Przyczyny zmienności plonu i jakości ziarna jęczmienia jarego w obrębie pola produkcyjnego

Alicja Pecio

iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy (Poland)

Krzysztof Kubsik


Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy (Poland)

Andrzej Bichoński


Małopolska Hodowla Roślin HBP Spółka z o.o. Polanowice (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była ocena zakresu zmienności plonu i zawartości białka w ziarnie jęczmienia jarego w obrębie pola produkcyjnego oraz określenie przyczyn tej zmienności. Badania prowadzono w Stacji Doświadczalnej IUNG Baborówko, woj. wielkopolskie w latach 1998–2003 na dużych polach produkcyjnych, gdzie wykorzystywane są metody rolnictwa precyzyjnego. Stwierdzono, że w obrębie pola produkcyjnego wielkość uzyskiwanego plonu ziarna jest determinowana w jednakowym stopniu przez warunki pogody i warunki glebowe. Natomiast zawartość białka w ziarnie zależy głównie od warunków pogody. Wskaźniki wzrostu roślin (liczba roślin na 1 m2, plon suchej masy roślin, wartości LAI) oraz stanu odżywienia roślin azotem w okresie do kwitnienia jęczmienia mogą służyć do diagnozowania stanu łanu i prognozowania plonu ziarna. Wskaźniki stanu odżywienia roślin azotem w fazie kwitnienia są przydatne do diagnozowania i prognozowania zawartości białka w ziarnie jęczmienia.


Słowa kluczowe:

diagnozowanie, jęczmień jary, plon ziarna, prognozowanie, zawartość białka w ziarnie, zmienność

Burger W. C., Wesenberg D. M., Carden J. E., Pawlisch P. E. 1979. Protein content and composition of Karl and related barleys. Crop Sci. 19: 235 — 238. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1979.0011183X001900020016x
Google Scholar

Justes E., Jeuffroy M. H., Mary B. 1997. Wheat, barley and durum wheat. In: Diagnosis of nitrogen status in crops. Ed. Lemaire G. Springer Verlag: 73 — 91. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-642-60684-7_4
Google Scholar

Lauer J. G., Partridge J. R. 1990. Planting date and nitrogen rate effect on spring malting barley. Agron. J. 82 (6): 1083 — 1088. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1990.00021962008200060011x
Google Scholar

Muller S. 1988. N uptake, yield and quality of malting barley in relation to inorganic soil nitrogen and N fertilization. Landwirtschaftliche Forschung. 41 (1–2): 99 — 108.
Google Scholar

Pecio A. Studia nad modelem rośliny i łanu jęczmienia jarego. IUNG Puławy, 1995, R (235): 1 — 84.
Google Scholar

Pecio A., Fotyma E. 2001. Calibration of NNI and SPAD tests for malting spring barley. Fragm. Agron. 3: 161 — 172.
Google Scholar

Słaboński A. 1976. Jęczmień jary i ozimy. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2005

Cited By / Share

Pecio, A., Kubsik, K. i Bichoński, A. (2005) „Przyczyny zmienności plonu i jakości ziarna jęczmienia jarego w obrębie pola produkcyjnego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (236), s. 157–166. doi: 10.37317/biul-2005-0047.

Autorzy

Alicja Pecio 
iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy Poland

Autorzy

Krzysztof Kubsik 

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy Poland

Autorzy

Andrzej Bichoński 

Małopolska Hodowla Roślin HBP Spółka z o.o. Polanowice Poland

Statystyki

Abstract views: 12
PDF downloads: 8


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Alicja Pecio, Krzysztof Kubsik, Andrzej Bichoński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora