levels of some endogenous plant hormones in hexaploid wheat plants under salt stress? J. Integrative Plant Biol. 48: 181 — 189.
Google Scholar

Jaggard K.W., Clark C. 1990. Remote sensing to predict the yield of sugar beet in England. In Applications of Remote Sensing in Agriculture (Eds. M.D. Steven & J.A. Clark) London: Butterworths: 201 — 206.
Google Scholar

Kabata-Pendias A., Pendias H. 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych. PWN, Warszawa : 268 — 270.
Google Scholar

Kao W. Y., Tsai T. T., Shih C. N. 2003. Photosynthetic gas exchange and chlorophyll a fluorescence of three wild soybean species in response to NaCl treatments. Photosynthetica 41: 415 — 419.
Google Scholar

Kirst G. O. 1989. Salinity tolerance of eukaryotic marine algae. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant mol. Biol. 40: 21 — 53.
Google Scholar

Kubicki K., Szulc P. M. 2006. Wpływ nawożenia sodem na wybrane parametry plonu korzeni buraka cukrowego. Poradnik Plantatora Buraka Cukrowego 3: 29 — 31.
Google Scholar

Lityński T., Jurkowska H., Gorlach E. 1976. Analiza chemiczno-rolnicza. Przewodnik metodyczny do analizy gleby i nawozów: 108 — 111, 149 — 153, 157 — 160. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Marschner H. 1995. Mineral nutrition of higher plants. 2nd Ed. Academic Press, San Diego.
Google Scholar

Milford G. F. J. Cormack W. F., Durrant M. J. 1977. Effects of sodium chloride on water status and growth of sugar beet. J. Exp. Bot. 28: 1380 — 1388.
Google Scholar

Nowakowski M, Szymczak-Nowak J., Koch H. J. 2007. Plony i zdrowotność buraka cukrowego pod wpływem nawożenia potasem, magnezem i sodem. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., z. 518: 141 — 155.
Google Scholar

Nowotny-Mieczyńska A. 1976. Fizjologia mineralnego żywienia roślin. Wyd. II. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Parida A. K., Das A. B., Mittra B. 2003. Effects of NaCl stress on the structure, pigment complex composition, and photosynthetic activity of mangrove Bruguiera parviflora chloroplasts. Photosynthetica 41: 191 — 200.
Google Scholar

Prośba-Białczyk U., Mydlarski M. 2002. Wpływ chlorku sodu zastosowanego nalistnie na produkcyjność i wartość technologiczną buraka cukrowego. Biul. IHAR 222: 215 — 222.
Google Scholar

Sudhir P., Murthy S. D. S. 2004. Effects of salt stress on basic processes of photosynthesis. Photosynthetica 42: 481 — 486.
Google Scholar

Tiwari B. S., Bose A., Ghosh B. 1997. Photosynthesis in rice under a salt stress. Photosynthetica 34: 303 — 306.
Google Scholar

Warchołowa M. 1971. Wpływ Na i K na transpirację, asymilację pozorną i gromadzenie cukrów przez Buraki cukrowe. Pam. Puł. 47: 199 — 212.
Google Scholar

Wiśniewski W., 1994. Dynamika wzrostu i pobierania składników pokarmowych przez buraki cukrowe i pastewne z uwzględnieniem ich jakości. Hod. Rośl. Aklim. 38: 3 — 41.
Google Scholar

Yupsanis T., Moustakas M., Domiandou K. 1994. Protein phosphorylation-dephosphorylation in alfalfa seeds germinating under salt stress. J. Plant Physiol. 143: 234 — 240.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2008

Cited By / Share

Szulc, P. M. (2008) „Wpływ nawożenia sodem na plon i parametry jakości korzeni buraka cukrowego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (248), s. 77–85. doi: 10.37317/biul-2008-0059.

Autorzy

Piotr M. Szulc 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Fizjologii Roślin, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz Poland

Autorzy

Mirosław Kobierski 

Katedra Gleboznawstwa i Ochrony Gleb, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz Poland

Autorzy

Mirosław Nowakowski 

Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz Poland

Autorzy

Kazimierz Kubicki 

Strube-Dieckmann Polska Sp. z o.o. Poland

Statystyki

Abstract views: 55
PDF downloads: 60


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Piotr M. Szulc, Mirosław Kobierski, Mirosław Nowakowski, Kazimierz Kubicki

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.