Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie wybranych cech wartości technologicznej pszenicy ozimej

Andrzej Bichoński

a.bichonskli@ihar.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)

Abstrakt

Oznaczono wskaźniki wartości technologicznej odmian wzorcowych i rodów pszenicy ozimej z doświadczeń hodowlanych ze zbioru w latach 1997–1999. W trzyletnim okresie badań oszacowano współczynniki zmienności (CV%) oraz współczynniki zmienności fenotypowej (CVp) i genotypowej (CVg) i współczynnik odziedziczalności dla: liczby sedymentacji, liczby opadania, zawartości białka, wodochłonności mąki, rozwoju ciasta, stałości ciasta, liczby jakości, rozmiękczenia ciasta, ilości glutenu, indeksu glutenu, objętości chleba, liczby wartości chleba i wymiałowości mąki. Wpływ czynników środowiskowych był najwyższy dla rozwoju ciasta i ilości glutenu Odziedziczalność cech była wysoka dla indeksu glutenu i liczby sedymentacji.


Słowa kluczowe:

pszenica ozima, odziedziczalność, wartość technologiczna

Atlin G. N., Cooper M., Bjornstad A. 2001. A comparison of formal and participatory breeding approaches using selection theory. Euphytica 122 (3): 463 — 475. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1017557307800
Google Scholar

Barnard A. D., Labuschagne M. T., van Niekerk H. A. 2002. Heritability estimates of bread wheat quality traits in the Western Cape province of South Africa. Euphytica 127 (1): 115 — 122. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1019997427305
Google Scholar

Bergman C. J., Gualberto D. G., Campbell K. G., Sorrells M. E., Finney P. L. 2000. Inheritance of wheat traits related to bread-making quality [Portuguese]. Pesqui. Agropecu. Bras. 35 (5): 975 — 983.
Google Scholar

Bichoński A. 1998. Odziedziczalność wybranych cech technologicznych pszenicy ozimej. Biul. IHAR 207: 105 — 109.
Google Scholar

Branlard G., Dardevet M., Saccomano R., Lagoutte F., Gourdon J. 2001. Genetic diversity of wheat storage proteins and bread wheat quality. Euphytica 119 (1/2): 59 — 67. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1017586220359
Google Scholar

Chalmers K. J., Campbell A. W., Kretschmer J., Karakousis A., Henschke P. H., Pierens S., Harker N., Pallotta M., Cornish G. B., Shariflou M. R., Rampling., L. R., McLauchlan A., Daggard G., Sharp P. J., Holton T. A., Sutherland M. W., Appels R., Langridge P. 2001. Construction of three linkage maps in bread wheat, Triticum aestivum. Aust. J. Agric. Res. 52 (11/12): 1089 — 1119. DOI: https://doi.org/10.1071/AR01081
Google Scholar

Cygankiewicz A. 1997. Wartość technologiczna ziarna materiałów hodowlanych pszenicy ozimej I jarej na tle badań własnych I światowych. Biul. IHAR 204: 219 — 235.
Google Scholar

Eagles H. A., Hollamby G. J., Eastwood R. F. 2002. Genetic and environmental variation for grain quality traits routinely evaluated in southern Australian wheat breeding programs. Aust. J. Agric. Res. 53 (9): 1047 — 1057. DOI: https://doi.org/10.1071/AR02010
Google Scholar

Igrejas G., Gaborit T., Oury F. X., Chiron H., Marion D., Branlard G. 2001. Genetic and environmental effects on puroindoline-a and puroindoline-b content and their relationship to technological properties in French bread wheats. J. Cereal Sci. 34 (1): 37 — 47. DOI: https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0381
Google Scholar

Lonc W., Malawko-Murawska Z., Strugała J. 1983. Zmienność i odziedziczalność masy 1000 ziaren i liczby sedymentacji mieszańców pszenicy ozimej. Zesz. Prob.. Post. Nauk Rol. 290: 217 — 227.
Google Scholar

Lonc W., Weber R., Kadłubie W., Strugała J. 1989. Sposoby działania genów określających liczbę sedymentacji i ogólną zawartość białka w ziarnie pszenicy ozimej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 382: 151 — 159.
Google Scholar

Lonc W., Zalewski D. 1995. Zdolność kombinacyjna cech jakościowych kilku linii pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194: 5 — 11.
Google Scholar

Lonc W., Kadłubie W., Zalewski D. 1993. Zdolność kombinacyjna cech jakościowych ziarna linii pszenicy ozimej. Zesz. Nauk. AR, Wrocław 223: 255 — 264.
Google Scholar

Maloo S. R. 1987. Combining ability for quality characters in durum wheat. Genetica Agraria 41: 187 — 192.
Google Scholar

Ortiz R. Wagoire W. W., Hill J., Chandra S., Madsen S., Stolen O. 2001. Heritability of and correlations among genotype-by-environment stability statistics for grain yield in bread wheat. Theor. Appl. Genet. 103 (2/3): 469 — 474, DOI: https://doi.org/10.1007/s001220100624
Google Scholar

Pilch J., Cygankiewicz A., Głowach E. 1999. Wartość wypiekowa ziarna mieszańców pszenicy pochodzących z krzyżowań międzygatunkowych i międzyrodzajowych. Biul. IHAR 210: 71 — 83.
Google Scholar

Pochaba L., Węgrzyn S. 2000. Zmienność i współzależność kilku cech pszenicy ozimej. Biul. IHAR 216: 261 — 266.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 220: 153 — 160.
Google Scholar

Węgrzyn S., Wojas T., Śmiałowski T. 2002. Uwarunkowania genetyczne oraz współzależności plonu i wybranych cech użytkowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). Biul. IHAR 223/224: 77 — 86.
Google Scholar

Wiersma J. J., Busch R. H., Fulcher G. G., Hareland G. A. 2001. Recurrent selection for kernel weight in spring wheat. Crop Sci. 41 (4): 999 — 1005. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2001.414999x
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2004

Cited By / Share

Bichoński, A. (2004) „Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie wybranych cech wartości technologicznej pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (233), s. 11–16. doi: 10.37317/biul-2004-0029.

Autorzy

Andrzej Bichoński 
a.bichonskli@ihar.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 11
PDF downloads: 8


Licencja

Prawa autorskie (c) 2004 Andrzej Bichoński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora