Badania zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku
Damian Gołębiewski
d.golebiewski@ihar.edu.plSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)
Kinga Myszka
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)
Janusz Burek
Zakład Roślin Zbożowych, Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB (Poland)
Dariusz R. Mańkowski
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Danuta Boros
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)
Abstrakt
Materiałem badawczym było ziarno 19 rodów jęczmienia browarnego oraz 3 odmian wzorcowych Blasku, Conchity i Suwerena pochodzące z doświadczeń wstępnych rozlokowanych w Bąkowie, Nagradowicach i Radzikowie. Ocenę wartości technologicznej ziarna, słodu oraz brzeczki dokonano na podstawie następujących parametrów jakości: masa 1000 ziaren, celność, zawartość białka ogółem i białka rozpuszczalnego słodu, liczba Kolbacha, kruchość, ekstraktywność, lepkość brzeczki, siła diastatyczna, zawartość β-glukanu, stopień ostatecznego odfermentowania. Dla tych parametrów obliczono współczynnik zmienności (CV%), a także współczynniki korelacji (r). Ponadto dla zawartości białka w słodzie, ekstraktywności, lepkości brzeczki i zawartości β-glukanu przeprowadzono dwuczynnikową analizę wariancji, jak również wyznaczono grupy jednorodne na podstawie procedury porównań wielokrotnych Tukey’a. Cechą najbardziej różnicującą badany materiał była zawartość β-glukanu wysokocząsteczkowego, dla którego stwierdzono wysoki współczynnik zmienności genotypowej oraz interakcję genotypowo-środowiskową. Wykazano, iż genotyp oraz środowisko wpływały istotnie na wartość browarną nowych rodów jęczmienia jarego.
Instytucje finansujące
Słowa kluczowe:
jęczmień jary, wartość browarna, zmiennośćBibliografia
Analytica-EBC, European Brewery Convention, 2004, Fachverlag Hans Carl Nurnberg.
Google Scholar
Arends A.M., Fox G.P., Henry R.J., Marschke R.J., Symons M.H. 1995. Genetic and environmental variation in the diastatic power of Australian barley. J. Cereal Sci. 21: 63 — 70.
Google Scholar
Brennan CS, Harris N, Smith D & Shewry PR,1996. Structural differences in the mature endosperms of good and poor malting barley cultivars. J. Cereal Sci. 24: 171 — 177.
Google Scholar
Bichoński A., Burek J. 2000. Zmienność i współzależność pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia ozimego browarnego. Biul. IHAR 215:161 — 166.
Google Scholar
Bichoński A., Śmiałowski T. 2004. Relationship and correlations between brewery traits of the spring barley varieties. Elect. J. Pol. Agric. Univ. 7 (2), artykuł #06.
Google Scholar
COBORU. 2005. Kategorie wartości browarnej jęczmienia.
Google Scholar
Czarnecki Z., Czarnecka M., Śpiewak A. 2004. Zmiany wysokocząsteczkowych β-glukanów i aktywności β-glukanazy w procesie słodowania jęczmienia browarnego. Acta Sci. Pol. Technol. Alimentaria 3(2): 137 — 146.
Google Scholar
Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień-Chemia i Technologia. PWR i L, Poznań.
Google Scholar
Hayter A.M., Riggs T.J. 1978. The inheritance of diastatic power and α-amylase contents in spring barley. Theor. Appl. Genet. 52: 251 — 256.
Google Scholar
Jamar C., Du Jardin P., Fauconnier M-L. 2011. Cell wall polysaccharides hydrolysis of malting barley (Hordeum vulgare L.): a review. Biotechnol. Agron. Soc.Environ. 15: 301 — 313.
Google Scholar
Kanauchi M., Bamforth C.W. 2008. The relevance of different enzymes for the hydrolysis of β-glucans in malting and mashing. J. Inst. Brew. 114: 224 — 229.
Google Scholar
Kowalska M., Sowa J., Winiarski J. 1991. Wartość gospodarcza zagranicznych odmian jęczmienia i rodów hodowli krajowej. Biul. IHAR 179: 91 — 103.
Google Scholar
Molina-Cano J.L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding 98: 249 — 256.
Google Scholar
Molina-Cano J-M., Francesch M., Perez-Vendrell A.M., Ramo T., Voltas J., Brufau, J. 1997. Genetic and environmental variation in malting and feed quality of barley. J. Cereal Sci. 25: 37 — 47.
Google Scholar
Molina-Cano J-M., Moralejo M., Elia M., Munoz P., Russel J.R., Perez-Vendrell A.M., Ciudad F., Swanston J.S. 2007. QTL analysis of a cross between European and North American malting barleys reveals a putative candidate gene for β-glucan content on chromosome 1H. Mol. Breeding. 19: 275 — 284.
Google Scholar
Olejnik J., 2009. Zmiany klimatyczne i ich wpływ na rolnictwo w Polsce- część druga. Fundacja na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa.
Google Scholar
Ploch M., Cyran M., Kasztelowicz K., Boros D., Burek J. 2005. Zmienność i współzależność cech jakości jęczmienia browarnego ze zbioru w 2004 roku. Komunikat. Biul. IHAR 235:155 — 162.
Google Scholar
Polska Norma, PN-A-79083, styczeń 1998.
Google Scholar
Powell W., Caligari P.D.S., Swanston J. S., Jinks J. L. 1985. Genetical investigations into beta-glucan content in barley. Theor. Appl. Genet. 71: 461 — 466.
Google Scholar
SAS Institute Inc. 2009. SAS/STAT 9.2 User’s Guide, Second Edition. Cary, NC, USA: SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar
Sharma R.K., Verma R.P.S. 2010. Effect of irrigation, nitrogen and varieties on the productivity and grain malting quality in barley. Cereal Res. Commun. 38 (3): 419 — 428.
Google Scholar
Swanston J.S. 1983. An alternative approach to breeding for high diastatic power in barley. Euphytica. 32: 919 — 924.
Google Scholar
Swanston J.S., Ellis R.P., Rubio A., Perez-Vendrell A., Molina-Cano J.L. 1995. Differences in malting performance between barleys grown in Spain and Scotland. J. Inst. Brew. 101 (4): 261 — 265.
Google Scholar
Vargas L., Molina-Cano J.L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsschr. Brauwissen. 12: 481 — 485.
Google Scholar
Vigier B.J., Choo T.M., Fregeau-Reid J. 2009. Exploring associations between agronomic and chemical composition traits for barley improvement. Cereal Res. Commun. 37 (1): 111 — 119.
Google Scholar
Wang J.M., Chen J.X., Dai F., Wu F.B., Yang J.M., Zhang G.P. 2007. Protein fractions in barley grains as affected by some agronomic factors and their relationships to malt quality. Cereal Res. Commun. 35: 129 — 140.
Google Scholar
Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 220: 153 — 160.
Google Scholar
Węgrzyn S., Kowalska M., Ruśniak L. 1982. Zmienność i genetyczne uwarunkowanie plonu oraz cech wartości browarnej jęczmienia jarego. Hod. Rośl. Aklim. 26, 1: 41 — 51.
Google Scholar
Winiarski J. 1998. Odziedziczalność wybranych cech wartości browarnej jęczmienia jarego. Biul. IHAR 207: 25 — 34.
Google Scholar
Autorzy
Damian Gołębiewskid.golebiewski@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland
Autorzy
Kinga MyszkaSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland
Autorzy
Janusz BurekZakład Roślin Zbożowych, Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB Poland
Autorzy
Dariusz R. MańkowskiZakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016
Autorzy
Danuta BorosSamodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland
Statystyki
Abstract views: 34PDF downloads: 50
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Damian Gołębiewski, Kinga Myszka, Janusz Burek, Dariusz R. Mańkowski, Danuta Boros
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Magdalena Wiśniewska, Danuta Boros, Józef Zych, Wartość pokarmowa wybranych mieszanek zbóż jarych z roślinami bobowatymi grubonasiennymi , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 289 (2020): Wydanie regularne
- Tadeusz Oleksiak, Dariusz R. Mańkowski, Wpływ terminu siewu na plonowanie pszenicy ozimej na podstawie wyników badań ankietowych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 244 (2007): Wydanie regularne
- Lech Boros, Anna Wawer, Magdalena Wiśniewska, Danuta Boros, Wpływ genotypu i kontrastujących warunków klimatycznych na cechy fizykochemiczne nasion soi (Glycine max L. Merrill) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 296 (2021): Wydanie regularne
- Prof. dr hab. Danuta Boros , Damian Gołębiewski, Badanie składników determinujących wartość odżywczą i funkcjonalną owsa oraz ich relacji w ziarnie obłuszczonym i oplewionym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Damian Gołębiewski , Danuta Boros, Kinga Gołębiewska, Anna Fraś , Potencjał odżywczy i bioaktywny odmian owsa zwyczajnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 287 (2019): Wydanie specjalne
- Danuta Boros, Magdalena Wiśniewska, Marlena Gzowska, Józef Zych, Edward Gacek, Poprawa wartości pokarmowej ziarna pszenicy jarej poprzez siewy mieszanin odmianowych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 289 (2020): Wydanie regularne
- Dariusz R. Mańkowski, Postęp biologiczny w hodowli, nasiennictwie i produkcji ziemniaka w Polsce. Część I. Przegląd ilościowych metod oceny postępu hodowlanego i odmianowego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 251 (2009): Wydanie regularne
- Danuta Boros, Alkilorezorcynole ziarna zbóż — ich znaczenie w żywności i paszy , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 277 (2015): Wydanie regularne
- Dariusz R. Mańkowski, Zbigniew Laudański, Postęp biologiczny w hodowli, nasiennictwie i produkcji ziemniaka w Polsce. Część V. Ocena postępu technologicznego w produkcji polowej ziemniaka w latach 1986–2003 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 254 (2009): Wydanie regularne
- Prof. dr hab. Danuta Boros, Kinga Gołębiewska, Badanie czynników determinujących niską strawność białka śruty uzyskanej z nasion rzepaku ozimego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne