Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie wybranych cech wartości technologicznej pszenicy ozimej
Andrzej Bichoński
a.bichonskli@ihar.edu.plZakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)
Abstrakt
Oznaczono wskaźniki wartości technologicznej odmian wzorcowych i rodów pszenicy ozimej z doświadczeń hodowlanych ze zbioru w latach 1997–1999. W trzyletnim okresie badań oszacowano współczynniki zmienności (CV%) oraz współczynniki zmienności fenotypowej (CVp) i genotypowej (CVg) i współczynnik odziedziczalności dla: liczby sedymentacji, liczby opadania, zawartości białka, wodochłonności mąki, rozwoju ciasta, stałości ciasta, liczby jakości, rozmiękczenia ciasta, ilości glutenu, indeksu glutenu, objętości chleba, liczby wartości chleba i wymiałowości mąki. Wpływ czynników środowiskowych był najwyższy dla rozwoju ciasta i ilości glutenu Odziedziczalność cech była wysoka dla indeksu glutenu i liczby sedymentacji.
Słowa kluczowe:
pszenica ozima, odziedziczalność, wartość technologicznaBibliografia
Atlin G. N., Cooper M., Bjornstad A. 2001. A comparison of formal and participatory breeding approaches using selection theory. Euphytica 122 (3): 463 — 475.
DOI: https://doi.org/10.1023/A:1017557307800
Google Scholar
Barnard A. D., Labuschagne M. T., van Niekerk H. A. 2002. Heritability estimates of bread wheat quality traits in the Western Cape province of South Africa. Euphytica 127 (1): 115 — 122.
DOI: https://doi.org/10.1023/A:1019997427305
Google Scholar
Bergman C. J., Gualberto D. G., Campbell K. G., Sorrells M. E., Finney P. L. 2000. Inheritance of wheat traits related to bread-making quality [Portuguese]. Pesqui. Agropecu. Bras. 35 (5): 975 — 983.
Google Scholar
Bichoński A. 1998. Odziedziczalność wybranych cech technologicznych pszenicy ozimej. Biul. IHAR 207: 105 — 109.
Google Scholar
Branlard G., Dardevet M., Saccomano R., Lagoutte F., Gourdon J. 2001. Genetic diversity of wheat storage proteins and bread wheat quality. Euphytica 119 (1/2): 59 — 67.
DOI: https://doi.org/10.1023/A:1017586220359
Google Scholar
Chalmers K. J., Campbell A. W., Kretschmer J., Karakousis A., Henschke P. H., Pierens S., Harker N., Pallotta M., Cornish G. B., Shariflou M. R., Rampling., L. R., McLauchlan A., Daggard G., Sharp P. J., Holton T. A., Sutherland M. W., Appels R., Langridge P. 2001. Construction of three linkage maps in bread wheat, Triticum aestivum. Aust. J. Agric. Res. 52 (11/12): 1089 — 1119.
DOI: https://doi.org/10.1071/AR01081
Google Scholar
Cygankiewicz A. 1997. Wartość technologiczna ziarna materiałów hodowlanych pszenicy ozimej I jarej na tle badań własnych I światowych. Biul. IHAR 204: 219 — 235.
Google Scholar
Eagles H. A., Hollamby G. J., Eastwood R. F. 2002. Genetic and environmental variation for grain quality traits routinely evaluated in southern Australian wheat breeding programs. Aust. J. Agric. Res. 53 (9): 1047 — 1057.
DOI: https://doi.org/10.1071/AR02010
Google Scholar
Igrejas G., Gaborit T., Oury F. X., Chiron H., Marion D., Branlard G. 2001. Genetic and environmental effects on puroindoline-a and puroindoline-b content and their relationship to technological properties in French bread wheats. J. Cereal Sci. 34 (1): 37 — 47.
DOI: https://doi.org/10.1006/jcrs.2000.0381
Google Scholar
Lonc W., Malawko-Murawska Z., Strugała J. 1983. Zmienność i odziedziczalność masy 1000 ziaren i liczby sedymentacji mieszańców pszenicy ozimej. Zesz. Prob.. Post. Nauk Rol. 290: 217 — 227.
Google Scholar
Lonc W., Weber R., Kadłubie W., Strugała J. 1989. Sposoby działania genów określających liczbę sedymentacji i ogólną zawartość białka w ziarnie pszenicy ozimej. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 382: 151 — 159.
Google Scholar
Lonc W., Zalewski D. 1995. Zdolność kombinacyjna cech jakościowych kilku linii pszenicy ozimej. Biul. IHAR 194: 5 — 11.
Google Scholar
Lonc W., Kadłubie W., Zalewski D. 1993. Zdolność kombinacyjna cech jakościowych ziarna linii pszenicy ozimej. Zesz. Nauk. AR, Wrocław 223: 255 — 264.
Google Scholar
Maloo S. R. 1987. Combining ability for quality characters in durum wheat. Genetica Agraria 41: 187 — 192.
Google Scholar
Ortiz R. Wagoire W. W., Hill J., Chandra S., Madsen S., Stolen O. 2001. Heritability of and correlations among genotype-by-environment stability statistics for grain yield in bread wheat. Theor. Appl. Genet. 103 (2/3): 469 — 474,
DOI: https://doi.org/10.1007/s001220100624
Google Scholar
Pilch J., Cygankiewicz A., Głowach E. 1999. Wartość wypiekowa ziarna mieszańców pszenicy pochodzących z krzyżowań międzygatunkowych i międzyrodzajowych. Biul. IHAR 210: 71 — 83.
Google Scholar
Pochaba L., Węgrzyn S. 2000. Zmienność i współzależność kilku cech pszenicy ozimej. Biul. IHAR 216: 261 — 266.
Google Scholar
Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 220: 153 — 160.
Google Scholar
Węgrzyn S., Wojas T., Śmiałowski T. 2002. Uwarunkowania genetyczne oraz współzależności plonu i wybranych cech użytkowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). Biul. IHAR 223/224: 77 — 86.
Google Scholar
Wiersma J. J., Busch R. H., Fulcher G. G., Hareland G. A. 2001. Recurrent selection for kernel weight in spring wheat. Crop Sci. 41 (4): 999 — 1005.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2001.414999x
Google Scholar
Autorzy
Andrzej Bichońskia.bichonskli@ihar.edu.pl
Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland
Statystyki
Abstract views: 11PDF downloads: 8
Licencja
Prawa autorskie (c) 2004 Andrzej Bichoński

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Tadeusz Adamski, Andrzej Bichoński, Zdzisław Biliński, Zbigniew Bystry, Piotr Jarosz, Dorota Jasińska, Zygmunt Kaczmarek, Karolina Krystkowiak, Anetta Kuczyńska, Wojciech Mikulski, Barbara Nowak, Wanda Orłowska-Job, Zdzisław Paszkiewicz, Michał Rębarz, Maria Surma, Anna Sybilska, Renata Trzeciak, Interakcja genotypowo-środowiskowa rodów jęczmienia z różnych hodowli , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 249 (2008): Wydanie regularne
- Bogna Zawieja, Andrzej Bichoński, Selekcja rodów hodowlanych jęczmienia jarego na podstawie analizy statystycznej trzyletniej serii doświadczeń , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 275 (2015): Wydanie regularne
- Alicja Pecio, Andrzej Bichoński, Nawożenie azotem i chemiczna ochrona roślin przed chorobami jako czynniki plonowania jęczmienia jarego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 252 (2009): Wydanie regularne
- Tadeusz Adamski, Andrzej Bichoński, Zdzis Biliński, Zbigniew Bystry, Piotr Jarosz, Dorota Jasińska, Zygmunt Kaczmarek, Karolina Krystkowiak, Anetta Kuczyńska, Wojciech Mikulski, Barbara Nowak, Wanda Orłowska-Job, Zdzisław Paszkiewicz, Michał Rębarz, Maria Surma, Anna Sybilska, Wybór miejscowości przydatnych do oceny rodów jęczmienia jarego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 247 (2008): Wydanie regularne
- Maria Surma, Tadeusz Adamski, Andrzej Bichoński, Zdzisław Biliński, Zbigniew Bystry, Piotr Jarosz, Zygmunt Kaczmarek, Anetta Kuczyńska, Karolina Krystkowiak, Wojciech Mikulski, Jadwiga Nadziak, Wanda Orłowska-Job, Zdzisław Paszkiewicz, Michał Rębarz, Anna Sybilska, Fenotypowe i genetyczne zróżnicowanie rodów jęczmienia jarego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 236 (2005): Wydanie regularne
- Alicja Pecio, Krzysztof Kubsik, Andrzej Bichoński, Analiza przestrzennej zmienności plonu i zawartości białka w ziarnie jęczmienia jarego w obrębie pola produkcyjnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 236 (2005): Wydanie regularne
- Alicja Pecio, Krzysztof Kubsik, Andrzej Bichoński, Przyczyny zmienności plonu i jakości ziarna jęczmienia jarego w obrębie pola produkcyjnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 236 (2005): Wydanie regularne