Perspektywy uprawy i wykorzystania w Polsce rożnika przerośniętego (Silphium perfoliatum L.)

Włodzimierz Majtkowski

w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy (Poland)

Jarosław Piłat


Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej w Bydgoszczy (Poland)

Piotr M. Szulc


Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Katedra Fizjologii Roślin w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Określono skład chemiczny i przydatność do zakiszania wybranych form gatunku Silphium perfoliatum w różnych fazach wegetacji. Wartość współczynnika fermentacji zielonek w okresie wegetacji od fazy wegetatywnej do fazy początku wiązania nasion była niższa niż 35. Współczynnik fermentacji dla zielonki IV formy gatunku zebranej w fazie początku wiązania nasion wynosił 36.54, co gwarantowało prawidłowy przebieg i kierunek fermentacji w zakiszanym materiale. Wysoka zawartość kwasów fenolowych w fazie wegetatywnej ogranicza możliwości wykorzystania zielonki na cele paszowe. Rośliny gatunku Silphium perfoliatum mogą stanowić potencjalnie dobry surowiec dla innych alternatywnych kierunków: przemysłu farmaceutycznego i energetycznego.


Słowa kluczowe:

Silphium perfoliatum, faza wegetacji, skład chemiczny, współczynnik fermentacji

AOAC. 1990. Official methods of analysis. 15th Ed. Assoc. Offic. Anal. Chem., Arlington, Virginia, VA, USA.
Google Scholar

Chołuj D., Podlaski S. 2008. Kompleksowa ocena biologicznej przydatności 7 gatunków roślin wykorzystywanych w uprawach energetycznych. W: Gradziuk P. (red.) Energia odnawialna. Wyd. „Wieś Jutra” Sp. z o.o., Warszawa: 61 — 76.
Google Scholar

El-Sayed N. H., Wojcińska M., Drost-Karbowska K., Matławska I., Williams J., Mabry T. J. 2002. Kaempferol triosides from Silphium perfoliatum. Phytochemistry 60, 8: 835 — 838.
Google Scholar

Garcia V., Catala-Gregori P., Madrid J., Hernandez F., Megias M.D., Andrade-Montemayor H.M. 2007. Potencial of carvacrol to modify in vitro rumen fermentation as compared with monesin. Animal 1: 675 — 680.
Google Scholar

Goering H. K., Van Soest P. J. 1970. Forage fibre analyses, apparatus, reagents, procedures and some applications. Agriculture Handbook No. 379, Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture.
Google Scholar

Janicki B., Piłat J. 1998. Wpływ różnych dodatków do zakiszania na wartość pH kiszonek sporządzonych z traw i motylkowatych oraz kukurydzy o zróżnicowanej zawartości suchej masy. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462: 403 — 408.
Google Scholar

Kowalski R. 2002. Ocena zawartości oleanozydów w organach nadziemnych i podziemnych rożnika przerośniętego Silphium perfoliatum L. Acta Scientarum Polonorum, Hortum Cultus 1, 2: 5 — 15.
Google Scholar

Kowalski R., Wolski T. 2003. Evaluation of phenolic acid content in Silphium perfoliatum L. leaves, inflorences and rhizomes. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, series Horticulture 6, 1, 13 ss.
Google Scholar

Majtkowski W. 2005. Rośliny źródłem energii. Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Biuletyn Informacyjny 23: 7 — 13.
Google Scholar

Metoda badawcza. 1998. Oznaczanie zawartości fenolokwasów w przeliczeniu na kwas kawowy metodą spektrofotometryczną. Laboratorium Badawcze Herbapol 26, 3 ss.
Google Scholar

Nerušil P., Smital F., Odstrčilova V., Komarek P. 1999. Content of phenolics in grassland plants and their activity. Proceedings 9th International Conference “Forage Conservation”. Research Institute of Animal Production Nitra: 75 — 76.
Google Scholar

Piłat J., Majtkowski W., Majtkowska G., Mikołajczak J., Góralska A. 2007. The usefulness for ensiling of chosen plant forms of species of Silphium genus. Journal of Central European Agriculture 8: 363 — 368.
Google Scholar

Polska Norma.1994. Pasze. Oznaczanie zawartości cukrów. PN-R-64784, 4 ss.
Google Scholar

Praca zbiorowa pod red. Jarrige’a. 1993. Żywienie przeżuwaczy. Zalecane normy i tabele wartości pokarmowej pasz. Omnitech Press, Warszawa, 406 ss.
Google Scholar

Scechovic J. 1999. Evaluation in vitro de l’activite de la population microbienne du rumen en presence d’extraits vegetaux. Revue Suisse Agric. 31, 2: 89 — 93.
Google Scholar

Stolarski M. 2008. Odnawialne paliwo z wierzby krzewiastej. (W:) Gradziuk P. (red.) Energia odnawialna. Wyd. „Wieś Jutra” Sp. z o.o., Warszawa: 133 — 138.
Google Scholar

Ust’ak S. 2006. http://www.biom.cz./index.shtml?x=92636.
Google Scholar

Weissbach F. 1992. Bestimmung der Pufferkapazität. Institut für Grünland und Futterpflanzenforschung FAL, Braunsweig, 3 ss.
Google Scholar

Weissbach F. 1998. Über der Einfluss von verschiedenen Kräutern in Aufwuchs extensive genutzter Wiesen auf den Gärungsverlauf bei Bereitung von Grassilage. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462: 297 — 313.
Google Scholar

Weryszko-Chmielewska E., Kowalski R., Wolski T. 1999. Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum L.) nowa roślina alternatywna. Cz. I. Badania morfologiczne i anatomiczne. Zesz. Problem. Post. Nauk Rolniczych 468: 497 — 505.
Google Scholar

Wolski T., Kowalski R., Mardarowicz M., Weryszko-Chmielewska E. 1999. Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum L.) nowa roślina alternatywna. Cz. II. Badania fitochemiczne. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 468: 507 — 517.
Google Scholar

Woźniak M., Góral S. 1998. Sylfia-rożnik przerośnięty (Sylphium perfoliatum L.) potencjalny gatunek do rekultywacji terenów zdegradowanych i gruntów bezglebowych oraz do produkcji pasz. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 463: 661 — 668.
Google Scholar

Zerbini E., Thomas D. 2003. Opportunities for improvement of nutritive value in sorghum and pearl millet residues in South Asia trough genetic enhancement. Field Crop Research 84, 1-2: 3 — 15.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2009

Cited By / Share

Majtkowski, W., Piłat, J. i Szulc, P. M. (2009) „Perspektywy uprawy i wykorzystania w Polsce rożnika przerośniętego (Silphium perfoliatum L.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (251), s. 283–291. doi: 10.37317/biul-2009-0102.

Autorzy

Włodzimierz Majtkowski 
w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Jarosław Piłat 

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Piotr M. Szulc 

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Katedra Fizjologii Roślin w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 44
PDF downloads: 22


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Włodzimierz Majtkowski, Jarosław Piłat, Piotr M. Szulc

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora