Badania zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku

Damian Gołębiewski

d.golebiewski@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)

Kinga Myszka


Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)

Janusz Burek


Zakład Roślin Zbożowych, Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB (Poland)

Dariusz R. Mańkowski


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Danuta Boros


Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików (Poland)

Abstrakt

Materiałem badawczym było ziarno 19 rodów jęczmienia browarnego oraz 3 odmian wzorcowych Blasku, Conchity i Suwerena pochodzące z doświadczeń wstępnych rozlokowanych w Bąkowie, Nagradowicach i Radzikowie. Ocenę wartości technologicznej ziarna, słodu oraz brzeczki dokonano na podstawie następujących parametrów jakości: masa 1000 ziaren, celność, zawartość białka ogółem i białka rozpuszczalnego słodu, liczba Kolbacha, kruchość, ekstraktywność, lepkość brzeczki, siła diastatyczna, zawartość β-glukanu, stopień ostatecznego odfermentowania. Dla tych parametrów obliczono współczynnik zmienności (CV%), a także współczynniki korelacji (r). Ponadto dla zawartości białka w słodzie, ekstraktywności, lepkości brzeczki i zawartości β-glukanu przeprowadzono dwuczynnikową analizę wariancji, jak również wyznaczono grupy jednorodne na podstawie procedury porównań wielokrotnych Tukey’a. Cechą najbardziej różnicującą badany materiał była zawartość β-glukanu wysokocząsteczkowego, dla którego stwierdzono wysoki współczynnik zmienności genotypowej oraz interakcję genotypowo-środowiskową. Wykazano, iż genotyp oraz środowisko wpływały istotnie na wartość browarną nowych rodów jęczmienia jarego.

Instytucje finansujące

Badania sfinansowano z dotacji MRiRW przyznanych IHAR — PIB w ramach postępu biologicznego w produkcji roślinnej na realizację zadania 22

Słowa kluczowe:

jęczmień jary, wartość browarna, zmienność

Analytica-EBC, European Brewery Convention, 2004, Fachverlag Hans Carl Nurnberg.
Google Scholar

Arends A.M., Fox G.P., Henry R.J., Marschke R.J., Symons M.H. 1995. Genetic and environmental variation in the diastatic power of Australian barley. J. Cereal Sci. 21: 63 — 70.
Google Scholar

Brennan CS, Harris N, Smith D & Shewry PR,1996. Structural differences in the mature endosperms of good and poor malting barley cultivars. J. Cereal Sci. 24: 171 — 177.
Google Scholar

Bichoński A., Burek J. 2000. Zmienność i współzależność pomiędzy wybranymi cechami jakościowymi jęczmienia ozimego browarnego. Biul. IHAR 215:161 — 166.
Google Scholar

Bichoński A., Śmiałowski T. 2004. Relationship and correlations between brewery traits of the spring barley varieties. Elect. J. Pol. Agric. Univ. 7 (2), artykuł #06.
Google Scholar

COBORU. 2005. Kategorie wartości browarnej jęczmienia.
Google Scholar

Czarnecki Z., Czarnecka M., Śpiewak A. 2004. Zmiany wysokocząsteczkowych β-glukanów i aktywności β-glukanazy w procesie słodowania jęczmienia browarnego. Acta Sci. Pol. Technol. Alimentaria 3(2): 137 — 146.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień-Chemia i Technologia. PWR i L, Poznań.
Google Scholar

Hayter A.M., Riggs T.J. 1978. The inheritance of diastatic power and α-amylase contents in spring barley. Theor. Appl. Genet. 52: 251 — 256.
Google Scholar

Jamar C., Du Jardin P., Fauconnier M-L. 2011. Cell wall polysaccharides hydrolysis of malting barley (Hordeum vulgare L.): a review. Biotechnol. Agron. Soc.Environ. 15: 301 — 313.
Google Scholar

Kanauchi M., Bamforth C.W. 2008. The relevance of different enzymes for the hydrolysis of β-glucans in malting and mashing. J. Inst. Brew. 114: 224 — 229.
Google Scholar

Kowalska M., Sowa J., Winiarski J. 1991. Wartość gospodarcza zagranicznych odmian jęczmienia i rodów hodowli krajowej. Biul. IHAR 179: 91 — 103.
Google Scholar

Molina-Cano J.L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding 98: 249 — 256.
Google Scholar

Molina-Cano J-M., Francesch M., Perez-Vendrell A.M., Ramo T., Voltas J., Brufau, J. 1997. Genetic and environmental variation in malting and feed quality of barley. J. Cereal Sci. 25: 37 — 47.
Google Scholar

Molina-Cano J-M., Moralejo M., Elia M., Munoz P., Russel J.R., Perez-Vendrell A.M., Ciudad F., Swanston J.S. 2007. QTL analysis of a cross between European and North American malting barleys reveals a putative candidate gene for β-glucan content on chromosome 1H. Mol. Breeding. 19: 275 — 284.
Google Scholar

Olejnik J., 2009. Zmiany klimatyczne i ich wpływ na rolnictwo w Polsce- część druga. Fundacja na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa.
Google Scholar

Ploch M., Cyran M., Kasztelowicz K., Boros D., Burek J. 2005. Zmienność i współzależność cech jakości jęczmienia browarnego ze zbioru w 2004 roku. Komunikat. Biul. IHAR 235:155 — 162.
Google Scholar

Polska Norma, PN-A-79083, styczeń 1998.
Google Scholar

Powell W., Caligari P.D.S., Swanston J. S., Jinks J. L. 1985. Genetical investigations into beta-glucan content in barley. Theor. Appl. Genet. 71: 461 — 466.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2009. SAS/STAT 9.2 User’s Guide, Second Edition. Cary, NC, USA: SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar

Sharma R.K., Verma R.P.S. 2010. Effect of irrigation, nitrogen and varieties on the productivity and grain malting quality in barley. Cereal Res. Commun. 38 (3): 419 — 428.
Google Scholar

Swanston J.S. 1983. An alternative approach to breeding for high diastatic power in barley. Euphytica. 32: 919 — 924.
Google Scholar

Swanston J.S., Ellis R.P., Rubio A., Perez-Vendrell A., Molina-Cano J.L. 1995. Differences in malting performance between barleys grown in Spain and Scotland. J. Inst. Brew. 101 (4): 261 — 265.
Google Scholar

Vargas L., Molina-Cano J.L., Hassan S. 1983. A quality index for the assessment of barley varieties. Monatsschr. Brauwissen. 12: 481 — 485.
Google Scholar

Vigier B.J., Choo T.M., Fregeau-Reid J. 2009. Exploring associations between agronomic and chemical composition traits for barley improvement. Cereal Res. Commun. 37 (1): 111 — 119.
Google Scholar

Wang J.M., Chen J.X., Dai F., Wu F.B., Yang J.M., Zhang G.P. 2007. Protein fractions in barley grains as affected by some agronomic factors and their relationships to malt quality. Cereal Res. Commun. 35: 129 — 140.
Google Scholar

Węgrzyn S., Bichoński A. 2001. Zróżnicowanie i genetyczne uwarunkowanie cech wartości technologicznej jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 220: 153 — 160.
Google Scholar

Węgrzyn S., Kowalska M., Ruśniak L. 1982. Zmienność i genetyczne uwarunkowanie plonu oraz cech wartości browarnej jęczmienia jarego. Hod. Rośl. Aklim. 26, 1: 41 — 51.
Google Scholar

Winiarski J. 1998. Odziedziczalność wybranych cech wartości browarnej jęczmienia jarego. Biul. IHAR 207: 25 — 34.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/29/2012

Cited By / Share

Gołębiewski, D. (2012) „Badania zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (263), s. 19–31. doi: 10.37317/biul-2012-0073.

Autorzy

Damian Gołębiewski 
d.golebiewski@ihar.edu.pl
Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland

Autorzy

Kinga Myszka 

Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland

Autorzy

Janusz Burek 

Zakład Roślin Zbożowych, Kraków, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB Poland

Autorzy

Dariusz R. Mańkowski 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Autorzy

Danuta Boros 

Samodzielna Pracownia Oceny Jakości Produktów Roślinnych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 34
PDF downloads: 50


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Damian Gołębiewski, Kinga Myszka, Janusz Burek, Dariusz R. Mańkowski, Danuta Boros

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 5 > >>