Wpływ mrozoodporności i zimotrwałości na wysokość plonowania rodów pszenicy ozimej (Triticum aestivum ssp. vulgare) w roku 2015/2016

Krystyna Witkowska

smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Edward Witkowski


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Tadeusz Śmiałowski


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)

Ada Bogusławska


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Dominik Dwojak


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR (Poland)

Abstrakt

Badano zależność plonowania rodów pszenicy ozimej od mrozoodporności i przezimowania. Ocenie poddano 159 obiektów pszenicy ozimej. Testy mrozoodporności siewek przeprowadzono w komorach mrożeniowych w Firmie Hodowla Roślin Smolice. Ocenę przezimowania wykonano w doświadczeniach polowych w 2015/2016 roku na 2 poziomach agrotechniki A2 — pełnym i A1-uproszczonym w 10 miejscowościach. Ocenę plonowania rodów przeprowadzono w doświadczeniach polowych w 10 miejscowościach zlokalizowanych w zróżnicowanych warunkach glebowo-klimatycznych. Badane obiekty pszenicy okazały się silnie zróżnicowane pod względem mrozoodporności i zimotrwałości: od 0% roślin żywych do 89 % roślin żywych w komorach oraz w warunkach polowych od 1 (100% martwych) do 8 (90% żywych siewek). Stwierdzono dodatnie współczynniki korelacji pomiędzy mrozoodpornością a zimotrwałością (r = 0,582), oraz pomiędzy plonem ziarna a zimotrwałością: A2 (r = 0,810) oraz A1 (r = 0,766). Nie odnotowano istotnego wpływu zimotrwałości i mrozoodporności na plon w warunkach sprzyjających dobremu zimowaniu. W przypadku łagodnej zimy wystąpiła tendencja niższego plonowania odmian o wysokiej zimo­trwałości i mrozoodporności. Pośrednia ocena mrozoodporności może z powodzeniem zastąpić bezpośrednią polową ocenę zimotrwałości.


Słowa kluczowe:

pszenica ozima, plon, mrozoodporność, przezimowanie

Gut M., Witkowski E. 1991. Zimotrwałość i mrozoodpornością rodów pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) w latach 1987–1989. Biul. IHAR 177: 83 — 91.
Google Scholar

Gut M. 2001. Mrozoodporność i zimotrwałość w hodowli zbóż ozimych II. Genetyka i Hodowla. Biul. IHAR 217: 29 — 38.
Google Scholar

Gut M., Węgrzyn S. 2003. Genetyczne uwarunkowania mrozoodporności pszenicy i jej współdziałanie z cechami użytkowymi. Biul. IHAR: 226/227: 135 — 140.
Google Scholar

Koch. M. D., Lehman E. O. 1969. Resistenzeigenschaften im Geresen und Weizensortiment Gatersleben. 7 Prüfung der Frostreresistenzpflanze D.A.I XIV: 263 — 282.
Google Scholar

Mądry W., Laudański Z., Kozak M., Rozbicki J. 2003. Empiryczne porównanie sekwencyjnej analizy składowych plonu i analizy ścieżek pojedynczych dla plonu ziarna pszenżyta ozimego i jego składowych. Biul. IHAR: 230: 147 — 156.
Google Scholar

Orczyk W. Yanushevska Y., Nadolska-Orczyk A. 2015. Zaburzenia mikrosporogenezy wywołanej stresem abiotycznym istotnie ograniczają produktywność zbóż. XII Ogólnopolska Konferencja Naukowa. Nauka dla hodowli i nasiennictwa zbóż.: 109 — 112.
Google Scholar

Rybka Z., Zagdańska B., Gut M., Witkowski E. 1994. Przydatność metod oceny mrozoodporności materiałów hodowlanych pszenicy ozimej Biul. IHAR 192: 59 — 68.
Google Scholar

Śmiałowski T. 2016. Wysoka plenność i wartość rolnicza zbóż. Wiadomości Rolnicze: 23 — 24.
Google Scholar

Śmiałowski T. 2016. Analysis of yield of winter wheat on 2 levels of agricultural technology. The 46th International Biometrical Colloquium 46. Lublin, Poland, 5–7 September 2016. Abstract: 15.
Google Scholar

Śmiałowski T., Bogacka M., Nita Z., Witkowski E. 2011. Wykorzystanie wieloczynnikowej analizy wariancji do oceny wpływu różnych czynników na przezimowania rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 259: 51 — 61.
Google Scholar

Witkowski. E., Witkowska K., Woźna Pawlak U., Rubrycki K., Matysik P., Bogacka M., Bielerzewska H., Konieczny H., Łagodzka-Gola M., Drzazga T., Śmiałowski T. 2013. Przydatność badań mrozoodporności w przewidywaniu zimotrwałości odmian pszenicy ozimej. Biul. IHAR 268: 15 — 21.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/05/2017

Cited By / Share

Witkowska, K. (2017) „Wpływ mrozoodporności i zimotrwałości na wysokość plonowania rodów pszenicy ozimej (Triticum aestivum ssp. vulgare) w roku 2015/2016”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (281), s. 3–13. doi: 10.37317/biul-2017-0001.

Autorzy

Krystyna Witkowska 
smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Autorzy

Edward Witkowski 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Autorzy

Tadeusz Śmiałowski 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland

Autorzy

Ada Bogusławska 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Autorzy

Dominik Dwojak 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Grupa IHAR Poland

Statystyki

Abstract views: 106
PDF downloads: 109


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.