Możliwości zapobiegania rizoktoniozie ziemniaka w warunkach Pomorza Zachodniego

Edward Bernat

e.bernat@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstrakt

W latach 2003–2005 w Boninie (Pomorze Zachodnie) badano wpływ wiosennego zaprawiania na ograniczenie występowania rizoktoniozy (Rhizoctonia solani) na roślinach i bulwach ziemniaka. Doświadczenia przeprowadzono na średnio późnej odmianie jadalnej Bryza. Badano następujące warianty zaprawiania: kontrola bez zaprawiania, Monceren 250 FS w dawce 60 ml na 100 kg bulw i Pencycuron + JAU 6476 258 FS w dawce 62,5 ml/100 kg. Po zastosowaniu zaprawiania bulw zaobserwowano niższe o 67,5–70,7% porażenie roślin przez rizoktoniozę oraz o 90–92,5% niższy indeks porażenia bulw ospowatością w porównaniu do kontroli. Wiosenne zaprawianie bulw korzystnie wpłynęło na wzrost plonu ogólnego (9–17,7%) oraz plonu handlowego (bulwy o średnicy powyżej 30 mm) — 8,4–9,8% w stosunku do niezprawianych wariantów doświadczenia.


Słowa kluczowe:

ospowatość bulw, plon, Rhizoctonia solani, zaprawianie, ziemniak

Borecki Z. 1987. Nauka o chorobach roślin. PWRiL, Warszawa: 294 — 295.
Google Scholar

Lutomirska B., Szutkowska M. 2000. Choroby i szkodniki okresu wegetacji, metody zwalczania (fungicydy i insektycydy). Poradnik Producentów Ziemniaka sezon 2000/2001. IHAR, Jadwisin, pod red. W. Nowackiego.: 63 — 76.
Google Scholar

Osowski J. 2002. Wpływ zaprawiania na zdrowotność bulw ziemniaka. Biul. IHAR 223/224: 369 — 373.
Google Scholar

Podręcznik doświadczalnictwa polowego w ochronie roślin. 1989. PWRiL, Warszawa: 41.
Google Scholar

Rahkonen A., Pietilä L., Kuisma P. 1999. Controlling Rhizoctonia solani by seed dressing in Finland. 14th Triennial Conference of the European Association for Potato Research. Abstract of conference Papers, Posters and Demonstrations. May 2–7, 1999, Sorrento, Italy: 178 — 179.
Google Scholar

Wainwright A., Nicholson T., Mann D. H. 1996. Control of silver scurf and black scurf in potatoes with a pencycuron/tolyleluanid seed tuber treatment. Brighton Crop Protection Conference Pests & Diseases: 275 — 300.
Google Scholar

Wnękowski S., Błaszczak W. 1997. Choroby ziemniaka. W: Ochrona Roślin. Red. J. Kochman i W. Węgorek. Plantpress, Kraków: 505 — 535.
Google Scholar

Wróbel S., Erlichowski T. 1998. Możliwości zastosowania zaprawy fungicydowo-insektycydowej Prestige 290 FS w uprawie ziemniaka. Mat. Konf. „Ochrona Ziemniaka” 21–22 kwietnia Kołobrzeg IHAR Oddz. Bonin: 29 — 32.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/30/2007

Cited By / Share

Bernat, E. (2007) „Możliwości zapobiegania rizoktoniozie ziemniaka w warunkach Pomorza Zachodniego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (243), s. 199–203. doi: 10.37317/biul-2007-0084.

Autorzy

Edward Bernat 
e.bernat@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statystyki

Abstract views: 102
PDF downloads: 32


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Edward Bernat

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.