Charakterystyka genotypów owsa pod względem odporności na rdzę koronową Puccinia coronata i mączniaka prawdziwego Blumeria graminis f. sp. avenae

Grzegorz Czajowski

g.czajowski@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Kraków (Poland)

Katarzyna Karska


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Kraków (Poland)

Anna Strzembicka


Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Kraków (Poland)

Abstrakt

W latach 2010–2013 badano odporność 297 genotypów owsa, w tym 250 form oplewionych i 47 nagonasiennych na porażenie przez rdzę koronową (Puccinia coronata) i mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis f.sp. avenae). Badania prowadzono w stadium siewki w szklarni i w stadium rośliny dorosłej w polu przy zastosowaniu sztucznej inokulacji zarodnikami P. coronata w Grodkowicach i Kopaszewie. W trzeciej miejscowości Strzelce, genotypy badano w warunkach naturalnej infekcji. W przypadku mączniaka prawdziwego we wszystkich miejscowościach doświadczenia prowadzono w warunkach naturalnej inokulacji. Przeprowadzone badania wskazują na zróżnicowanie badanego materiału pod względem odporności na porażenie przez P. coronata zarówno w stadium siewki w szklarni jak i rośliny dorosłej w polu. Wszystkie badane genotypy były wrażliwe w stadium siewki na porażenie przez B. graminis f.sp. avenae. W warunkach polowych mączniak występował corocznie jedynie w Strzelcach i przez dwa lata w Kopaszewie. Na podstawie uzyskanych wyników wytypowano 20 genotypów owsa oplewionego odpornych na rdzę koronową w polu, wśród nich 17 było odpornych w stadium siewki. Natomiast spośród form owsa nagonasiennego 6 było odpornych na rdzę koronową, w tym 4 w stadium siewki. Polową odpornością na mączniaka odznaczało się 188 genotypów owsa oplewionego i 38 owsa nagonasiennego. Spośród badanych form owsa odpornością na obydwa patogeny charakteryzowało się 16 genotypów owsa oplewionego i 4 owsa nagonasiennego. Wyodrębnione formy mogą stanowić interesujący materiał jako źródła odporności na rdzę koronową P. coronata i mączniaka prawdziwego B. graminis f.sp. avenae.


Słowa kluczowe:

Blumeria graminis f. sp. avenae, materiały hodowlane, odporność, owies nagoziarnisty, owies oplewiony, Puccinia coronata

Graichen F. A. S., Martinelli J. A., Federizzi L. C., Pacheco M. T., Soares Chaves M., de Lima Wesp C., 2010. Inheritance of resistance to oat crown rust in recombinant inbred lines. Sci. Agric. 67: 435 — 440.
Google Scholar

Hsam S. L. K., Paderina E. V., Gordei S., Zeller F. J. 1998. Genetic studies of powdery mildew resistance in cultivated oat (Avena sativa L.) II. Cultivars and breeding lines grown in Northern and Eastern Europe. Hereditas 129: 227 — 230.
Google Scholar

Mazaraki M. 1991. Odporność różnych genotypów owsa na powszechnie występujące rasy rdzy koronowej w Polsce. Hod. Rośl. Aklim. Nasien. 35 (5/6): 3 — 26.
Google Scholar

Mazaraki M. 1995. Oat crown rust in Poland. Giornale di Patologia delle Piante. Petria. Istituto Sperimentale per la Patologia Vegetale — Roma. 5 (1): 65 — 66.
Google Scholar

Okoń S. 2012. Identification of powdery mildew resistance genes in Polish common oat (Avena sativa L.) cultivars using host — pathogen tests. Acta Agrobot. 65 (3): 63 — 68.
Google Scholar

Przystalski M., Tokarski P., Pilarczyk W. 2013. A method for indentifying oat varieties with improved resistance to oat crown rust from a series of field trials. Field Crop Research 140: 49 — 55.
Google Scholar

Sanchez-Martin J., Rubiales D., Prats E. 2011. Resistance to powdery mildew (Blumeria graminis f.sp. avenae) in oat seedlings and adult plants. Plant Pathology. 60: 846 — 856.
Google Scholar

Sebesta J., Zwatz B., Corazza L., Stojanovic S. 1995. Oat disease in Europe and the European oat disease nursery. Giornale di Patologia delle Piante. Petria. Istituto Sperimentale per la Patologia Vegetale — Roma. 5 (1): 35 — 50.
Google Scholar

Śmiałowski T. 2006. Wartość hodowlana rodów owsa badanych w doświadczeniach wstępnych w latach 2002–2004. Biul. IHAR 239: 185 — 191.
Google Scholar

Śmiałowski T. 2003. Zmienność oraz zależność miedzy plonem i cechami użytkowymi owsów oplewionych, nieoplewionych i wczesnych. Biul. IHAR 230: 399 — 407.
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S. 2006. Analiza zmienności i współzalezności cech użytkowych owsa (Avena sativa L.). Biul. IHAR 240/241: 161 — 166.
Google Scholar

http://www.coboru.pl/dr/pdopublikacjeregionalne.aspx
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2013

Cited By / Share

Czajowski, G., Karska, K. i Strzembicka, A. (2013) „Charakterystyka genotypów owsa pod względem odporności na rdzę koronową Puccinia coronata i mączniaka prawdziwego Blumeria graminis f. sp. avenae”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (270), s. 33–42. doi: 10.37317/biul-2013-0003.

Autorzy

Grzegorz Czajowski 
g.czajowski@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Kraków Poland

Autorzy

Katarzyna Karska 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Kraków Poland

Autorzy

Anna Strzembicka 

Zakład Roślin Zbożowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 446
PDF downloads: 42


Licencja

Prawa autorskie (c) 2013 Grzegorz Czajowski, Katarzyna Karska, Anna Strzembicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora