Charakterystyka rodów hodowlanych pszenżyta ozimego pod względem stopnia porażenia przez Puccinia triticina i Blumeria graminis

Grzegorz Czajowski

g.czajowski@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB (Poland)

Katarzyna Karska


Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB (Poland)

Anna Strzembicka


Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB (Poland)

Abstrakt

Oceniano porażenie rodów hodowlanych pszenżyta przez Puccinia triticina i Blumeria graminis w sezonach wegetacyjnych 2007/08–2011/12. Badania prowadzono w stadium siewki w szklarni i w stadium rośliny dorosłej w polu: w warunkach wspomaganej inokulacji zarodnikami Puccinia triticina w Grodkowicach i naturalnej inokulacji w Krzeczowicach. W przypadku Blumeria graminis w obydwu miejscowościach badania prowadzono w warunkach naturalnej inokulacji. Ogółem przebadano 250 form pochodzących z ośrodków hodowli pszenżyta w Polsce. Ocenę w fazie siewki prowadzono wg skali 5. stopniowej, w której stopnie 0, 1, 2 oznaczały odporność, natomiast 3 i 4 wrażliwość rośliny. W stadium rośliny dorosłej wykorzystano skalę 9.-stopniową, w której 9 oznacza wysoką odporność, a 1 — wysoką wrażliwość. Przeprowadzone badania ukazały zróżnicowanie badanego materiału pod względem stopnia porażenia przez Puccinia triticina i Blumeria graminis zarówno w stadium siewki w szklarni jak i rośliny dorosłej w polu. Badania umożliwiły wytypowanie 66 genotypów wysoce odpornych w skali 7–9 na porażenie przez obydwa patogeny. Wśród nich 5 odznaczało się odpornością w obydwu stadiach rozwoju rośliny. Spośród nich wybrano 11 genotypów, które charakteryzowały się odpornością przez okres 2–3 lat w Grodkowicach i Krzeczowicach i mogą być wykorzystane jako źródła odporności.


Słowa kluczowe:

Blumeria graminis, Puccinia triticina, materiały hodowlane, odporność, pszenżyto ozime

Arseniuk E., Czembor H. J. 1991. Triticale diseases in Central Poland in 1991. Triticale Topic 7, October 1991: 2 — 4.
Google Scholar

Arseniuk E., Oleksiak T., Strzembicka A., Reszka E., Poznań W. 2006. Occurrence and relative importance of triticale diseases in Poland. 6th International Triticale Symposium. Stellenbosch, South Africa, 3–7 September 2006, Programme and Abstracts, 22 pp.
Google Scholar

Bobrecka-Jamro D., Szpunar-Krok E., Błażej J., Pisarek M. 2010. Podatność rodów pszenżyta ozimego na porażenie przez wybrane patogeny i żerowanie skrzypionek (Oulema spp.). Postępy w Ochronie Roślin 50 (4): 1673 — 1678.
Google Scholar

Cichy H., Olejniczak J. 2010. Podatność pszenżyta ozimego na mączniaka zbóż w warunkach polowych i szklarniowych. Postępy w Ochronie Roślin 50 (4): 1779 — 1784.
Google Scholar

Czajowski G., Strzembicka A., Karska K. 2011. Wirulencja populacji Puccinia triticina sprawcy rdzy brunatnej pszenicy i pszenżyta w Polsce w latach 2008–2010. Biul. IHAR 260/261: 145 — 153.
Google Scholar

Filoda G. 2009. Zagrożenie upraw pszenżyta ozimego przez rdze. Postępy w Ochronie Roślin 49 (2): 623 — 626.
Google Scholar

Hanzalova A., Bartoś P. 2011. Resistance of triticale to wheat leaf rust (Puccinia triticina). Czech J. Genet. Plant Breed. 47 (1): 10 — 16.
Google Scholar

Hiura U. 1960. Genetics of the resistance to powdery mildew. Studies on the disease — resistance in barley IV. Berichte des Ohara Instituts für landwirtschaftliche Biologie Bd. XI, Heft 3, March: 235 — 300.
Google Scholar

McIntosh R. A., Wellings C. R., Park R. F. 1995. Wheat rusts: an atlas of resistance genes. CSIRO. Australia. Kluwer Acad. Publ., Dordrecht: 200 pp.
Google Scholar

Roelfs A. P., Singh R. O., Saari E. E. 1992. Rust Diseaese of wheat. Concepts and methods of disease management. CIMMYT Mexico: 81 pp.
Google Scholar

Strzembicka A., Węgrzyn S., Grzesik H. 1998. Ocena rodów hodowlanych pszenżyta pod względem odporności na rdzę brunatną (Puccinia recondita f. sp. tritici). Biul. IHAR 205/206: 273 — 277.
Google Scholar

Strzembicka A. 2007. Występowanie mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis sp.) na pszenżycie w Polsce. Konferencja Naukowa „Nauka dla hodowli roślin uprawnych”, Zakopane, streszczenia: 42.
Google Scholar

Wakuliński W., Zamorski Cz., Nowicki B. 2007. Podatność odmian i linii hodowlanych pszenżyta na porażenie przez Blumeria graminis (DC) Speer. Postępy w Ochronie Roślin 47 (2): 361 — 365.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2013

Cited By / Share

Czajowski, G., Karska, K. i Strzembicka, A. (2013) „Charakterystyka rodów hodowlanych pszenżyta ozimego pod względem stopnia porażenia przez Puccinia triticina i Blumeria graminis”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (268), s. 59–67. doi: 10.37317/biul-2013-0032.

Autorzy

Grzegorz Czajowski 
g.czajowski@ihar.edu.pl
Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB Poland

Autorzy

Katarzyna Karska 

Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB Poland

Autorzy

Anna Strzembicka 

Zakład Roślin Zbożowych w Krakowie, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB Poland

Statystyki

Abstract views: 35
PDF downloads: 44


Licencja

Prawa autorskie (c) 2013 Grzegorz Czajowski, Katarzyna Karska, Anna Strzembicka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora