Technological value of winter durum wheat cv. Komnata as dependent on chemical plant protection

Radosław Spychaj

radoslaw.spychaj@upwr.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Zygmunt Gil


Zakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Barbara Chrzanowska-Drożdż


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Poland)

Abstract

The influence of chemical plant protection on properties of grain and flour was determined in winter durum wheat (T. durum L.) cv. Komnata. The field experiment was carried out in the years 2005–2008 at the Agriculture Experimental Station in Pawłowice, in vicinity of Wrocław, Poland, on lessive soil developed from silty clay, after winter oilseed rape forecrop. The 16.5 m2 plots were arranged in randomized replicate blocks.In the experiment three ways of chemical plant protection were applied together with the control, without chemical plant protection. Physical and milling properties of the obtained grain and milling properties and quality features of flour were estimated according to the current methodology used in hard wheat technology. The results show greater influence of weather conditions than that of chemical plant protection on the grain and flour features. The best grain was harvested in 2006 when, during maturation, the lowest rainfall was recorded (12 mm) and temperature was higher, about 5°C in comparison to means from the years 1976–2005. The value of Sielinianov coefficient for this period was only 0.16. The best grain, excluding particle size index, was obtained from plants cultivated from the treated seed and twice sprayed with fungicides. Influence of the estimated factor on milling properties, excluding break flour and middling extraction, was not important. Chemical plant protection decreased considerably only flowingness of gluten.


Keywords:

chemical plant protection, grain quality, winter durum wheat

American Association of Cereal Chemists. 2000. Approved methods of the AACC. 10th Ed. Methods 76-60, 80-60; 14-50. The Association: St. Paul, MN.
Google Scholar

Aalami M., Leelavathi K., Prasada Rao U. J. S. 2007. Spaghetti making potential of Indian durum wheat varieties in relation to their protein, yellow pigment and enzyme contents. Food Chemistry 100: 1243 — 1248.
Google Scholar

Bojarczuk J. 2005. A może pszenic twarda?, Agroserwis. 6: 4 — 5.
Google Scholar

Bourdet A., Feillet P. 1967. Distribution of phosphorus compounds in the protein fraction of various types of wheat flour. Cereal Chem. 44: 457 — 482.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G. 2008. Wykorzystanie pszenicy w różnych gałęziach przemysłu spożywczego-wymagania technologiczne. Prz. Zboż. Młyn. 11: 11 — 13.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Torba J. 2005 Wartość przemiałowa wybranych odmian pszenicy z hodowli „Nasiona Kobierzyc” Pam. Puł. 139: 27 — 38.
Google Scholar

Ciołek A., Makarska E. 2004 a. Wpływ chemicznej ochrony na aktywność antyoksydacyjną polifenoli i frakcji tokoferoli ziarniaków pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Biul. IHAR 231:147 —156.
Google Scholar

Ciołek A., Makarska E. 2004 b. Ocena jakości nowych linii pszenicy twardej na podstawie charakterystyki białek gliadynowych i glutenowych w warunkach stosowania zróżnicowanego nawożenia azotem. Acta Scient. Pol. Technol. Aliment. 3 (2): 147 — 155.
Google Scholar

Ciołek A., Makarska E. 2004 c. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i ochrony chemicznej na wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej. Annales UMSC, Sec. E, LIX,2:777 — 784.
Google Scholar

El-khayat G. H., Samaan J., Manthey F. A., Fuller M. P., Brennan C. S. 2006. Durum wheat quality I. some physical and chemical characteristics of Syrian durum wheat genotypes. Int. J. Food Sci. and Technology 41 (Supplement 2): 22 — 29.
Google Scholar

Fabriani G., Lintas C. 1988. Durum wheat: chemistry and technology. AACC Inc.
Google Scholar

Feillet P., Autran J., Icard-Vernie`re C. 2000. Pasta Brownness: An Assessment. J. Cereal Sci. 32: 215 — 233.
Google Scholar

Gąsiorowski H., Kołodziejczyk P., Obuchowski W. 1999. Twardość ziarna pszenicy. Przeg. Zboż.-Młyn. 7:
Google Scholar

— 8.
Google Scholar

Hruskova M., Skodova V., Blazek J. 2004. Wheat sedimentation values and falling number. Czech J. Food Sci. 22 (2): 51 — 57.
Google Scholar

Jakubczyk T., Haber T. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Zakład Graficzny Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1983.
Google Scholar

Jurga R. 2007 a. Stan i perspektywy krajowego przetwórstwa zbóż. Przeg. Zboż. Młyn. 9: 7 — 8.
Google Scholar

Jurga R. 2007 b. 10-lecie działalności Polskiej Izby Makaronowej. Przeg. Zboż. Mlłyn. 7: 23 — 25.
Google Scholar

Kilborn K. R, Black H. C., Dexter J. E., Martin D. G. 1982. Energy consumption during milling: description of two measuring systems and influence of wheat hardness on energy requirements. Cereal Chem. 59 (4): 284 —288.
Google Scholar

Laskowski J., Różyło R. 2004. Ocena wpływu stopnia uszkodzenia skrobi w mace pszennej na właściwości reologiczne (alweograficzne) ciasta. Acta Agrophisica 4 (2): 373 — 380.
Google Scholar

Makowska A., Obuchowski W., Sulewska H., Koziara W., Paschke H. 2008. Effect of nitrogen fertilization of durum wheat varieties on some characteristics important for pasta production. Acta Sci. Pol., Trechnologia Alimenat. 7 (1): 28 — 39.
Google Scholar

Matsuo R. R., Dexter J. E. 1980. Relationship between some durum wheat physical characteristics and semolina milling properties. Can, J. Plant Sci. 60: 49 — 53.
Google Scholar

Molga M.. 1986. Podstawy klimatologii rolniczej. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Obuchowski W. 1997. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań.
Google Scholar

Obuchowski W., Bushuk W. 1980. Wheat hardness: comparison of methods of its evaluation. Cereal Chem. 57 (6): 421 — 425.
Google Scholar

Pląskowska E., Chrzanowska-Drodż B. 2008. Ocena zdrowotności i plonowania pszenicy twardej ozimej Triticum durum Desf. w zależności od sposobu ochrony roślin. Zeszyty Prob. Post. Nauk Rol. 531: 177 — 184.
Google Scholar

PN-75/A-04018-Produkty rolniczo-żywnościowe — Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.
Google Scholar

PN-74041:1977. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczenie ilości i jakości glutenu.
Google Scholar

PN- ISO 5529:1998. Pszenica. Oznaczenie wskaźnika sedymentacyjnego. Test Zeleny’ego.
Google Scholar

PN-ISO 3093:1999. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina — oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena.
Google Scholar

Rachoń L. 2004. Ocena przydatności ziarna krajowych i zagranicznych linii i odmian jarej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) do produkcji makaronu. Biul. IHAR 231: 129 — 137.
Google Scholar

Rachoń L., Dziamba Sz. 1999. Wpływ przedsiewnej biostymulacji nasion światłem na plonowania i jakość pszenicy twardej (Triticum durum Desf). Pam. Puł. 118: 341 — 347.
Google Scholar

Rachoń L., Szumiło G. 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 130: 619 — 624.
Google Scholar

Rachoń L., Szumiło G. 2006. Plonowanie i opłacalność upraw pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 142: 403 — 409.
Google Scholar

Rachoń L., Szumiło G. 2009. Yield of winter durum wheat (Triticum durum Desf.) lines in condition of different protection level of plants. Acta Sci. Pol. Agricultur 8 (3): 15 — 22.
Google Scholar

Rachoń L., Szwed-Urbaś K., Segit Z., 2002 a. Plonowanie nowych odmian linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roślin. Annales UMCS, Sec. E, LVII: 71 — 76.
Google Scholar

Rachoń L., Dziamba Sz., Obuchowski W., Kołodziejczyk P. 2002 b. Ocena przydatności ziarna odmian pszenicy twardej (Triticum durum) i zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) do produkcji makaronu. Annales UMCS, Sec. E, LVII: 77 — 86.
Google Scholar

Samaan J., El-khayat G. H., Manthey F. A., Fuller M. P., Brennan Ch. S. 2006. Durum wheat quality II: The relationship of kernel physicochemical composition to semolina quality and end product utilisation. Int. J. Food Sci. and Technology 41 (Supplement 2): 47 — 55.
Google Scholar

Segit Z., Szwed-Urbaś K. 2008. Zróżnicowanie genetyczne cech użytkowych pszenicy twardej. Biul. IHAR 250: 117 — 124.
Google Scholar

Sulewska H., Koziara W, Bojarczuk J. 2007. Kształtowanie plonu i jakość ziarna wybranych genotypów Triticum durum Desf. w zależności od nawożenia azotem i gęstości siewu. Biul. IHAR 245: 17 — 28.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H. 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy zwyczajnej. Biul. IHAR 204: 129 — 139.
Google Scholar

Troccoli A., Borrelli G. M., De Vita P., Fares C., Di Fonzo N. 2000. Durum wheat quality: a multidisciplinary concept. J. Cereal Sci. 32: 99 — 113.
Google Scholar

Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agroph. 8 (3): 755 — 763.
Google Scholar

Woźniak A., Staniszewski M. 2007. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od jej udziału w zmianowaniu. Acta Agroph. 9 (3): 809 — 816.
Google Scholar


Published
2011-12-29

Cited by

Spychaj, R., Gil, Z. and Chrzanowska-Drożdż, B. (2011) “Technological value of winter durum wheat cv. Komnata as dependent on chemical plant protection”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (262), pp. 25–38. doi: 10.37317/biul-2011-0002.

Authors

Radosław Spychaj 
radoslaw.spychaj@upwr.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Authors

Zygmunt Gil 

Zakład Technologii Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Authors

Barbara Chrzanowska-Drożdż 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Poland

Statistics

Abstract views: 41
PDF downloads: 44


License

Copyright (c) 2011 Radosław Spychaj, Zygmunt Gil, Barbara Chrzanowska-Drożdż

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.