The influence of herbicides on content of dry matter, protein and starch in potato tubers

Marek Gugała

marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-5048-3432

Krystyna Zarzecka


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7792-6448

Abstract

A field experiment was carried out of the Experimental Farm in Zawady at the University of Podlasie in Siedlce in the years 2005–2007. A randomized complete block design with three replications was used to examine influence of the following two factors: two potato varieties (factor 1) — Irga and Balbina; four cultivation techniques to control weeds (factor 2) — mechanical cultivation (control), mechanical cultivation + Plateen 41.5 WG 2.0 kg·ha-1, mechanical cultivation + Racer 250 EC 3 dm3·ha-1, and mechanical cultivation + Sencor 70 WG 1.0 kg·ha-1. The purpose of the study was to determine the effect of the herbicides on yield of nutrients in potato tubers. Mechanical cultivation combined with an application of the chemicals contributed to increased tuber dry matter yield, as compared to the control. There were significant differences between the control and the second treatment where mechanical cultivation was followed by spraying with Platen 41.5 WG at the rate of 2.0 kg·ha-1, and the last treatment where the herbicide was Sencor 70 WG applied at the rate of 1.0 kg·ha-1. Similarly, as in case of yield of dry matter tubers and starch yield the deciding influence on protein yield had the mass of harvested tubers as well as concentration of the component. These values were differentiated by the experimental factors. The largest yield of total and true protein was recorded for the object on which the herbicide Sencor 70 WG was applied just before emergence at the dose of 1.0 kg·ha-1.


Keywords:

cultivars, cultivation techniques, dry matter yield, protein yield, starch yield

Bac S., Koźmiński Cz., Rojek M. 1998. Agrometeorologia. Wyd. PWN, Warszawa: 274.
Google Scholar

Ceglarek F., Jabłońska-Ceglarek R., Dąbrowska K. 1990. Uproszczenia w pielęgnacji ziemniaków. Cz. II. Wpływ sposobów pielęgnacji na niektóre składniki i cechy bulw ziemniaka. Rocz. Nauk Rol. 109 A (1): 103 — 116.
Google Scholar

Ceglarek F., Księżak J. 1992. Wpływ herbicydów stosowanych do niszczenia perzu na skład chemiczny bulw ziemniaka. Fragm. Agronom. 3 (35): 58 — 64.
Google Scholar

Główny Urząd Statystyczny. Rocznik statystyczny 2009.
Google Scholar

Gójski B. 1994. Szacunek strat plonu ziemniaka w skali kraju z powodu zachwaszczenia plantacji. Mat Sesji Nauk. Makroproblemy produkcji ziemniaka w Polsce w okresie przemian organizacyjno-ekonomicznych, Jadwisin: 32 — 35.
Google Scholar

Gruczek T. 2001 a. System pielęgnowania ziemniaka jadalnego a jakość plonu. Fragm. Agronom. 2: 37 — 50.
Google Scholar

Gruczek T. 2001 b. Efektywne sposoby walki z chwastami i ich wpływ na jakość bulw ziemniaka. Biul. IHAR 217: 221 — 231.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K. 2007. Zachwaszczenie i plonowanie ziemniaka w zależności od sposobów pielęgnacji. Biul. IHAR 255: 59 — 65.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K., Baranowska A. 2008. Wpływ uprawy roli i sposobów odchwaszczania na plon składników odżywczych i efektywność ekonomiczną uprawy ziemniaka. Cz. I. Plon składników odżywczych ziemniaka. Acta Sci. Pol., Agricultura 7 (2): 21 — 31.
Google Scholar

Klikocka H. 2002. Studia nad plonowaniem ziemniaka w warunkach zróżnicowanej uprawy roli i pielęgnowania. Wyd. AR Lublin, Rozprawa 253: 5 — 69.
Google Scholar

Kołpak R., Byszewska-Wzorek A., Płodowska J. 1987. Wpływ herbicydów na wysokość i jakość plonu ziemniaków. Rocz. Nauk Rol. A 106 (4): 171 — 184.
Google Scholar

Kraska P., Pałys E. 2002. Wpływ systemów uprawy roli, poziomów nawożenia i ochrony na plonowanie ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej. Biul. IHAR 223/224, 383 — 394.
Google Scholar

Krzysztofik B. 2009. Wpływ uprawy roli na stopień wyrównania wielkości bulw ziemniaka i plon skrobi. Acta Agroph. 14 (2): 355 — 365.
Google Scholar

Mazurczyk W., Wierzbicka A., Trawczyński C. 2009. Harvest index of potato crop grown under different nitrogen and water supply. Acta Sci. Pol., Agricultura 8 (4): 2009.
Google Scholar

Nowacki W., Podolska G. 2005. Intensywność technologii a jakość ziemiopłodów. Mat. IX Konf. Nauk. Efektywne i bezpieczne technologie produkcji roślinnej, Puławy 1–2 czerwca: 135 — 140.
Google Scholar

Puła J., Skowera B. 2004. Zmienność cech jakościowych bulw ziemniaka odmiany Mila uprawianego na glebie lekkiej w zależności od warunków pogodowych. Acta Agroph. 3 (2): 359 — 366.
Google Scholar

Rychcik B., Tyburski J., Zawiślak K. 2004. Kształtowanie się plonu i jakości bulw ziemniaka pod wpływem zmianowania i ochrony roślin. Annales UMCS, Sec. E. 59 (3): 1283 — 1288.
Google Scholar

Rymaszewski J., Sobiech S., Więckowski A. 1996. Przydatność herbicydów i ich mieszanek do przed i powschodowego zwalczania chwastów w ziemniakach. Prog. Plant Protection / Post. Ochr. Roślin, Vol. 36 (2): 314 — 316.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 273 — 282.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik R. 1988. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. WSRP Siedlce: 1 — 500.
Google Scholar

Wadas W., Kosterna E., Żebrowska T. 2006. Wpływ stosowanych osłon w uprawie wczesnych odmian ziemniaka na zawartość wybranych składników w bulwach. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 233 — 243.
Google Scholar

Woda-Leśniewska M. 1993. Zmiany biochemiczne w roślinie ziemniaka pod wpływem karbofuranu (Furadan 50) i metribuzinu (Sencor). Prace Nauk. Inst. Ochr. Rośl. XXXV, 1/2: 80 — 84.
Google Scholar

Zarzecka K., Antolak M., Pszczółkowski P., Gąsiorowska B., Mystkowska I. 2004. Zawartość suchej masy i skrobi w dziesięciu średnio wczesnych odmianach ziemniaka. Zesz. Nauk. AP w Siedlcach, Rol. 65: 59 — 63.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2000. Oddziaływanie herbicydów na wybrane cechy jakościowe bulw ziemniaka jadalnego. Żywność (Supl.) 4 (25): 28 — 36.
Google Scholar


Published
2010-12-31

Cited by

Gugała, M. and Zarzecka, K. (2010) “The influence of herbicides on content of dry matter, protein and starch in potato tubers ”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (257/258), pp. 111–119. doi: 10.37317/biul-2010-0012.

Authors

Marek Gugała 
marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
https://orcid.org/0000-0001-5048-3432

Authors

Krystyna Zarzecka 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
https://orcid.org/0000-0002-7792-6448

Statistics

Abstract views: 26
PDF downloads: 17


License

Copyright (c) 2010 Marek Gugała, Krystyna Zarzecka

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.