Wpływ genotypu i kontrastujących warunków klimatycznych na cechy fizykochemiczne nasion soi (Glycine max L. Merrill)
Lech Boros
Department of Seed Science and Technology, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-1691-2499
Anna Wawer
Department of Seed Science and Technology, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland (Poland)
Magdalena Wiśniewska
Laboratory of Quality Evaluation of Plant Materials, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-8048-9365
Danuta Boros
d.boros@ihar.edu.plLaboratory of Quality Evaluation of Plant Materials, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333
Abstrakt
Globalne ocieplenie klimatu spowodowało wzrost zainteresowania uprawą soi w Polsce. Zmienne warunki pogodowe w okresie wegetacji sprawiają jednak, że jej uprawa jest nadal potencjalnie ryzykowna. W niniejszych badaniach chciano ocenić, jak kontrastujące warunki klimatyczne wpływają na plon nasion, masę tysiąca nasion i inne ważne cechy fizyczne, a także na zawartość składników pokarmowych, składników błonnika pokarmowego, inhibitora trypsyny i związków fenolowych w dziewięciu genotypach soi o różnej wczesności. Doświadczenia polowe przeprowadzono w dwóch kolejnych sezonach wegetacyjnych w Radzikowie, położonym w centralnej Polsce. Kompleksowa charakterystyka nasion pod względem cech fizycznych i chemicznych pozwoliła na wytypowanie najlepszych odmian do różnych zastosowań końcowych, spożywczych lub paszowych. Stwierdzono istotny wpływ odmiany i roku uprawy dla wszystkich ocenianych cech. Z wyjątkiem długości okresu wegetacji, plonu nasion, okrywy nasiennej i zawartości rozpuszczalnych polisacharydów nieskrobiowych, dla pozostałych cech stwierdzono istotne interakcje między odmianą a rokiem uprawy. Warunki pogodowe, takie jak bardzo niskie opady przy średniej temperaturze powyżej średniej wieloletniej w miesiącu lipcu, kiedy strąki i nasiona są w pełni wykształcone, miały negatywny wpływ na wszystkie oceniane cechy nasion, niezależnie od wczesności odmiany.
Słowa kluczowe:
soja, plon nasion, właściwości kulinarne, składniki odżywcze, włókno pokarmoweBibliografia
AACC Report (American Association of Cereal Chemists). (2001). The definition of dietary fiber. Cereal Food World, 46 (3), 112−126.
Google Scholar
AOAC (Association of Official Analytical Chemists). Official Methods of Analysis, AOAC International, 18th ed. Gaithersburg, MD, USA. (2010). Methods: 934.01 (dry matter); 955.04 (protein); 923.03 (ash) and 996.11 (starch available); 994.13 (dietary fibre).
Google Scholar
Assefa, Y., Purcell, L.C., Salmeron, M., Neave, S.., Casteel, S.N., Kovac, P., Archontoulis, S., Licht, M., Below, F., Kancel, H., Lindsey, L.E., Gaska, J., Conley, S., Shapiro, C., Orlowski, J.M., Golden, B.R., Kaur, G., Singh, M., Thelen, K., Laurenz, R., Davidson, D., Ciampatti, I.A. (2019). Assessing variation in US soybean seed composition (protein and oil). Front. Plant Sci.. 10, 1−13, doi: 10.3389/fpls.2019.00298,
Google Scholar
Banaszkiewicz, T. (2011). Nutritional value of soybean meal. In: El-Shemy H.A. (Ed.), Soybean and Nutrition, InTech.
Google Scholar
Barber, T. M., Kabisch, S., Pfeiffer, A., & Weickert, M. O. (2020). The health benefits of dietary fibre. Nutrients, 12 (10), 3209, doi.org/10.3390/nu12103209.
Google Scholar
Bellaloui, N., Bruns, H.A., Abbas, H.K., Mengistu, A., Fisher, D.K., Reddy, K.N. (2015) Effects of row-type, row-spacing, seeding rate, soil-type, and cultivar differences on soybean seed nutrition under US Mississippi delta conditions. PLoS ONE, 10 (6) e0129913, doi.org/10.1371/journal.pone.0129913.
Google Scholar
Boros, L., Wawer, A. (2018). Seeds quality characteristics of dry bean local populations (Phaseolus vulgaris L.) from National Center for Plant Genetic Resources in Radzikow”; Legum. Res., 41 (5), 669−674.
Google Scholar
Brachet, M., Arroyo, J., Bannelier C., Cazals, A. (2015). Hydration capacity: A new criterion for feed formulation. Anim. Feed Sci. Technol., 209, 174−185.
Google Scholar
COBORU (2020). https://coboru.gov.pl/Publikacje_COBORU/IB/Informator_2020.pdf
Google Scholar
COBORU (2021). Wyniki porejestrowych doświadczeń odmianowych. Bobowate grubonasienne i soja 2020. No 163, COBO 42/2021 n.330.
Google Scholar
Damen, B., Pollet, A., Dornez, E. Broekaert, W.F., Van Haesendonck, I., Trogh, I., Arnaut, F., Delcour, J.A. (2012). Xylanase-mediated in situ production of arabinoxylan oligosaccharides with prebiotic potential in whole meal breads and breads enriched with arabinoxylan rich materials. Food Chem., 131 (1), 111–118, doi: 10.1016/j.foodchem.2011.08.043
Google Scholar
da Silva, J.B., Carráo-Panizzi, M.C., Prudêncio, S.H. (2009). Chemical and physical composition of grain-type and food-type soybean for food processing. Pesq. agropec. bras, Brasilia, 44 (7), 777−784.
Google Scholar
Destro, D., Faria, A.., Destro, T.M., Faria, R., Gonçalves, L.S.A., Lima, W.F. (2013). Food type soybean cooking time: a review. Crop Breed. Appl. Biotechnol., 13, 194−199, doi.org/10.1590/S1984-70332013000300007.
Google Scholar
ElSayed, A.I., Rafudeen, M.S., Golldack, D. (2014). Physiological aspects of raffinose family oligosaccharides in plants: protection against abiotic stress. Plant Biol., 16, 1–8.
Google Scholar
Englyst, H.N., Cummings, J.H. (1984). Simplified method for the measurement of total non-starch polysaccharides by gas-liquid chromatography of constituent sugars as alditol acetates. Analyst., 109, 937−942.
Google Scholar
EFSA, European Food Safety Authority (2010). Scientific opinion on dietary reference values for carbohydrates and dietary fibre. EFSA Journal, 8, 1508−1569, doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1462.
Google Scholar
FAOSTAT (2020). Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome. http://faostat.fao.org.
Google Scholar
Goyal, R., Sharma, S., Gill, B.S. (2015). Effects of location and planting time on physicochemical and nutritional characteristics of soybean seed. Legum. Res., 38, 810−815, doi: 10.18805/lr.v38i6.6728.
Google Scholar
Huber, S.C., Li K., Nelson, R., Ulanov, A., DeMuro, C.M., Baxter, I. (2016). Canopy positions has profound effect on soybean seed composition. Peer J., 4, e2452, doi: 10.7717/peerj.2452.
Google Scholar
Jha, R., Fouhse, J.M., Tiwari, U.P., Li, L., Willing, P.W. (2019). Dietary fiber and intestinal health of monogastric animals. Front. Vet. Sci., 6, 48, doi.org/10.3389/fvets.2019.00048.
Google Scholar
Kakade, M.L, Rackis, J.E., McGhee, Puski, G. (1974). Determinantion of trypsin inhibitor activity of soy products: A collaborative analysis of an improved procedure. Cereal Chem., 51, 376−382.
Google Scholar
Kumar, V, Rani, A, Goyal, L, Dixit, AK, Manjaya, J, Dev, J, Swamy, M. (2010) Sucrose and raffinose family oligosaccharides (RFOs) in soybean seeds as influenced by genotype and growing location. J. Agric. Food Chem., 58, 5081–5085, doi: 10.1021/jf903141s.
Google Scholar
Lahuta, L.B. (2006). Biosynthesis of raffinose family oligosaccharides and galactosyl pinitols in developing and maturing seeds of winter vetch (Vicia villosa Roth.). Acta Soc. Bot. Pol., 75 (3), 219−227.
Google Scholar
Li, M., Liu, Y., Wang, C., Yang, X., Li, D., Zhang X., Xu, C., Zhang, Y., Li, W., Zhao, L. (2020). Identification of traits contributing to high and stable yields in different soybean varieties across three Chinese latitudes. Front. Plant Sci., 10, no. 1642. doi.org/10.3389/fpls.2019.01642
Google Scholar
Liener, I.E. (1994). Implications of antinutritional components in soya bean feeds. Crit. Rev. Food Sci. Nutr., 34 (1), 31–67.
Google Scholar
Marchello, J.A., Dryden, F.D., Hale, W.H. (1971). Bovine serum lipids. I. The influence of added animal fat on the ration. J. Anim. Sci., 32, 1008−1015.
Google Scholar
Martinez-Villaluenga, C., Zieliński, H., Frias, J., Piskuła, M. K., Kozłowska, H., Vidal-Valverde, C. (2009). Antioxidant capacity and polyphenolic content of high-protein lupin products. Food Chem., 112, 84‒88.
Google Scholar
Medic, J., Atkinson, Ch., Hurburgh, Ch.R.Jr. (2014). Current knowledge in soybean composition. J. Am. Oil Chem. Soc., 91, 363−384.
Google Scholar
Mourtzinis, S., Kaur, G., Orlowski, J. M., Shapiro, C. A., Lee, C. D., Wortmann, C., Holshousere D., Nafzigerf E.D., Kandelg, H., Niekampf, J., Rossh, W.J., Loftoni, J., Vonkf, J., Roozeboomj, K.L., Thelenk, K.D., Lindseyl, L.E., Statonm, M., Naeven, S.L., Casteelo, S.N., Wieboldp, W.J., Conley, S.P. (2018). Soybean response to nitrogen application across the United States: A synthesis-analysis. Field Crops Res., 215, 74−82, doi.org/10.1016/j.fcr.2017.09.035.
Google Scholar
NRC (2012). National Research Council. Nutrient Requirements of swine. 11th rev. ed. Natl. Acad. Press, Washington DC. doi.org/10.17226/13298.
Google Scholar
O‘Bryan, C.A., Kushwaha, K., Babu, D., Crandall, P.G., Davis, M., Chen, P., Lee, S-O., Ricke, S.T. (2014). Soybean seed coats: A source of ingredients for potential human health benefits. A review of the literature. J. Food Res., 3 (6), 188−201, doi: 10.5539/jfr.v3n6p188.
Google Scholar
Price, M.L., Van Scoyoc, S., Butler, L.G. (1978). A critical evaluation of the vanillin reaction as an assay for tannin in sorghum grain. J. Agric. Food Chem., 26, 1214−1218.
Google Scholar
Xu, B.J., Yuan, S.H., Chang, S.K.C. (2007). Comparative analyses of phenolic composition, antioxidant capacity, and color of cool season legumes and other selected food legumes. J. Food Sci., 72 (2), S167- 177.
Google Scholar
Saldivar, X., Wang, Y-J., Chen,.P, Hou, A. (2011). Changes in chemical composition during soybean seed development. Food Chem., 124 (4), 1369–1375. doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.07.091.
Google Scholar
Scheppach, W., Luehrs, H., Melcher, R., Gostner, J. Schauber, T. Kudlich, F. Weiler, T., Menzel, T. (2004). Antiinflammatory and anticarcinogenic effects of dietary fibre. Clin. Nutr. Suppl., 1 (2), 51−58.
Google Scholar
Scott, R.W. (1979). Colorimetric determination of hexouronic acids in plant materials. Analyt. Chem., 51, 936−941.
Google Scholar
Sharma, S., Saxena, A.K., Dhillon, S.K. (2004). Physico-chemical and cooking quality characteristics of soybean (Glycine max). J. Food Sci. Technol.-Mysore., 41, 554−556.
Google Scholar
Singh, B., Singh, J.P., Kaur, A., Singh, N. (2017). Phenolic composition and antioxidant potential of grain legume seeds: A review. Food Res. J., 101, 1−16, doi.org/10.1016/j.foodres.2017.09.026.
Google Scholar
Sridhara, S., Thimmegowda S., Chalapathi M.V. (1997). Nutritional values, physical and physico-chemical characteristics and cooking quality of soybean (Glycine max (L) Merr.) genotypes. Crop Res., 13 (2), 259−266.
Google Scholar
Staniak, M., Stępień-Warda, A., Czopek, K., Kocira, A., Baca, E. (2021). Seed quality and quantity of soybean [Glycine max (L.) Merr] cultivars in response to cold stress. Agronomy, 11, 520, doi.org/10.3390/agronomy11030520.
Google Scholar
Theander, O., Åman, P., Westerlund, E., Andersson, R., Pettersson, D. (1995). Total dietary fiber determined as neutral sugar and uronic acid residues, and lignin (The Uppsala method): Collaborative study. J. Assoc. Offic. Anal. Chem., 78, 1030−1044.
Google Scholar
The Common Catalogue (2020). https://www.ec.europa.eu/food/sites/food/foles/docs/plant-variety-catalogues_agricultural-plant-species.pdf
Google Scholar
Vollmann, J., Fritz, C.N., Wagentrist, H. (2000). Environmental and genetic variation of soybean seed protein content under Central European growing conditions. J. Sci. Food Agric. 80, 1300−1306.
Google Scholar
Wang, N., Hatcher, D.W., Warkentin, T.D., Toews, R. (2010). Effect of cultivar and environment on physicochemical and cooking characteristics of field pea (Pisum sativum). Food Chem., 118, 109−115, doi: 10.1016/j.foodchem.2009.04.082.
Google Scholar
Wocławek, Potocka, I., Bah, M.M., Korzekwa, A., Piskula, M.K., Wiczkowski, W., Depta, A., Skarżyński, D.J. (2005). Soybean-derived phytoestrogens regulate prostaglandin secretion in endometrium during cattle estrous cycle and early pregnancy. Exp. Biol. Med., 230 (3), 189−199.
Google Scholar
Autorzy
Lech BorosDepartment of Seed Science and Technology, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland Poland
https://orcid.org/0000-0002-1691-2499
Autorzy
Anna WawerDepartment of Seed Science and Technology, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland Poland
Autorzy
Magdalena WiśniewskaLaboratory of Quality Evaluation of Plant Materials, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland Poland
https://orcid.org/0000-0002-8048-9365
Autorzy
Danuta Borosd.boros@ihar.edu.pl
Laboratory of Quality Evaluation of Plant Materials, Institute of Plant Breeding and Acclimatization - National Research Institute,05-870 Radzików. Poland Poland
https://orcid.org/0000-0003-3033-6333
Statystyki
Abstract views: 377PDF downloads: 211
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Lech Boros, Anna Wawer, Magdalena Wiśniewska, Danuta Boros
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Magdalena Wiśniewska, Danuta Boros, Józef Zych, Wartość pokarmowa wybranych mieszanek zbóż jarych z roślinami bobowatymi grubonasiennymi , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 289 (2020): Wydanie regularne
- Damian Gołębiewski , Danuta Boros, Kinga Gołębiewska, Anna Fraś , Potencjał odżywczy i bioaktywny odmian owsa zwyczajnego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 287 (2019): Wydanie specjalne
- Prof. dr hab. Danuta Boros , Damian Gołębiewski, Badanie składników determinujących wartość odżywczą i funkcjonalną owsa oraz ich relacji w ziarnie obłuszczonym i oplewionym , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Danuta Boros, Magdalena Wiśniewska, Marlena Gzowska, Józef Zych, Edward Gacek, Poprawa wartości pokarmowej ziarna pszenicy jarej poprzez siewy mieszanin odmianowych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 289 (2020): Wydanie regularne
- Marlena Gzowska, Anna Fraś, Magdalena Wiśniewska, Żyto jako bogate źródło związków prozdrowotnych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 301 (2024): Wydanie regularne
- Magdalena Wiśniewska, Profil chemiczny ziarna jęczmienia jako wskaźnik wartości użytkowej , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 297/298 (2022): Wydanie regularne
- prof. dr hab. Wojciech Święcicki , Magdalena Gawłowska, Andrzej Górny, Dominika Ratajczak, Alicja Niewiadomska, Lech Boros, Identyfikacja rejonów w genomie grochu, warunkujących wybrane parametry sprawności fizjologicznej, jako istotnego elementu odporności na stresy abiotyczne , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Prof. dr hab. Danuta Boros, Kinga Gołębiewska, Badanie czynników determinujących niską strawność białka śruty uzyskanej z nasion rzepaku ozimego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Danuta Boros, Alkilorezorcynole ziarna zbóż — ich znaczenie w żywności i paszy , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 277 (2015): Wydanie regularne
- Magdalena Wiśniewska, Wpływ czasu słodowania ziarna jęczmienia na jakość słodu , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 297/298 (2022): Wydanie regularne