Zastosowanie Ekolistu i IBA w uprawie nasiennej łubinu białego (Lupinus albus L.)

Magdalena Borowska

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Janusz Prusiński


Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Celem badań własnych była ocena wpływu dawek i terminu zastosowania auksyny (kwasu indolilo-3-masłowego) i Ekolistu na plonowanie łubinu białego. Ścisłe dwuczynnikowe doświadczenie polowe w układzie losowanych podbloków z obiektem kontrolnym wykonano w latach 2001–2003 w Stacji Badawczej Wydziału Rolniczego ATR w Mochełku. Przedmiotem badań była tradycyjna odmiana łubinu białego ‘Butan’. Na początku kwitnienia rośliny opryskiwano auksyną (kwas indolilo-3-masłowy — IBA) w dawkach 20, 40 i 60 mg/dm3, a na końcu kwitnienia Ekolistem w dawkach 3, 6 i 9 dm3/ha. Stwierdzono istotny wpływ auksyny i Ekolistu na plonowanie łubinu białego; najwyższe przyrosty plonu nasion w stosunku do kontroli uzyskano po opryskaniu roślin na początku kwitnienia 60 mg/ha auksyny, a na zakończenie kwitnienia — dawką 9 dm3/ha Ekolistu. Łączne zastosowanie auksyny na początku i Ekolistu na końcu kwitnienia nie wpłynęło na dalsze zwiększenie plonów nasion. Nie stwierdzono istotnych różnic w działaniu zastosowanej auksyny i Ekolistu na plon nasion łubinu białego i jego komponenty. Odnotowano istotnie korzystny, w porównaniu z roślinami kontrolnymi, wpływ testowanych substancji (zwłaszcza w dawkach średnich i wysokich) na liczbę strąków i nasion oraz masę nasion z pędu głównego łubinu białego. Liczba i masa nasion z pędów bocznych roślin opryskiwanych IBA i Ekolistem były także istotnie wyższe w porównaniu do roślin kontrolnych, przy czym najkorzystniej na te cechy wpływała wysoka dawka Ekolistu oraz połączenie wysokich dawek auksyny i Ekolistu. Nie stwierdzono istotnego wpływu zastosowanych substancji na masę 1000 nasion łubinu białego.


Słowa kluczowe:

Ekolist, komponenty plonu, kwas indolilo-3 masłowy, łubin biały, plon nasion

Aufhammer W., Nalborczyk E., Geyer B., Götz J., Mack C., Paluch S. 1989. Interactions between and within inflorescence in relation to the storage capacity of field beans (Vicia faba). J. Agric. Sci. 112: 419 — 424. DOI: https://doi.org/10.1017/S0021859600085877
Google Scholar

Bangerth F. 1989. Dominance among fruits/sinks and the search for correlative signal. Physiol. Plant. 76: 608 — 614. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.1989.tb05487.x
Google Scholar

Byszewski W., Sadowska A. 1976. Wpływ nawożenia dolistnego Wuxalem na plon nasion łubinu żółtego (Lupinus luteus L.). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol.: 45 — 59.
Google Scholar

Heath M. C., Pilbeam C. J., McKenzie B. A, Hebblethwaite P. D., Muehlbauer F. J., Kaiser W. J. 1994. Plant architecture, competitive ability and crop productivity in food legumes with particular emphasis on pea (Pisum sativum L.) and faba bean (Vicia faba L.). Expanding the production and use of cool season food legumes. Proc. 2nd Inter. Food legume research conference on pea, lentil, faba bean, chickpea, and grasspea. Cairo, Egypt: 771 — 790. DOI: https://doi.org/10.1007/978-94-011-0798-3_47
Google Scholar

Klasa A., Nowak G. A., Wierzbowska J., Gotkiewicz M. 1996. Wpływ niektórych regulatorów wzrostu i ich mieszanin na plonowanie i skład chemiczny bobiku (Vicia faba var. minor Harz). Cz. I. Wpływ inhibitora transportu auksyny (TIBA) i syntetycznych auksyn (IBA i NAA) na plonowanie oraz gospodarkę azotową i fosforową. Biul. IHAR 197: 235 — 245.
Google Scholar

Klasa A., Nowak G. A., Wierzbowska M., Gotkiewicz M. 1997. Badania nad stosowaniem regulatorów wzrostu w uprawie bobiku (Vicia faba ssp. minor Harz). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 447: 199 — 205.
Google Scholar

Kotecki A. 1990. Wpływ temperatury i opadów na rozwój i plonowanie łubinu żółtego odmiany Topaz. Zesz. Nauk. AR Wrocław, Rolnictwo 199: 97 — 107.
Google Scholar

Koter M., Czapla J., Nowak G., Nowak J. 1983. Badania możliwości stosowania regulatorów wzrostu w produkcji rolniczej. I. Działanie GA3, IAA i kinetyny na wzrost i rozwój roślin fasoli, kukurydzy i lnu. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, Rolnictwo 36: 17 — 27.
Google Scholar

Księżak J., Podleśny J., Lenartowicz W. 1993. Dolistne dokarmianie mikroelementami roślin strączkowych. Fragm. Agron. 4: 195 — 196.
Google Scholar

Księżak J., Podleśny J., Lenartowicz W. 1994. Wpływ dolistnego dokarmiania nawozami dolistnymi na plonowanie łubinu białego. Mat. konf. nauk. „Łubin — Białko — Ekologia” PTŁ Poznań: 338 — 341.
Google Scholar

Kulig B., Ziółek W. 1996. Produktywność bobiku w warunkach nawożenia wieloskładnikowymi nawozami mikroelementowymi. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 172 — 177.
Google Scholar

Nalborczyk E. 1993. Biologiczne uwarunkowania produktywności roślin strączkowych. Fragm. Agron. 4: 147 — 150.
Google Scholar

Nowak G. A., Klasa A., Wierzbowska J., Gotkiewicz M. 1997. Plonowanie oraz zawartość makroelementów w warunkach stosowania retardantów wzrostu i fitohormonów. Cz. 1. Plonowanie roślin. Biul. IHAR 201: 289 — 294.
Google Scholar

Pawłow A. N, Duchanin A. A., Sawienkow Ł. M. 1981. Pricziny opadienja zawiaziej u żiełtogo ljupina. Sielskochozajstviennaja biologija, XVI (6): 827 — 831.
Google Scholar

Podleśny J. 1996. Wpływ kilku biostymulatorów na plonowanie i termin dojrzewania nasion łubinu białego. Mat. konf. nauk. Łubin: kierunki badań i perspektywy użytkowe. PTŁ Poznań: 53 — 59.
Google Scholar

Prusiński J., Borowska M. 2001. Impact of selected growth regulators and Ekolist on yellow lupin seed yield (Lupinus luteus L.) EJPAU, www.ejpau.media.pl, Agronomy 4: 1 — 16.
Google Scholar

Prusiński J. 2002. Impact of foliar plant fertilisation and chemical control on yielding of traditional and self-completing white lupin (Lupinus albus L.) cultivars. Acta Sci. Pol., Agricultura 1 (1): 37 — 47.
Google Scholar

Prusiński J. 2005. Traditional and self-completing white lupin (Lupinus albus L.) cultivars yielding depending on foliar plant fertilization and chemical protection. EJPAU 8 (3) 41.
Google Scholar

Prusiński J., Borowska M. 2002. Potencjał biologiczny roślin strączkowych i jego wykorzystanie. Cz. I. Zastosowanie regulatorów wzrostu w uprawie roślin strączkowych. Hod. Rośl. Nasien. 2: 33 — 38.
Google Scholar

Prusiński J., Borowska M. 2003. Potencjał biologiczny roślin strączkowych i jego wykorzystanie. Cz. II. Dolistne dokarmianie roślin strączkowych. Hod. Rośl. Nasien. 1: 8 — 13.
Google Scholar

Ruszkowska M. 1991. Rola mikroelementów w biologicznym wiązaniu N2. Mat. VI Symp. Mikroelementy w rolnictwie. AR Wrocław: 5 — 13.
Google Scholar

Szukała J. 1994. Wpływ czynników agrotechnicznych na plon, skład chemiczny i wartość siewną nasion łubinów, ze szczególnym uwzględnieniem łubinu białego. Rocz. AR w Poznaniu, Rozpr. Nauk. 245.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2005

Cited By / Share

Borowska, M. i Prusiński, J. (2005) „Zastosowanie Ekolistu i IBA w uprawie nasiennej łubinu białego (Lupinus albus L.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (237/238), s. 207–221. doi: 10.37317/biul-2005-0024.

Autorzy

Magdalena Borowska 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Janusz Prusiński 

Akademia Techniczno-Rolnicza w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 11
PDF downloads: 6


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Magdalena Borowska, Janusz Prusiński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.