Charakterystyka wytworzonych materiałów wyjściowych pszenżyta ozimego odpornych na porastanie

Helena Grzesik

h.grzesik@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Abstrakt

Podano krótką charakterystykę odporności na porastanie, mrozoodporności i cech struktury plonu sześciu rodów pszenżyta ozimego o normalnej wysokości roślin wytworzonych w Zakładzie Roślin Zbożowych Instytutu Hodowli Roślin w Krakowie przez Grzesik. Rody wykazujące wysoką odporność na porastanie w ciągu 5–7 kolejnych lat badań można uznać za źródła tej cechy, co stwarza możliwość wykorzystania ich w dalszych pracach, zmierzających do wyhodowania nowych odpornych na porastanie odmian pszenżyta.


Słowa kluczowe:

porastanie, pszenżyto, mrozoodporność

Anioł A. 1975 . Aktywność alfa-amylazy w dojrzewającym ziarnie różnych odmian żyta w zależności od niektórych czynników środowiska. Pam. Puł. – Prace IUNG, 62:109-119.
Google Scholar

Catapan M.I.S., Nunes R.M.R., Baier A.C. 1990. Evaluation of earliness, sprouting and scap resistance in triticale, wheat and rye. Proceedings of the Second International Triticale Symposium. Passo Fundo, Rio Grande du Sul, Brazil 1-5 October 1990: 249-252.
Google Scholar

Doliński R. 1995. Ocena polskich odmian uprawnych i rodów hodowlanych heksaploidalnego ozimego pszenżyta pod względem odporności na porastanie. Biul. IHAR 195/196: 147-158.
Google Scholar

Grzesik H., Gut M., Węgrzyn S., Cygankiewicz A. 2001. Związek porastania z innymi cechami heksaploidalnego pszenżyta ozimego (X Triticosecale Witt.) – Biul. IHAR 218/219: 269-275.
Google Scholar

Hagemann M.G., Ciha A.J. 1984. Evaluation of methods used in winter wheat susceptibility to preharvest sprouting. Crop Sci. 24:249-254. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1984.0011183X002400020010x
Google Scholar

Hagemann M.G., Ciha A.J. 1987. Environmental x genotype effects on seed dormancy and after –ripening in wheat. Agron. J. 79: 192-196. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1987.00021962007900020004x
Google Scholar

Koch M.D., Lehman E.O. 1969. Resistenzeigeschatten im Oersten und Weizensortiment Gatersleben, 7 Pruftung der Frostresistenzpflanze D.A.I.XJV:263-282. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02095288
Google Scholar

Maćkowiak, W., Budzianowski G., Cicha A., Cichy H. , Mazurkiewicz L.,Milewski G., Paizert K., Szeląg B., Szeląg J., Woś H. 1998. Hodowla pszenżyta w Zakładzie Doświadczalnym Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Małyszyn. Biul.IHAR 205/206: 303-320.
Google Scholar

Maximov N.G., Kostandi G.V., 1995. Frost hardiness of primary hexaploid triticale strains and their parental species. Cereal Res. Comm. 23, 4:391-395.
Google Scholar

Moot D.J., Every D. 1990. A comparison of bread baking falling number, α-amylase assay and visual method for the assessment of preharvest sprouting in wheat. J. Cereal Sci. 11: 225-234. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(09)80166-5
Google Scholar

Moś M. 1994. Porastanie pszenżyta ozimego. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie , Rozprawy nr 195 .
Google Scholar

Nielsen M.T., McCrate A.J., Heyne E.G., Paulsen G.M. 1984. Effect of weather variables during maturation on preharvest sprouting of hard white winter wheat. Crop Sci. 24: 779-782. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1984.0011183X002400040035x
Google Scholar

Ruebenbauer T., Brej S., 1957. Hodowla Roślin Zbożowych. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Sergeev A.W., Berkutova S.N., Cziczkin S.N. 1985. Porastanije zerna Triticale w kolose po fazam sozrevanija. Sel. Semen. 2:22-24.
Google Scholar

Szeląg B., Maćkowiak W., Szeląg J., Paizert K. 1995. Postęp w odporności pszenżyta ozimego na porastanie w hodowli małyszyńskiej; Biul. IHAR 195/196: 137-146.
Google Scholar

Węgrzyn S., Gut M., Cygankiewicz A., Ptak B. 1991. Odporność rodów i odmian pszenicy (Triticum aestivum L.) na porastanie. Cz.I. Pszenica ozima. Biul IHAR 180: 121-129.
Google Scholar

Węgrzyn S., Gut M., Grzesik H., Struś M. 1997. Odporność na porastanie a inne cechy heksaploidalnego pszenżyta ozimego. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie 175. Rolnictwo LXV:467-471.
Google Scholar

Węgrzyn S., Gut M., Grzesik H., Bichoński A. and Struś M. 1998. Resistance to pre-harvest sprouting and other traits of winter tritacale. Proc. of 4 th International Triticale Symposium, Red Deer, Alberta, Canada, vol. 2: 354-356.
Google Scholar

Wolski T.,A. Szołkowski, J. Gryka, .Pojmaj M.S. 1998. Obecny stan hodowli pszenżyta ozimego w Danko. Biul. IHAR 205/206: 289-297.
Google Scholar

Zagdańska B. 1989. Sprawozdanie z tematu " Atestacja pszenżyta" - nie publikowane.
Google Scholar

Zych J. 1994-1999, Synteza wyników doświadczeń odmianowych. Pszenżyto ozime. COBORU, Zesz.: 1033, 1063, 1094, 1120, 1139, 1163, Słupia Wielka.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2002

Cited By / Share

Grzesik, H. (2002) „Charakterystyka wytworzonych materiałów wyjściowych pszenżyta ozimego odpornych na porastanie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (223/224), s. 145–150. doi: 10.37317/biul-2002-0013.

Autorzy

Helena Grzesik 
h.grzesik@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 8
PDF downloads: 7


Licencja

Prawa autorskie (c) 2002 Helena Grzesik

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora