Porównanie zawartości związków fenolowych i aktywności antyoksydacyjnej u wybranych gatunków traw z kolekcji Ogrodu Botanicznego KCRZG w Bydgoszczy

Włodzimierz Majtkowski

w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin —PIB, Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych w Radzikowie, Ogród Botaniczny KCRZG, ul. Jeździecka 5, 85-687 Bydgoszcz (Poland)

Maciej Balcerek


Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Katedra i Zakład Farmakognozji, ul. M. Skłodowskiej-Curie 9, 85-094 Bydgoszcz (Poland)

Gabriela Majtkowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział IHAR w Bydgoszczy, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, 85-090 Bydgoszcz (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki zawartości związków fenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej w wybranych gatunkach traw, zgromadzonych w Narodowej Kolekcji Traw, zlokalizowanej w Ogrodzie Botanicznym Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych, Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Bydgoszczy. Badania prowadzono w ramach współpracy z Katedrą i Zakładem Farmakognozji Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Do badań, prowadzonych w latach 2008–2015, wybrano nadziemne części 15 gatunków traw: Andropogon distachyos L., A. gerardi Vitm., A. hallii Hack., A. saccharoides Sw., A. scoparius Michx., Dichanthium caucasicum (Trin.) S.K. Jain & U.R. Deshp., Hierochloë odorata (L.) P. Beauv., H. repens (Host) Simonkai, Melica ciliata L., M. persica Kunth, M. transsilvanica Schur, Miscanthus giganteus J.M. Greef & M. Deuter, M. sacchariflorus (Maxim.) Hack., M. sinensis (Thunb.) Anderss., Spodiopogon sibiricus Trin. Dla 3 gatunków z rodzaju Miscanthus badania wykonano także dla części podziemnych. Przeprowadzona analiza obejmowała spektrofotometryczne oznaczenie zawartości fenoli farmakopealną metodą z zastosowaniem odczynnika Folin-Ciocalteau (FP VI) oraz określenie aktywności przeciw¬utleniających metanolowych wyciągów z wykorzystaniem roztworu rodnika DPPH•. Najwyższą zawartością związków fenolowych, w przeliczeniu na pirogalol, charakteryzował się wyciąg z Spodiopogon sibiricus — 2,74%, a najniższą odnotowano w wyciągu z Hierochloë repens — 0,72%. Najwyższą aktywność przeciwutleniającą wykazywał wyciąg z rizomów Miscanthus giganteus (81,76%), a najniższą zdolność do zmiatania wolnych rodników stwierdzono w wyciągu z Melica persica (12,66%).


Słowa kluczowe:

ogólna zawartość związków fenolowych, aktywność przeciwutleniająca, trawy

Adom K. K., Sorrells M. E., Liu R. H. 2003. Phytochemical profiles and antioxidant activity of wheat varieties. J. Agric. Food Chem. 51: 7825 — 7834.
Google Scholar

Abbas S. R., Sabir S. M., Ahmad S. D., Boligon A. A., Athayde M. L. 2014. Phenolic profile, antioxidant potential and DNA damage protecting activity of sugarcane (Saccharum officinarum). Food Chem. 147: 10 — 16.
Google Scholar

Al-Zubairi A. S., Abdul A. B., Abdelwahab S. I., Peng C. Y., Mohan S., Elhassan, M. M. 2011. Eleucine indica possesses antioxidant, antibacterial and cytotoxic properties. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: 1 — 6.
Google Scholar

Balasundram N., Sundram K., Samman S. 2006. Phenolic compounds in plants and agriindustrial by-products: Antioxidant activity, occurrence, and potential uses. Food Chemistry 99: 191 — 203.
Google Scholar

Balcerek M., Rąk I., Majtkowska G., Majtkowski W. 2009. Antioxidant activity and total phenolic of selected grasses (Poaceae) species extracts. Herba Polonica 55, 3: 214 — 221.
Google Scholar

Bukhari S. M., Feuerherm A. J., Boulfrad F., Zlatkovic B., Johansen B., Simic N. 2014. Anti-inflammatory and antioxidant activities of Sclerochloa dura (Poaceae). Journal of the Serbian Chemical Society 79, 7: 779 — 791.
Google Scholar

Cushnie T.P., Lamb A.J. 2005. Antimicrobial activity of flavonoids. Int. J. Antimicrob. Agents. 26, 5: 343 — 356.
Google Scholar

Cyuńczyk M., Jarocka I., Hodun T., Hermanowicz J. 2012. Protective effect of sweet grass and black berries beverages on ethanol – induced disturbances in brain fatty AIDS. Prog. Health Sci. 2, 2: 130 — 139.
Google Scholar

D`Archivio M., Filesi C., Di Benedetto R., Gargiulo R., Giovannini C., Masella R. 2007. Polyphenols, dietary sources and bioavailability. Ann. Ist. Super. Sanita 43, 4: 348 — 361.
Google Scholar

Djurdjević L., Mitrović M., Pavlović P., Perišić S., Maćukanović-Jocić M. 2005. Total phenolics and phenolic acids content in low (Chrysopogon gryllus) and medium quality (Festuca vallesiaca) forage grasses of Deliblato Sands meadow-pasture communities in Serbia. Czech J. Anim. Sci. 50: 54 — 59.
Google Scholar

Dobrzyńska I., Szachowicz-Petelska B., Skrzydlewska E., Figaszewski Z. 2013. Effect of sweet grass (Hierochloë odorata) on the physico-chemical properties of liver cell membranes from rats intoxicated with etanol. Environ. Toxicol. Phar. 35: 247 — 253.
Google Scholar

Ebrahimzadeh M. A., Pourmorad F., Hafezi S. 2008. Antioxidant activities of Iranian corn silk. Turk. J. Biol. 32, 1: 43 — 49.
Google Scholar

Ellis L.Z., Liu W., Luo Y., Okamoto M., Qu D., Dunn J.H., Fujita M. 2011. Green tea polyphenol epigallocatechin-3-gallate suppresses melanoma growth by inhibiting inflammasome and IL-1β secretion. Biochem. Biophys. Res. Commun. 414, 3: 551 — 556.
Google Scholar

Farmakopea Polska VI. 2005. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne. Warszawa, 1351 ss.
Google Scholar

Gomul D., Korus J., Czechowska K., Bartoń H., Fołta M. 2010. The impact of extrusion on the content of polyphenols and antioxidant activity of rye grains (Secale cereale L.). Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 9, 3: 319 — 330.
Google Scholar

Hermann K. 1978. Review on nonessential constituents of vegetables. III. Carrots, celery, parsnips, beets, spinach, lettuce, endives, chicory, rhubarb and artichokes. Lebensm. Unters. Forsch. 167: 262 — 273.
Google Scholar

Jeszka M., Flaczyk E., Kobus-Cisowska J., Dziedzic K. 2010. Związki fenolowe — charakterystyka i znaczenie w technologii żywności. Nauka Przyr. Technol. 4, 2: 1 — 13.
Google Scholar

Karimi E., Mehrabanjoubani P., Keshavarzian M., Oskoueian E., Jaafar H.ZE., Abdolzadeh A. 2014. Identification and quantification of phenolic and flavonoid components in straw and seed husk of some rice varieties (Oryza sativa L.) and their antioxidant properties. J. Sci. Food Agric. 94, 11: 2324 — 2330.
Google Scholar

Mandeau A., Aries M-F., Boe J-F., Brenk M., Crebassa-Trigueros V., Vaissiere C., Teysseyre V., Bieber T. 2011. Rhealba® Oat Plantlet Extract: evidence of protein-free content and assessment of regulatory activity on immune inflammatory mediators. Planta Med. 77, 9: 900 — 906.
Google Scholar

Miliauskas G., Venskutonis P.R., van Beek T.A. 2004. Screening of radical scavenging activity of some medicinal and aromatic plant extracts. Food Chemistry 85: 231 — 237.
Google Scholar

Naz S. H., Zubair M., Rizwan K., Rasool N., Bukhari I.H., Jamil M., Riaz M., Imran M., Abbas M. 2012. Phytochemical, antioxidant and cytotoxicity studies of Bambusa arundinacea leaves. International Journal of Phytomedicine 4, 2: 220 — 228.
Google Scholar

Puzanowska-Tarasiewicz H., Starczewska B., Kuźmicka L. 2008. Reaktywne formy tlenu. Bromat. Chem. Toksykol. 41: 385 — 398.
Google Scholar

Sharifi M., Ebrahimzadeh M. A. 2013. Antioxidant activity, phenol and flavonoid contents of eleven Iranian barley grain varieties (Hordeum vulgare L.). World of Sciences Journal 1, 5: 88 — 94.
Google Scholar

Tripathi Y. C., Jhumka Z., Anjum N. 2015. Evaluation of total polyphenol and antioxidant activity of leaves of Bambusa nutans and Bambusa vulgaris. Journal of Pharmacy Research 9, 4: 271 — 277.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2016

Cited By / Share

Majtkowski, W., Balcerek, M. i Majtkowska, G. (2016) „Porównanie zawartości związków fenolowych i aktywności antyoksydacyjnej u wybranych gatunków traw z kolekcji Ogrodu Botanicznego KCRZG w Bydgoszczy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (280), s. 79–86. doi: 10.37317/biul-2016-0008.

Autorzy

Włodzimierz Majtkowski 
w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin —PIB, Krajowe Centrum Roślinnych Zasobów Genowych w Radzikowie, Ogród Botaniczny KCRZG, ul. Jeździecka 5, 85-687 Bydgoszcz Poland

Autorzy

Maciej Balcerek 

Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy, Katedra i Zakład Farmakognozji, ul. M. Skłodowskiej-Curie 9, 85-094 Bydgoszcz Poland

Autorzy

Gabriela Majtkowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział IHAR w Bydgoszczy, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Al. Powstańców Wielkopolskich 10, 85-090 Bydgoszcz Poland

Statystyki

Abstract views: 126
PDF downloads: 64


Licencja

Prawa autorskie (c) 2016 Włodzimierz Majtkowski, Maciej Balcerek, Gabriela Majtkowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora