Wpływ czasu słodowania ziarna jęczmienia na jakość słodu

Magdalena Wiśniewska

m.wisniewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-8048-9365

Abstrakt

Celem prowadzonych badań była optymalizacja parametrów słodowania, uwzględniająca jakość browarną nowych odmian i rodów hodowlanych jęczmienia browarnego oraz zmieniające się wymagania słodowni, ukierunkowane na minimalizację naturalnych strat suchej substancji podczas przetwarzania ziarna na słód. Materiałem badawczym było ziarno 2 odmian (Planet, Soldo) i 2 rodów (RAH 570/12, 119 R III/16) jęczmienia jarego, które pochodziło z jednego miejsca uprawy (ZD HAR Radzików). Wyrównane ziarno zostało poddane słodowaniu w okresie 7 - dniowym oraz skróconym 6 - dniowym. Przy interpretacji wyników wzięto pod uwagę podstawowe parametry jakości słodu: ekstraktywność, odfermentowanie, siłę diastatyczną, liczbę Kolbacha oraz lepkość brzeczki. Cechy te posłużyły do obliczenia kompleksowej wartości browarnej „Q”. Uzyskane wartości wskaźnika Q, dla badanych genotypów, nie wykazały znaczących różnic uwarunkowanych długością słodowania. Istotny wpływ czasu słodowania oraz genotypu na wartość browarną jęczmienia stwierdzono na podstawie analizy statystycznej.

 


Słowa kluczowe:

białko, ekstraktywność, słód, wartość browarna, wskaźnik jakości Q

Analytica - EBC. 2004. Edition EBC Analysis Committee. Hans Carl Getränke–Fachverlag, Nürnberg, ISBN 3-418-00759-7.
Google Scholar

Błażewicz J., Liszewski M., Zembold A. 2008. Wpływ czasu słodowania ziarna wybranych odmian jęczmienia browarnego na wydajność ekstraktu. Fragmenta Agronomica XXV, 1, 97.
Google Scholar

Boros D., Fraś A., Gołębiewska K., Gołębiewski D., Paczkowska O., Wiśniewska M. 2015. Wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne ziarna odmian zbóż i nasion rzepaku zalecanych do uprawy w Polsce. Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR-PIB, 49, 1 - 119.
Google Scholar

Brazil C.,Francielly de Oliveira D., Duarte R. A., Galo J. M.,Lucchetta L., da Costa dos Santos E.,Hashimoto E. H. 2019. β – glucanase addition in brewing malt produced by reduced time of germination. Brazilian Archives of Biology and Technology, 62.
Google Scholar

Chandra G S., Proudlove M. O., Baxter E, D, 1999. The structure of barley endosperm – an important determinant of malt modification. Journal of the Science of Food and Agriculture, 79, 37 – 46.
Google Scholar

Dubis B., Hłasko – Nasalska A, Hulanicki P. 2012. Yield and malting quality of spring barley cultivar prestige depending on nitrogen fertilization. Acta. Sci. Pol., Agricultura. 11 (3):45 - 46.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień - chemia i technologia. PWRiL, Poznań.
Google Scholar

Gołębiewski D., Myszka K., Burek J., Mańkowski D. R., Boros D. 2012. Badania zmienności genetycznej i wpływu środowiska na cechy determinujące wartość browarną ziarna rodów jęczmienia jarego włączonych do badań przedrejestrowych w 2011 roku. Biul. IHAR 263, 19 - 31
Google Scholar

Gołębiewski D., Gołębiewska K., Fraś A., Boros D., Burek J., Mańkowski D. R., 2013. Ocena zróżnicowania genotypowego i środowiskowego cech wartości browarnej rodów jęczmienia jarego z doświadczeń przedrejestrowych z roku. 2012. Biul. IHAR 268: 47 – 58.
Google Scholar

Habschied K.,Lalić A., Horvat D., Mastanjević K., Lukinac J., Jukić M., Krstanović V. 2020. β – glucan degradation during malting of different purpose barley varieties. Fermentation, 6, 21.
Google Scholar

Klockiewicz-Kamińska E. 2005. Metoda oceny wartości browarnej i klasyfikacja jakościowa odmian jęczmienia. COBORU, 80, 3 - 15.
Google Scholar

Kunze W. 2010. Technology Brewing and Malting. 4th updated edition. VLB Berlin. ISBN 978-3-921690-64- 2.
Google Scholar

Liszewski M., Błażewicz J., Kozłowska K., Zembold-Guła A., Szwed Ł.: Wpływ nawożenia azotem na cechy rolnicze ziarna jęczmienia browarnego. Fragm, Agron., 2011, 28, 40-49.
Google Scholar

Molina–Cano J. L. 1987. The EBC Barley and Malt Committee Index for the evaluation of malting quality in barley and its use in breeding. Plant Breeding, 98, 249 - 256.
Google Scholar

Noworolnik K. 2014. Plonowanie i jakość ziarna jęczmienia jarego browarnego w zależności od wybranych czynników agrotechnicznych. Studia i raporty IUNG – PIB, Zeszyt 41 (15), 129 – 146.
Google Scholar

Polska Norma PN – A – 79083. Słód browarny. Metody badań. 1998.
Google Scholar

Swanston J S., Ellis R. P., Rubio A. 2005. Effects on grain and malting quality of genes altering barley starch composition. Journal of Cereal Science. 22, 265 – 273.
Google Scholar

Wiśniewska M., Fraś A., Dmoch A. 2021. Variability of selected quantitative traits in new spring barley genotypes. Plant Breeding and Seed Science, 82, 19-30.
Google Scholar

Zembold - Guła A., Błażewicz J., Liszewski M. 2009. Malting time of brewing barley grain as a factor modifying the quality of pilsner type malt. Journal Central European Agriculture. 10 (4), 341 – 346.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2022

Cited By / Share

Wiśniewska, M. (2022) „Wpływ czasu słodowania ziarna jęczmienia na jakość słodu”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (297/298), s. 51–56. doi: 10.37317/biul-2022-0008.

Autorzy

Magdalena Wiśniewska 
m.wisniewska@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0002-8048-9365

Statystyki

Abstract views: 143
PDF downloads: 98


Licencja

Prawa autorskie (c) 2022 Magdalena Wiśniewska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.