Wartość technologiczna introgresywnych form pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.)

Józef Pilch

j.pilch@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Abstrakt

W okresie 3 lat badano wartość technologiczną ziarna 76 ozimych linii introgresywnych uzyskanych z krzyżowań międzygatunkowych i międzyrodzajowych pszenicy T. aestivum L. z T. durum Desf. v. Mirable, Khapli Fuensemiduro, T. timopheevii Zhukov. v. 5013, 5030, Ae. speltoides Taush., L. perenne L. v. Anna. Wyselekcjonowano je spośród 1165 mieszańców oddalonych na podstawie wysokiej zawartości białka ogółem w ziarnie (%), wskaźnika sedymentacji Zeleny’ego (ml), liczby opadania (s) i wartości wypiekowej klasy E (elitarna) lub A (jakościowa) w stosunku do odmiany Begra według kryteriów Klockiewicz-Kamińska i Brzeziński (1997). Uzyskanie bardzo wysokich wartości wskaźników technologicznych przekraczających dane wzorca T. aestivum L. (klasa E) wskazuje na efekt introgresji genów genomów A i B T. durum Desf,, T. timopheevii Zhukov., Ae. speltoides Taush., genomu G T. timopheevii Zhukov i genomu L L. perenne L. Zidentyfikowane linie mogą w przyszłości stanowić materiał wyjściowy do wytworzenia źródeł genetycznych dla hodowli jakościowej pszenicy ozimej.


Słowa kluczowe:

T. aestivum L., introgresywne formy, pszenica, wartość technologiczna, ziarno

Ahmad M., Arain M. A., Siddiqui K. A. 1997. Screening of Aegilops, Triticum and Hordeum species for grain weight protein and lysine content. Wheat Inf. Service. No. 85: 7 — 13.
Google Scholar

Anderson W.K., Shakley B.J., Sawkins D. 1998. Grain yield and quality: does there have to be a trade-off. Euphytica 100: 183 — 188. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1018326006069
Google Scholar

Blanco A., Bellomo M. P., Lotti C., Pasquolone A. 1998. Mapping of quantitative trait loci for grain quality using recombinant inbred lines of durum wheat. Proc. of the 10th EWAC Meeting, Viterbo, Italy (Ed. C. Ceoloni, Worland A. J.): 106 — 109.
Google Scholar

Branlard G., Dardevet M. 1985. Diversity of grain protein and bread wheat quality. II. Correlation between high molecular weight subunits of glutenin and flour quality characteristics. J. Cereal Sci.3: 345 — 354. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(85)80007-2
Google Scholar

Bushuk W., 1998. Wheat breeding for end-product use. Euphytica 100: 137 — 145. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1018368316547
Google Scholar

Carrillo J. M., Rousset M., Qualset C. O., Kasarda D. D. 1990. Use of recombinant inbred lines of wheat for study of associations of high-molecular weight glutenin subunit alleles to quantitative traits. I. Grain yield and quality prediction tests. Theor. Appl. Genet. 73: 321 — 330. DOI: https://doi.org/10.1007/BF01186074
Google Scholar

Dexter J. E., Matsuo R. R. 1987. Relationship between durum wheat properties and pasta dough rheology and spaghetti cooking quality. J. Agric. Food. Chem. 26: 899 — 905. DOI: https://doi.org/10.1021/jf60231a034
Google Scholar

Dong H., Cox T. S., Sears R. G., Lockhard G. L. 1991. High molecular weight glutenin genes: Effects on quality in wheat. Crop Sci. 31: 971 — 979. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1991.0011183X003100040027x
Google Scholar

D’Ovidio R., Tanzarella O. A., Masci S., Lafiandra D., Porceddu E. 1992. RFLP and PCR analyses at Gli-1, Gli-2, Glu-1 and Glu-3 loci in cultivated and wild wheats. Hereditas 116: 79 — 85. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1601-5223.1992.tb00803.x
Google Scholar

Ekiz H., Safi Kinal A., Akain A., Simsek L. 1998. Cytoplasmic effects on quality traits of bread wheat (Triticum aestivum L.). Euphytica 100: 189 — 196. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1018382106978
Google Scholar

Finney K. F. 1978. Genetically high protein hard winter wheat. Bakers Dig. 52: 32.
Google Scholar

Flavell R., Payne P. 1987. Introducing molecular biology into wheat breeding for better bread making quality. Biotechnology in Agriculture: 14 — 15.
Google Scholar

Grama A., Wright D. C. S., Gressey P. J., Lindley T. 1987. Hexaploid wild emmer wheat derivatives grown under New Zealand condition. 1. Relationship between protein composition and quality parameters. J. Agric. Res. 30: 35 — 43. DOI: https://doi.org/10.1080/00288233.1987.10430475
Google Scholar

Halloran G. M. 1975. Genetic analysis of grain protein percentage in wheat. Theor. Appl. Genet. 46: 79 — 86. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00281646
Google Scholar

Hsam S. L. K., Kieffer R., Zeller F. J. 2001. Significance of Aegilops tauschii glutenin genes on bread making properties of wheat. Cereal Chem. 78 (5): 521 — 525. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.5.521
Google Scholar

Johnson V. A., Mattern P. J., Peterson C. J., Kuhr S. L. 1985. Improvement of wheat protein by traditional breeding and genetic techniques. Cereal Chem. 62 (5): 350 — 355.
Google Scholar

Klockiewicz-Kamińska E., Brzeziński W. J. 1997. Metoda oceny i klasyfikacji jakościowej odmian pszenicy. Wiad. Odm. COBORU, 67: 1 — 18.
Google Scholar

Krattiger A. F., Payne P. I., Law C. N. 1987. The relative contribution of proteins and other components to bread making quality of varieties determined using chromosome substitution lines. Proc. 3rd Int. Workshop Gluten Proteins, Budapest-Hungary: 254 — 265.
Google Scholar

Lagudah E. S., O”Brien L. Halloran G. M. 1988. Influence of gliadin composition and high molecular weight subunits of glutenin on dough properties in an F 3 population of a bread wheat cross. J. Creal Sci. 7: 33 — 42. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(88)80057-2
Google Scholar

Lawrence G. J., Moss H. J., Shepherd K. W., Wrigley C.W. 1987. Dough quality of biotypes of eleven Australian wheat cultivars that differ in high-molecular-weight glutenin subunit composition. J. Cereal. Sci. 6: 99 — 101. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(87)80045-0
Google Scholar

Lawrence G. J., Mac Ritchie F. Wrigley C. W. 1988. Dough and baking quality of wheat lines deficient in glutenin subunit scontrolled by the Glu-A1, Glu-B1 and Glu-D1 loci. J. Cereal Sci. 7: 109 — 112. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(88)80012-2
Google Scholar

Levy A. A., Feldman M. 1987. Increase in grain protein percentage in high-yielding common wheat breeding lines by genes from wild tetraploid wheat. Euphytica 36: 353 — 359. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00041478
Google Scholar

Little T. M., Hills F. J. 1975. Statistical methods in agricultural research. 2nd ed. (eds. T. M. Little F. J. Hills, Univ. California, Davis.
Google Scholar

Lorenzo A., Kronstad W. E., Vieira L. C. E. 1987. Relationship between high molecular weight glutenin subunits and loaf volume in wheat as measured by the sodium dodecyl sulfate sedimentation test. Crop Sci. 27: 253 — 257. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1987.0011183X002700020026x
Google Scholar

MacRitchie F., DuCros D. L., Wrigley C. W. 1990. Flour polipeptides related to wheat quality. Adv. In Cereal Sci. and Tech. (Ed. Y.Pomeranz, Am. Assoc. of Cereal Chem., USA), vol. 10: 79 — 146.
Google Scholar

Mansur L. M., Qualset C. O., Kasarda D. D., Morris R. 1990. Effects of “Cheyenne“ chromosomes on milling and baking quality of “Chinese Spring“ wheat in relation to glutenin and gliadin storage proteins. Crop Sci. 30: 35 — 47. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1990.0011183X003000030026x
Google Scholar

MirAli N., Arabi M. I. E. Al-Safadi B. 1999. High molecular weight glutenin subunits composition of Syrian grown bread wheat and its relationships with gluten strength. J. Genet. Breed. 53: 237 — 245.
Google Scholar

Nieto-Taladriz M. T., Perretant M. R., Rousset M. 1994. Effect of gliadins and HMW and LMW subunits of glutenin on dough properties in the F 6 recombinant inbred lines from a bread wheat cross. Theor. Appl. Genet. 88: 81 — 88. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00222398
Google Scholar

Odenbach W., Mahgoub E. S. 1988. Relationships between HMW glutenin subunit composition and the sedimentation value in reciprocal sets of inbred backcross lines derived from two winter wheat crosses. Proc. 7th Int. Wheat Genet. Symp., Cambridge (England): 987 — 991.
Google Scholar

Payne P. J., Nightingale M. A., Krattiger A. F., Holt L. M. 1987. The relationship between HMW glutenin subunit composition and the bread-making quality of British-grown wheat varieties. J. Sci. Food. Agric. 40: 51 — 65. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740400108
Google Scholar

Peńa R. J., Zarco-Hernandez J, Mujeeb-Kazi A. 1995. Glutenin subunit composition and bread-making quality characteristics of syntetic hexaploid wheats derived from Triticum turgidum × Triticum tauschii (Coss) Schmal crosses. J. Cereal Sci. 21: 15 — 23. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(95)80004-2
Google Scholar

Pilch J. 1996. Performance of interspecific and intergeneric hybrids of Triticum aestivum L. for wheat improvements. Part II. Breeding value of spring-type generations F6–F10 of T. aestivum L. with Triticum (2x, 4x), Aegilops (2x, 4x), Secale (2x) and Hordeum (2x) species in respect of some characters of spike. Plant Breed. Seed Sci. 41/1: 3 — 15.
Google Scholar

Pilch J., Głowacz E., Cygankiewicz A. 1999. Wartość wypiekowa ziarna mieszańców pszenicy pochodzących z krzyżowań międzygatunkowych i międzyrodzajowych. Biul. IHAR 210: 71 — 83.
Google Scholar

Pilch J. 2002. Transformacje genomu pszenicy Triticum aestivum L. z wykorzystaniem międzygatunkowej i międzyrodzajowej hybrydyzacji (w druku).
Google Scholar

Glu-A1 encoding two high-molecular-weight Redaelli R., Pogna N.E., Ng P.K. 1997. Effects of prolamins encoded by chromosomes 1B and 1D on the rheological properties of dough in near-isogenic lines of bread wheat. Cereal Chem. 74: 102 — 107. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.1997.74.2.102
Google Scholar

Rogers W. J., Law C. N., Sayers E. J. 1988. Dosage effects of homoeologous group 1 chromosomes upon the breadmaking quality of hexaploid wheat. Proc.7 th Int. Wheat Genet. Symp., Cambridge (England): 1003 — 1008.
Google Scholar

Rogers W. J., Miller T. E., Payne P. I., Seekings J. A., Sayers E. J., Holt L. M., Law C. N. 1997. Introduction to bread wheat (Triticum aestivum L.) and assessment for bread-making quality of alleles from T. boeoticum Boiss ssp. Thaoudar at subunuts of glutenin. Euphytica 93: 19 — 27. DOI: https://doi.org/10.1023/A:1002991206350
Google Scholar

Schepers J., Keizer L.C.P., Kolster P. 1993. The relation between high molecular weight glutenin subunits, bread-making qualityand agronomic properties of winter wheat. Cereal Res. Commun. 21, No.4: 289 — 296.
Google Scholar

Sekiguchi S., Ono J., Taira T. 1993. Detection of HMW glutenin genes by DNA hybridization and breadbaking quality of amphidiploid synthesized between Aegilops squarrosa and Secale cereale. Wheat Inf. Serv. 76: 77 — 79.
Google Scholar

Sutton K. H., Hay R. L., Mouat C. H. 1992. The effect of kernel weight on the assessment of baking performance of wheat by RP-HPLC of glutenin subunits from single grains. J. Cereal Sci. 15: 253 — 265. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(09)80123-9
Google Scholar

Uhlen A.K. 1990. The compositionof high molecular weight glutenin subunits in Norwegian wheats and their relation to bread-making quality. Norweg. J. Agric. Sci. 4: 1 — 17.
Google Scholar

Wieser H., Zimmermann G. 2000. Importance of amounts and proportions of high molecular weight subunits of glutenin for wheat quality. Eur. Food Res. Technol. 210: 324 — 330. DOI: https://doi.org/10.1007/s002170050558
Google Scholar

Vallega V. 1992. Agronomic performance and breeding value of selected strains of diploid wheat Triticum monococcum. Euphytica 16: 13 — 23. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00035542
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2002

Cited By / Share

Pilch, J. (2002) „Wartość technologiczna introgresywnych form pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (223/224), s. 95–109. doi: 10.37317/biul-2002-0008.

Autorzy

Józef Pilch 
j.pilch@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2002 Józef Pilch

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora