Zawartość wybranych pierwiastków w siewkach żyta rosnących w warunkach stresu solnego w kulturach wodnych

Dorota Dec

wb.kirsiks@pb.edu.pl
Katedra Rozwoju Rolnictwa i Agrobiznesu, Politechnika Białostocka (Poland)

Helena Kubicka


Ogród Botaniczny CZRB PAN, Warszawa (Poland)

Abstrakt

Pierwiastki chemiczne N, P, K, Ca i Mg, jakkolwiek znajdują się w glebie w dużych ilościach, często występują w formie słabo rozpuszczalnej, a tym samym są trudno przyswajalne dla roślin. Ponadto, w warunkach glebowo-klimatycznych Polski pierwiastki te narażone są na straty wskutek wymywania. Muszą one zatem być wprowadzane do gleby z nawozami, i w miarę intensyfikacji rolnictwa, w coraz większych ilościach. Efektywne wykorzystanie nawozów, a także ograniczenie ich szkodliwego oddziaływania na środowisko glebowe, wymaga bardzo wnikliwego uwzględniania właściwości gleby. W pracy oznaczono zawartość pierwiastków Mg, Ca, K, P, Na i Cl w częściach nadziemnych i korzeniach czternastodniowych siewek sześciu odmian żyta ozimego: Kier, Motto, Walet, Luco, Klawo i Nawid. Siewki żyta traktowane były NaCl w czterech stężeniach: 0, 100, 150 i 200 mM. U badanych odmian żyta po traktowaniu NaCl powtarzalnie następowało obniżenie zawartości pierwiastków P, Ca, K i Mg i wzrost zawartości Na i Cl. Odmiany żyta nieznacznie różniły się zawartością poszczególnych pierwiastków. Jednak odmiana Luco, która była najbardziej tolerancyjna na zasolenia pożywki, zawierała nieco więcej wapnia, potasu, fosforu i magnezu, a jednocześnie najwięcej chloru i sodu.


Słowa kluczowe:

pierwiastki, siewki, stres solny, zawartość, żyto

Dec D., Kubicka H., Koprowicz M. 2003. Wpływ zasolenia na kiełkowanie i wzrost siewek linii wsobnych żyta ozimego. Biul. IHAR 226/227/2: 333 — 338.
Google Scholar

Kabata-Pendias A., Pendias H. 1999. Biochemia pierwiastków śladowych. Wyd. II zmienione PWN, Warszawa: 329 — 336.
Google Scholar

Kubicka H., Dec D. 2004. Stres solny a wzrost siewek żyta. Pod red. Zofii Tomczonek. Zarządzanie teraźniejszość i przyszłość. Politechnika Białostocka, Rozprawy Naukowe 113: 364 — 370.
Google Scholar

Noble C. J. 1985. Germination and growth of Secale montanum Guss in presence of sodium chloride. J. Argic. Res. 36: 385 — 395. DOI: https://doi.org/10.1071/AR9850385
Google Scholar

O’Neill P. 1997. Chemia środowiska. PWN, Warszawa — Wrocław.
Google Scholar

Rubio R., Flores P., Navarro J. M., Martinez V. 2003. Effects of Ca2+, K+ and cGMP on Na+ uptake in pepper plants. Plant Sci. 165: 1043 — 1049. DOI: https://doi.org/10.1016/S0168-9452(03)00297-8
Google Scholar

Sadat Noori S. A., McNeilly T. 2000. Assessment of variability in salt tolerance based on seedling growth in Triticum durum Desf. Genet. Resour. Crop Evolut. 47: 285 — 291. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1008749312148
Google Scholar

Sapek B. 2003. Wapń — jego niedobór lub nadmiar w świetle ryzyka środowiskowego. Obieg Pierwiastków w Przyrodzie. Monografia t. II: 62 — 70.
Google Scholar

Shannon M. C., Rhoades J. D., Draper J. H., Scardaci S. C., Spyres M. D. 1998. Assessment of salt tolerance in rice cultivars in response to salinity problems in California. Crop Sci. 38: 394 — 398. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1998.0011183X003800020021x
Google Scholar

Zhu G. Y., Kinet J. M., Lutts S. 2001. Characterization of rice (Oryza sativa L.) F3 populations selected for salt resistance. I. Physiological behavior during vegetative growth. Euphytica 121: 251 — 263. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1012016431577
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2005

Cited By / Share

Dec, D. i Kubicka, H. (2005) „Zawartość wybranych pierwiastków w siewkach żyta rosnących w warunkach stresu solnego w kulturach wodnych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (235), s. 235–241. doi: 10.37317/biul-2005-0080.

Autorzy

Dorota Dec 
wb.kirsiks@pb.edu.pl
Katedra Rozwoju Rolnictwa i Agrobiznesu, Politechnika Białostocka Poland

Autorzy

Helena Kubicka 

Ogród Botaniczny CZRB PAN, Warszawa Poland

Statystyki

Abstract views: 14
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Dorota Dec, Helena Kubicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.