Przydatność źródeł światła zbudowanych w oparciu o diody charakteryzujące się widmem ciągłym światła białego wzbogaconym o pasmo niebieskie w hodowli zbóż

Piotr Stefański


Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. (Poland)

Patrycja Siedlarz


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-5986-7790

Przemysław Matysik


Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. (Poland)

Krystyna Rybka

k.rybka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-4707-8492

Abstrakt

Nowoczesna hodowla zbóż odbywa się pod wielka presją czasu. Dlatego też do przyspieszenia procesów hodowlanych używa się szklarni, które w naszej szerokości geograficznej wymagają doświetlania. Pomysł zastosowania źródeł światła z wbudowanymi diodami LED w szklarniach staje się powszechny w ogrodnictwie ze względu na właściwości fizyczne LED, które pozwalają na zmniejszenie zużycia energii oraz na precyzyjne dostosowanie widma światła do wymagań uprawianych roślin. Zastosowanie oświetlaczy LED w procesach hodowli zbóż jest nowością. W artykule zaprezentowano wyniki uzyskane przy użyciu źródła światła LED, zbudowanego w oparciu o diody emitujące białe światło, w porównaniu z oświetlaczem sodowym i światłem dziennym. Wykazano, że oświetlacz LED może być wykorzystywany do oświetlania szklarni w procesach hodowli zbóż. Przyrosty siewek oraz terminy kłoszenia były porównywalne pomiędzy roślinami uprawianymi pod lampami: HPS oraz LED i jednocześnie akceptowalnie większe niż parametry uzyskane dla roślin uprawianych w letnim świetle dziennym.


Słowa kluczowe:

Triticum aestivum, Hordeum vulgare, Avena sativa, szklarnia, LED

Christophe A., Moulia B., Varlet-Grancher C. 2006. Quantitative contributions of blue light and PAR to the photocontrol of plant morphogenesis in Trifolium repens (L.). J. Exp. Bot. 57: 2379 — 2390.
Google Scholar

Cope K. R., Bugbee B. 2013. Spectral Effects of Three Types of White Light-emitting Diodes on Plant Growth and Development: Absolute versus Relative Amounts of Blue Light. HortScience 48: 504 — 509.
Google Scholar

Darko E., Heydarizadeh P., Schoefs B., Sabzalian M. R. 2014. Photosynthesis under artificial light: The shift in primary and secondary metabolism. Phil. Trans. R. Soc. B: Biol. Sci. 369: e 20130243.
Google Scholar

Elvidge C. D., Keith D. M., Tuttle B. T., Baugh K. E. 2010. Spectral Identification of Lighting Type and Character. Sensors 10: 3961 — 3988.
Google Scholar

Gaston K. J., Visser M. E., Hölker F. 2010. The biological impacts of artificial light at night: the research challenge. Phil. Trans. R. Soc. B: Biol. Sci. 370: e20140133.
Google Scholar

Ge S., Smith R. G., Jacovides C. P., Kramer M. G., Carruthers R. I. 2011. Dynamics of photosynthetic photon flux density (PPFD) and estimates in coastal northern California. Theor. Appl. Climatol. 105: 107 — 118.
Google Scholar

Goins G. D., Yorio N. C., Sanwo M. M., Brown C. S. 1997. Photomorphogenesis, photosynthesis, and seed yield of wheat plants grown under red light-emitting diodes (LEDs) with and without supplemental blue lighting. J. Exp. Bot. 48: 1407 — 1413.
Google Scholar

Golovatskaya I., Karnachuk R. 2015. Role of green light in physiological activity of plants — review. Russ. J. Plant Physl. 62: 727 — 740.
Google Scholar

Gruszecki W. I., Zubik M., Luchowski R., Grudzinski W., Gryczynski Z., Gryczynski I. 2012. Spectroscopy of photosynthetic pigment-protein complex LHCII. Acta Phys. Polonica A, 121: 397 — 400.
Google Scholar

Han T., Vaganov, V., Cao, S., +7, Tu, M., 2017. Improving “color rendering” of LED lighting for the growth of lettuce. Nature Scientific Reports 7:45944, DOI: 10.1038/srep45944; https://www.nature.com/articles/srep45944.pdf.
Google Scholar

Heber J. 2014. Nobel Prize: Akasaki, Amano & Nakamura. Nat. Phys. 10: 791 — 791.
Google Scholar

Kong S., Okajima K. 2016. Diverse photoreceptors and light responses in plants. J. Plant Res. 129: 111 — 114.
Google Scholar

Mitchell C. A. 2015. Academic Research Perspective of LEDs for the Horticulture Industry. HortScience 50: 1293 — 1296.
Google Scholar

Nanishi Y. 2014. Nobel Prize in Physics: The birth of the blue LED. Nat. Photon. 8: 884 — 886.
Google Scholar

Ortiz R., Trethowan R., Ferrara G., Iwanaga M., Dodds J., Crouch J., Crossa J., Braun H. J. 2007. High yield potential, shuttle breeding, genetic diversity, and a new international wheat improvement strategy. Euphytica 157: 365 — 384.
Google Scholar

Ou J., Liu X., Li X., Li M., Li W. 2015. Evaluation of NPP-VIIRS Nighttime Light Data for Mapping Global Fossil Fuel Combustion CO(2) Emissions: A Comparison with DMSP-OLS Nighttime Light Data. PLoS ONE 10: e0138310.
Google Scholar

Owen W. G., Lopez R. G. 2015. End-of-production Supplemental Lighting with Red and Blue Light-emitting Diodes (LEDs) Influences Red Pigmentation of Four Lettuce Varieties. HortScience 50: 676 — 684.
Google Scholar

Pattinson C. L., Allan A. C., Staton S. L., Thorpe K. J., Smith S. S. 2016. Environmental light exposure is associated with increased body mass in children. PLoS ONE 11: e0143578.
Google Scholar

Pocock T. 2015. Light-emitting Diodes and the Modulation of Specialty Crops: Light Sensing and Signaling Networks in Plants. 2015. HortScience 50: 1281 — 1284.
Google Scholar

Ritchie R. 2010. Modelling photosynthetic photon flux density and maximum potential gross photosynthesis. Photosynthetica 48: 596 — 609.
Google Scholar

Snowden, M. C., Cope, K. R., Bugbee, B. 2016. Sensitivity of seven diverse species to blue and green light interactions with photon flux. PLoS ONE 11, e0163121.
Google Scholar

Tabaka P., Derlecki S. 2012. Analysis of electrical parameters of light sources used by household and municipal customers. Electr. Rev. 88: 207 — 212.
Google Scholar

Wojciechowska R., Długosz-Grochowska O., Kołton A., Żupnik M. 2015. Effects of LED supplemental lighting on yield and some quality parameters of lamb's lettuce grown in two winter cycles. Scientia Horticulturae 187: 80 — 86.
Google Scholar

Wojciechowska R., Kurpaska S., Malinowski M., Sikora J., Krakowiak-Bal A., Długosz-Grochowska O. 2016. Effect of suplemental LED lighting on growth and quality of Valerianella locusta L. and economic aspects of cultivation in autumn cycle. Acta Sci. Pol. Hortorum Cultus 15: 233 — 244.
Google Scholar

Yeh N., Chung J.-P. 2009. High-brightness LEDs- energy efficient lighting sources and their potential in indoor plant cultivation. Renew. Sust. Energ. Rev. 13: 2175 — 2180.
Google Scholar

Zhang S. X., Huang D. D., Yi X. Y., Zhang S., Yao R., Li C.G., Liang A., Zhang X. P. 2016. Rice yield corresponding to the seedling growth under supplemental green light in mixed light-emitting diodes. Plant Soil Environ. 62: 222 — 229.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
04/01/2019

Cited By / Share

Stefański, P. (2019) „Przydatność źródeł światła zbudowanych w oparciu o diody charakteryzujące się widmem ciągłym światła białego wzbogaconym o pasmo niebieskie w hodowli zbóż”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (284), s. 21–31. doi: 10.37317/biul-2018-0003.

Autorzy

Piotr Stefański 

Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Patrycja Siedlarz 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0001-5986-7790

Autorzy

Przemysław Matysik 

Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin Strzelce Grupa IHAR Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Krystyna Rybka 
k.rybka@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roslin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0002-4707-8492

Statystyki

Abstract views: 558
PDF downloads: 115


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2