Plonowanie fasoli szparagowej (Phaseolus vulgaris L.) w zależności od intensywności technologii uprawy. Część I. Wysokość i jakość plonu strąków

Janusz Prusiński

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy (Poland)

Tomasz Olach


Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Ścisłe dwuczynnikowe doświadczenie polowe w układzie losowanych podbloków wykonano w gospodarstwie rolnym w miejscowości Bodzanówek w latach 2001–2003. Czynnikiem pierwszym były cztery technologie uprawy fasoli: ekstensywna, integrowana, umiarkowanie intensywna i intensywna różniące się wykorzystaniem przemysłowych środków produkcji, a drugi czynnik stanowiły trzy odmiany fasoli szparagowej — Bona, Madera i Presenta. Każde zwiększanie inten-sywności technologii uprawy fasoli wpływało na istotny wzrost plonu świeżych strąków, zwłaszcza w warunkach niższej sumy opadów w okresie wegetacji roślin. Plon świeżej masy strąków fasoli uprawianej w technologii integrowanej osiągnął 84% poziomu plonów z technologii umiarkowanie intensywnej i 65% z technologii intensywnej. Porównywane odmiany fasoli szparagowej nie różniły się plennością ani swoistą reakcją na zaangażowanie przemysłowych środków produkcji. Różnice w składzie chemicznym strąków badanych odmian dotyczyły tylko zawartości azotanów. Wzrasta¬jącej sumie opadów w okresie rozwoju generatywnego roślin towarzyszył spadek zawartości N w strąkach; w tych warunkach akumulacji azotanów w strąkach sprzyjały też rosnące dawki azotu, przy czym średnia zawartość azotanów w świeżych strąkach fasoli w żadnej z zastosowanych technologii nie przekraczała obowiązujących norm.


Słowa kluczowe:

fasola szparagowa, intensywność technologii uprawy

Burnside O. C., Wiens M. J., Holder B. J., Weisberg S., Ristau E. A., Johnson M. M., Cameron J. H. 1998. Critical periods for weed control in dry beans (Phaseolus vulgaris L.). Weed Sci. 46: 301 — 306.
Google Scholar

Buks J. 2004. Gospodarstwa indywidualne bez nawożenia mineralnego i środków ochrony roślin. Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy IERiGŻ 496.
Google Scholar

Chmielowiec P. 2003. Wpływ konkurencji chwastów na wzrost i plonowanie fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) odmiany Bona. Maszynopis pracy doktorskiej, AR Lublin.
Google Scholar

Dąbrowski Z. T. 2003. Systemy kontroli — integrowana uprawa i ochrona roślin (IUiOR) a wymagania konsumentów. Post. Ochr. Roślin 43: 94 — 101.
Google Scholar

Dobrzański A. 1994. Chemiczne zwalczanie chwastów w fasoli. Konf. nauk. Strączkowe rośliny białkowe. Cz. I. Fasola, AR Lublin: 58 — 69.
Google Scholar

Dorna H., Duczmal K. 1994. Wpływ warunków klimatycznych na formowanie włókna w szwach strąków fasoli zwykłej (Phaseolus vulgaris L.) Konf. nauk. „Strączkowe rośliny białkowe”. Cz. I. Fasola, AR Lublin: 135 — 138.
Google Scholar

Elkner K., Nowakowska T. 1995. Nowe kreacje hodowlane fasoli szparagowej do przetwórstwa. Mat. konf. „Jakość surowca warzywnego do przetwórstwa”. Inst. Warz. Skierniewice: 175 — 178.
Google Scholar

FAOSTAT 2005. Agriculture. www.faostat.fao.org.
Google Scholar

Fotyma E., Wilkos G., Pietruch C. 1998. Test glebowy azotu mineralnego. Możliwości praktycznego wykorzystania. IUNG Puławy. Mat. szkol. 69: 1 — 48.
Google Scholar

Górna J., Maskalaniec T. 1994. Wzrost i plonowanie trzech odmian fasoli szparagowej w warunkach klimatyczno-glebowych Wilna. Konf. nauk. „Strączkowe rośliny białkowe”. Cz. I. Fasola, AR Lublin: 159 — 161.
Google Scholar

Graham P. H., Ranalli P. 1997. Common bean (Phaseolus vulgaris L). Field Crops Res. 53: 131 –146.
Google Scholar

Jensen E.S. 1986. Symbiotic N2 fixation in pea and field bean estimated by 15N fertilizer dilution in field experiments with barley as a reference crop. Plant and Soil 92: 3 — 13.
Google Scholar

Kossowski M., Tendaj M., Łabuda H. 1979. Wpływ terminu siewu i fazy dojrzałości technologicznej na zawartość niektórych składników chemicznych w strąkach fasoli szparagowej. Biul. Warz. XXIII: 137 — 149.
Google Scholar

Krasowicz S., Nowacki W. 2005. Wpływ intensywności technologii na efektywność produkcji roślin¬nej. Mat. konf. „Efektywne i bezpieczne technologie produkcji roślinnej”. IUNG Puławy: 69 —73.
Google Scholar

Księżak J., Kuś J. 2005. Plonowanie bobiku w różnych systemach produkcji roślinnej. Annales UMCS, Sec. E, 60: 195 — 205.
Google Scholar

Milczyńska E. 1998. Metodyka badania wartości gospodarczej odmian (WGO) roślin warzywnych. Cz. 2. Rośliny warzywne. Strączkowe. COBORU Słupia Wielka.
Google Scholar

Milczyńska E. 2002. Lista opisowa odmian. Rośliny warzywne. Korzeniowe. Strączkowe. COBORU Słupia Wielka.
Google Scholar

Nowakowska T., Elkner K. 1996. Hodowla jakościowa fasoli szparagowej do przetwórstwa. Zjazd Hod. Roślin Ogrodn. „Hodowla roślin o podwyższonej jakości”. Kraków: 194 — 198.
Google Scholar

Nowosielski O. 1974. Metody oznaczania potrzeb nawożenia. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Nowosielski O. 1998. Polska technologia nawożenia roślin ogrodniczych przyjazna środowisku — PŚ. Mat. VII konf. nauk. „Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych”. AR w Lublinie: 15 — 18.
Google Scholar

Nurzyński J. 1999. Nawożenie a skład chemiczny warzyw. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 466: 31 — 40.
Google Scholar

Pięta D. 1985. Mikozy występujące na organach nadziemnych fasoli (Phaseolus vulgaris) na Lubelszczyźnie. Rocz. Nauk Roln. 15 E (1-2): 23 — 37.
Google Scholar

Piha M., Munns D. 1987. Nitrogen fixation capacity of field — grown bean compared to other grain legumes. Agronomy J. 79: 690 — 696.
Google Scholar

Prusiński J., Skinder Z. 2002. Analiza technologii rolnych stosowanych w rejonach intensywnego rolnictwa w powiązaniu z przyrodniczą jakością rolniczej przestrzeni produkcyjnej. W: Uwarunkowania rozwoju i koncepcje monitoringu rejonów intensywnego rolnictwa, pod red. S. Łojewskiego i Z. Skindera. Wyd. ATR Bydgoszcz: 135 — 159.
Google Scholar

Rożek S. 2000. Czynniki wpływające na akumulację azotanów w plonie warzyw. Zesz. Nauk. AR Kraków, Rolnictwo 364: 19 — 31.
Google Scholar

Rumpel J., Sikora E., Grudzień K. 1994. Wpływ nawadniania, nawożenia azotem oraz zagęszczenia roślin na plonowanie fasoli szparagowej. Konf. nauk. „Strączkowe rośliny białkowe”. Cz. I. Fasola, AR Lublin: 51 — 57.
Google Scholar

Sady W. 2006. Nawożenie warzyw polowych. Plantpress.
Google Scholar

Strzelec A. 1988. Symbiotyczne wiązanie wolnego azotu. Cz. I. Znaczenie bakterii symbiotycznych, ich występowanie w glebach i szczepionki Rhizobium dla roślin motylkowatych. Post. Nauk Roln. 4: 17 — 29.
Google Scholar

Szyrmer J., Dembińska J., Wawer A. 1992. Przebieg wegetacji i zmienność cech użytkowych odmian i form Phaseolus vulgaris L. Biul. IHAR 180: 229 — 239.
Google Scholar

Wenzel H. 1948. Zur Erfassung des Schadenausmaßes in Pflanzenschutzversuchen. Pflanzenschutz — Ber.: 81 — 84.
Google Scholar

Wojcieska U., Kocoń A., Głażewski S. 1995. Wpływ dokarmiania azotem wybranych roślin strączkowych na plon nasion oraz niektóre procesy fizjologiczne. Mat. konf. „Nauki rolnicze w warunkach integracji europejskiej”. T II/IV. Produkcja roślinna, ART Olsztyn: 101 — 107.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/30/2007

Cited By / Share

Prusiński, J. i Olach, T. (2007) „Plonowanie fasoli szparagowej (Phaseolus vulgaris L.) w zależności od intensywności technologii uprawy. Część I. Wysokość i jakość plonu strąków ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (243), s. 251–266. doi: 10.37317/biul-2007-0090.

Autorzy

Janusz Prusiński 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Tomasz Olach 

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 42
PDF downloads: 30


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Janusz Prusiński\, Tomasz Olach

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.