Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium

Kinga Stuper-Szablewska

kinga.stuper@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań (Poland)

Anna Ostrowska


Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań (Poland)

Tomasz Góral


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Fitopatologii, Radzików (Poland)

Anna Matysiak


Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań (Poland)

Juliusz Perkowski


Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań (Poland)

Abstrakt

Celem niniejszych badań było określenie aktywności antyoksydacyjnej ekstraktów z ziarna 30 odmian pszenicy ozimej oraz zawartości w nich polifenoli ogółem. Niniejszy cel realizowano poprzez analizę prób naturalnie porażonych określanych, jako kontrolne wzrastających w warunkach bez ochrony chemicznej oraz prób inokulowanych grzybami z rodzaju Fusarium. Stwierdzono, iż ekstrakty otrzymane z 30 odmian pszenicy wykazują zróżnicowaną aktywność antyutleniającą. Analiza statystyczna wyników wykazała wyższą aktywność prób inokulowanych mierzoną za pomocą zdolności do wygaszania wolnego rodnika ABTS• w porównaniu do prób kontrolnych. Zawartość polifenoli ogółem natomiast nie różniła się istotnie między próbami kontrolnymi i inokulowanymi. W czasie niniejszych badań nie stwierdzono istotnej zależności pomiędzy zawartością polifenoli w ekstraktach, a aktywnością przeciwutleniającą.

Instytucje finansujące

Praca powstała w wyniku realizacji projektu badawczego onr 2012/07/B/N29/02385 finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki

Słowa kluczowe:

polifenole, pszenica, właściwości antyoksydacyjne

Adom K. K., Sorrells M. E., Liu R. H. 2003. Phytochemical profiles and antioxidant activity of wheat varieties. J. Agric. Food Chem. 51: 7825 — 7834.
Google Scholar

Anonim. 2010. Lista opisowa odmian 2010. Rośliny rolnicze. Zbożowe. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Bakan B., Bily A. C., Melcion D., Cahagnier B., Regnault-Roger C., Philogène B. J., Richard-Molard D. 2003. Possible role of plant phenolics in the production of trichothecenes by Fusarium graminearum strains on different fractions of maize kernels. Journal of Agricultural and Food Chemistry 51: 2826 — 2831
Google Scholar

Bily A. C., Reid L. M., Taylor J. H., Johnston D., Malouin. C., Burt A. J., Bakan B., Regnault-Roger C., Pauls K. P., Arnason J. T., Philogène B. J. R. 2003. Dehydrodimers of ferulic acid in maize grain pericarp and aleurone: resistance factors to Fusarium graminearum. Phytopathology 93: 712 — 719.
Google Scholar

Bi Y. M., Kenton P., Mur L., Darby R., Draper J. 1995. Hydrogen peroxide does not function downstream of salicylic acid in the induction of PR protein expression. Plant J. 8: 235 — 245.
Google Scholar

Boutigny A. L., Richard-Forget F., Barreau C. 2008. Natural mechanisms for cereal resistance to the accumulation of Fusarium trichothecenes. Eur J Plant Pathol. 121: 411 — 423
Google Scholar

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Rejestracja odmian, weryfikacja: 2015 — http://www.coboru.pl/.
Google Scholar

Ciołek A., Makarska E. 2004. Wpływ chemicznej ochrony na aktywność antyoksydacyjną polefenoli i frakcji tokoferoli ziarniaków pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) Biul. IHAR 231: 147 — 156.
Google Scholar

Clark S. F., Guy P.L, Burrit D. J., Jameson P. E. 2002. Changes in the activities of antioxidant enzymes in response to virus infection and hormone treatment. Physiol. Plant. 114: 157 — 164.
Google Scholar

Dykes L., Rooney W. 2007. Phenolic compounds in cereal grains and their health benefits. Cereal Foods World. 52: 105 — 111.
Google Scholar

Gliszczyńska-Świgło A., Ciska E., Pawlak-Lemańska K., Chmielewski J., Borkowski T., Tyrakowska B. 2006. The changes in the content of health-promoting compounds and antioxidant activity of broccoli upon domestic processing. Food Addit. Contam. 23: 1088 — 1098.
Google Scholar

Góral T., Walentyn-Góral D. 2014. Odporność odmian i linii pszenicy jarej na fuzariozę kłosów powodowaną przez grzyb Fusarium culmorum. Biul. IHAR 271: 3 — 16.
Google Scholar

Góral T., Stuper-Szablewska K., Buśko M., Boczkowska., Walentyn-Góral D., Wiśniewska H., Perkowski J. 2015. Relationships between genetic diversity and Fusarium toxins profiles of winter wheat cultivars. J. Plant Pathol. 31 (2): 1 — 19.
Google Scholar

Gumul D., Korus J., Achremowicz B. 2005. Wpływ procesów przetwórczych na aktywność przeciwutleniającą surowców pochodzenia roślinnego. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4 (45) Supl.: 41 — 48.
Google Scholar

Hodzic Z., Pasalic H., Memisevic A., Srabovic M., Saletovic M., Poljakovic M. 2009. The influence of total phenols content on antioxidant capacity in the whole grain extracts. Eur. J. Sci. Res. 3 (28): 471 — 477.
Google Scholar

Khan W., Rayirath U.P., Subramanian S., Jithesh M. N., Rayorath P., Hodges D. Mark, Critchley A.T., Craigie J. S., Norrie J., Prithiviraj B. 2009. Seaweed Extracts as Biostimulants of Plant Growth and Development. J. Plant Growth Regul. 28 (4): 386 — 399.
Google Scholar

Metraux J. P. 2001. Systemic acquired resistance and salicylic acid: current state of knowledge. Europ. J. Plant Pathol.: 13 — 18.
Google Scholar

Ochodzki P., Góral T. 2006. Production of mycotoxins by selected Fusarium graminearum and F. culmorum isolates cultured on rice and wheat. Conference Papers of 28. Mykotoxin-Workshop, Bydgoszcz, 29–31 May 2006: 73.
Google Scholar

Ray Narayana K., Sripal Reddy M., Chaluvadi M. R., Krishna D. R. 2001. Bioflavonoids Classification, Pharmacological, Biochemical Effects and Therapeutic Potential. Indian Journal of Pharmacology, 33: 2 — 16.
Google Scholar

Re R., Pellergini N., Proteggente A., Pannala A. S., Yang M., Rice-Evans C. 1999. Antioxidant activity applying an improved ABTS radical cation decolorization assay. Free Radic. Biol. Med. 26: 1231 — 1231.
Google Scholar

Silverman F. P., Petracek P. D., Heiman D. F. Fledderman C. M., Warrior P. 2005. Salicylate activity. 3. Structure relationship to systemic acquired resistance. J. Agric. Food Chem. 53 (25): 9775 — 9780.
Google Scholar

Singleton V. L., Rossi J. A. 1965. Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents. Am. J. Enol. Vitic. 16: 144 — 158.
Google Scholar

Snijders C. H. A., Perkowski J. 1990. Effects of head blight caused by Fusarium culmorum on toxin content and weight of wheat kernels. Phytopathol. 80: 566 — 570.
Google Scholar

Stuper-Szablewska K., Kurasiak-Popowska D., Nawracała J., Perkowski J. 2014. Comparison of phenolic acids contents in various wheat genotypes (Porównanie profile kwasów fenolowych w różnych genotypach pszenicy). Przem. Chem. 93/12: 2274 — 2278.
Google Scholar

Wiśniewska H., Góral T., Ochodzki P., Walentyn-Góral D., Kwiatek M., Majka M., Grzeszczak I., Belter J., Banaszak Z., Pojmaj M., Kurleto D., Konieczny M., Budzianowski G., Cicha A., Paizert K., Woś H. 2014 a. Odporność rodów hodowlanych pszenżyta ozimego na fuzariozę kłosów. Biul. IHAR 271: 29 — 43.
Google Scholar

Wiśniewska H., Kowalczyk K. 2005. Resistance of cultivars and breeding lines of spring wheat to Fusarium culmorum and powdery mildew. J. Appl. Genet. 46: 35 — 40.
Google Scholar

Wiśniewska H., Stępień Ł., Waśkiewicz A. Beszterda M. Góral T. Belter J. 2014 b. Toxigenic Fusarium species infecting wheat heads in Poland. Cent. Eur. J. Biol. 9: 163 — 172.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2015

Cited By / Share

Stuper-Szablewska, K. (2015) „Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (276), s. 9–18. doi: 10.37317/biul-2015-0016.

Autorzy

Kinga Stuper-Szablewska 
kinga.stuper@up.poznan.pl
Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań Poland

Autorzy

Anna Ostrowska 

Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań Poland

Autorzy

Tomasz Góral 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Fitopatologii, Radzików Poland

Autorzy

Anna Matysiak 

Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań Poland

Autorzy

Juliusz Perkowski 

Uniwersytet Przyrodniczy, Katedra Chemii, Poznań Poland

Statystyki

Abstract views: 111
PDF downloads: 50


Licencja

Prawa autorskie (c) 2015 Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>