Zmienność i współzależność cech jakości jęczmienia browarnego ze zbioru w 2004 roku
Magdalena Ploch
m.ploch@ihar.edu.plPracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)
Małgorzata Cyran
Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)
Katarzyna Kasztelowicz
Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)
Danuta Boros
Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)
Janusz Burek
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków (Poland)
Abstrakt
W 2004 roku oceniono wartość browarną 60 rodów jęczmienia browarnego i 3 odmian wzorcowych, uprawianych w: ZD HAR Strzelce, SHR Modzurów i ZD HAR Radzików. Oceniane ziarno pochodziło z doświadczeń wstępnych i przedwstępnych z każdej z trzech miejscowości. Wartość technologiczną oceniono na podstawie następujących parametrów jakościowych: masy 1000 ziaren, celności, zawartości białka ogółem i białka rozpuszczalnego słodu, liczby Kolbach, kruchości, ekstraktywności, lepkości brzeczki, siły diastatycznej, zawartości beta-glukanów i końcowego stopnia odfermentowania. Dla badanych cech jakościowych oszacowano współczynniki zmienności (CV%) i korelacji (r). Najwyższy efekt interakcji między badanymi obiektami a miejscem uprawy, uzyskano dla: zawartość białka słodu, kruchość słodu oraz zawartości beta-glukanów.
Słowa kluczowe:
beta-glukan, jęczmień jary, słód, wartość browarna, zmiennośćBibliografia
Aufhammer G., Fischbeck G. 1971. Location differences in grain yield, yield structure and grain quality of two-rowed and multi-rowed winter and spring barley. Z. Acker.-u. Pfl. Bau., 133, 3: 169 — 181.
Google Scholar
Aufhammer G., Mandl B., Molitoris K., Piendl A. 1970. Influence of fertilizer application on the composition of malt of various barley varieties. Brauwelt. 110: 1125 — 1130.
Google Scholar
Bichoński A. 2003. Zmienność i współzależność wybranych cech technologicznych jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 228: 105 — 110.
Google Scholar
Bichoński A., Burek J. 2000. Zmienność i współzależność pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia ozimego browarnego. Biul. IHAR 215: 161 — 166.
Google Scholar
Brandenburger V. 1973. The influence of environment on yield and quality of malting barley. Monats. Brau., 15: 1 — 9.
Google Scholar
Garcera L., Sarraft A., Jestin L., Ecochard R. 1991. Variabilite genetque de certaina parametres de la qualite Brassicole de l’Orge. Plant Breeding 106: 235 — 241.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1991.tb00506.x
Google Scholar
Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień-Chemia i Technologia. PWR i L, Poznań.
Google Scholar
Janicki J. 1949. Jęczmień browarny. PZZ, Warszawa.
Google Scholar
Kowalska M. 1973. Wpływ odmiany i środowiska na wartość browarną jęczmienia na podstawie literatury. Biul. IHAR 114/115: 53 — 58.
Google Scholar
Kowalska M., Ruśniak L. 1970. Wpływ zwiększonego nawożenia mineralnego na plon i wartość technologiczną odmian jęczmienia browarnego. Biul. IHAR 96/97: 33 — 39.
Google Scholar
Molina-Cano J. L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding 98: 249 — 256.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1987.tb01124.x
Google Scholar
Ruśniak L. 1968. Wpływ warunków wzrostu i rozwoju na plon i wartość browarną jęczmienia. Hod. Rośl. Aklim. 12/3: 237 — 267.
Google Scholar
Schildbach R. 1696. The influence of growing location and nitrogen fertilization on the quality of barley, wheat and malt. Monats. Brau. 22: 361 — 369.
Google Scholar
Schildbach R. 1972. Vorhersage der Qualität von Malz und Bier aus den Analysen von Gerste und Malz. Monats. Brau. 25: 309 — 319.
Google Scholar
Schildbach R. 1973. Yield versus quality malting barley? Monats. Brau. 26: 73 — 83.
Google Scholar
Schildbach R. 1974. Reason for variation in the protein content of malting barley. Monats. Brau. 27: 204 — 217.
Google Scholar
Słaboński A. 1976. Jęczmień jary i ozimy. PWR i L Warszawa.
Google Scholar
Swanston J. S., Eblis R. P., Rubio A., Perezvendrell A., Molina-Cano J. L. 1995. Differences in malting performance between barleys grown in Spain and Scotland. Journal of the Institute of Brewing. 101 (4): 261 — 265.
DOI: https://doi.org/10.1002/j.2050-0416.1995.tb00864.x
Google Scholar
Ulonska E., Baumer M. 1975. Studies on the influence of different selection conditions on the selection success as regards protein quantity and quality. Proc. 3rd Int. Barley Genet. Symp.: 125 — 126.
Google Scholar
Vargas L., Molina-Cano J. L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsschr. Brauwissen. 12:481 — 485.
Google Scholar
Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 220: 153 — 159.
Google Scholar
Autorzy
Magdalena Plochm.ploch@ihar.edu.pl
Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland
Autorzy
Małgorzata CyranPracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland
Autorzy
Katarzyna KasztelowiczPracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland
Autorzy
Danuta BorosPracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Zakład Biochemii i Fizjologii Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland
Autorzy
Janusz BurekZakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Kraków Poland
Statystyki
Abstract views: 21PDF downloads: 8
Licencja
Prawa autorskie (c) 2005 Magdalena Ploch, Małgorzata Cyran, Katarzyna Kasztelowicz, Danuta Boros, Janusz Burek

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Damian Gołębiewski, Kinga Myszka, Anna Fraś, Danuta Boros, Janusz Burek, Dariusz R. Mańkowski, Ocena zróżnicowania genotypowego i środowiskowego cech wartości browarnej rodów jęczmienia jarego z doświadczeń przedrejestrowych z roku 2012 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Kinga Myszka, Danuta Boros, Poszukiwanie genotypów owsa o poprawionej wartości odżywczej oraz wysokich właściwościach bioaktywnych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Anna Fraś, Danuta Boros, Wpływ warunków środowiska na zmienność zawartości alkilorezorcynoli w ziarnie pszenicy ozimej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 278 (2015): Wydanie regularne
- Danuta Boros, Piotr Ochodzki, Wspomnienie - Profesor Dr Hab. Maria Rakowska , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 277 (2015): Wydanie regularne
- Wioletta Dynkowska, Danuta Boros, Czynniki warunkujące przydatność ziarna różnych zbóż do produkcji energii odnawialnej — przegląd literatury , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 251 (2009): Wydanie regularne
- Damian Gołębiewski, Kinga Myszka, Janusz Burek, Dariusz R. Mańkowski, Danuta Boros, Badania zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 263 (2012): Wydanie regularne
- Damian Gołębiewski, Beata Kamińska, Janusz Burek, Danuta Boros, Wpływ genotypu i miejscowości na cechy determinujące wartość browarną ziarna nowych linii jęczmienia jarego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 274 (2014): Wydanie regularne
- Tadeusz Śmiałowski, Janusz Burek, Analiza genetyczna wybranych populacji żyta ozimego (Secale cereale L.) pod względem ważnych cech użytkowych. Część I. Epistatyczny sposób działania genów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 268 (2013): Wydanie regularne
- Danuta Boros, Magdalena Ploch, Daniela Gruszecka, Charakterystyka jakości dwóch mieszańców pszenżyta z pszenperzem , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 235 (2005): Wydanie regularne
- Danuta Boros, Aktualne wymagania jakościowe ziarna zbóż ze szczególnym uwzględnieniem pszenicy w zależności od sposobu użytkowania , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 235 (2005): Wydanie regularne