Chemical composition of tubers of potato cultivar Fianna fertilized with intercrops and straw

Anna Płaza

anna.plaza@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-2008-1843

Feliks Ceglarek


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Barbara Gąsiorowska


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Milena A. Królikowska


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Małgorzata Próchnicka


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Abstract

The paper presents the results of investigations carried out in 2003–2006 aimed to assess the influence of intercrops, stubble catch crops and spring barley straw on some chemical constituents of potato tubers. The experiment included: I. Intercrop fertilization: control object (without intercrop fertilization), farmyard manure, undersown crop (birdsfoot trefoil, birdsfoot trefoil + Italian ryegrass), stubble catch crop (oil radish) and II. Straw fertilization: without straw, with straw. Plants of potato table cultivar Fianna were cultivated in the first year after organic fertilization. In the collected samples of tubers contents of the following constituents were measured: starch, reducing sugar, total sugar and total protein. The results indicated that intercrop fertilization significantly influenced the contents of the all the four constituents, whereas straw fertilization only affected the contents of starch and total protein. The highest starch content characterized the potatoes fertilized with the mixture of birdsfoot trefoil with Italian ryegrass, or with oil radish , both in combinations with or without straw. The highest content of total protein was found in the potatoes fertilized with birdsfoot trefoil alone or in combination with straw. The lowest content of reducing sugars and of total sugar was recorded with potatoes fertilized with the mixture of birdsfoot trefoil with Italian ryegrass with or without the addition of straw.


Keywords:

chemical composition of tubers, intercrop fertilization, potato, straw fertilization

Boligłowa E., Gleń K. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the kind of organic fertilization and tillage method. Elec. J. Pol. Agric. Univ. Ser. Agron. 1, 6, https:www.ejpau.media.pl.
Google Scholar

Ceglarek F., Płaza A. 2000. Wpływ nawożenia wsiewkami międzyplonowymi na jakość ziemniaka jadalnego uprawianego w rejonie Siedlec. Biul. IHAR 213: 109 — 116.
Google Scholar

Dzienia S., Szarek P., Pużyński S. 2004. Plonowanie i jakość ziemniaka w zależności od systemu uprawy roli i rodzaju nawożenia organicznego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 235 — 242.
Google Scholar

Gleń K., Boligłowa E., Pisulewski P. 2002. Wpływ różnego rodzaju nawożenia organicznego na jakość bulw ziemniaka. Mat. konf. nauk. nt. „Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. Perspektywy ekologicznej produkcji ziemniaka w Polsce”. Polanica-Zdrój/AR Wrocław, 13–16 maja 2002: 100 — 101.
Google Scholar

Głuska A. 2000: Wpływ agrotechniki na kształtowanie jakości plonu ziemniaka. Biul. IHAR 213: 173 — 178.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Kiełbasa S. 2007. Plonowanie oraz skład chemiczny bulw ziemniaka w warunkach zróżnicowanego nawożenia. Fragm. Agron. 2(94): 142 — 150.
Google Scholar

Leszczyński W. 2002. Zależność jakości ziemniaka od stosowania w uprawie nawozów i pestycydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 47 — 64.
Google Scholar

Makaraviciute A. 2003. Effect of organic and mineral fertilization on the yield and quality of different potato varieties. Agron. Res. 1(2): 197 — 209.
Google Scholar

Marks N., Sobol Z., Kołodziejczyk M. 2004. Wpływ gleby i nawożenia na kształtowanie cech jakościowych bulw ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 341 — 350.
Google Scholar

Mazur T., Jułkowski M. 1982. Wpływ nawożenia organicznego i mineralnego na plonowanie, cechy jakościowe dwóch odmian ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, Ser. Rol. 34: 187 — 194.
Google Scholar

Płaza A., Ceglarek F., Buraczyńska D. 2003. Tuber yield and quality of potato fertilized with intercrop companion crops and straw. Elec. Jour. Pol. Agric. Univ. Ser. Agron. 7, 1, www.ejpau.media.pl.
Google Scholar

Sadowski W. 1992. Porównanie efektywności obornika, słomy, nawozów zielonych i biohumusu w uprawie ziemniaka. Mat. konf. nauk. nt. „Produkcyjne skutki zmniejszenia nakładów na agrotechnikę roślin uprawnych”. ART Olszyn, 25–26 marca 1992: 216 — 222.
Google Scholar

Wiater J. 2002. Wpływ współdziałania niektórych odpadów z roślinami motylkowatymi na ilość i jakość białka ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 484: 743 — 752.
Google Scholar


Published
2010-12-31

Cited by

Płaza, A. (2010) “Chemical composition of tubers of potato cultivar Fianna fertilized with intercrops and straw”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (257/258), pp. 159–165. doi: 10.37317/biul-2010-0018.

Authors

Anna Płaza 
anna.plaza@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland
https://orcid.org/0000-0002-2008-1843

Authors

Feliks Ceglarek 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Authors

Barbara Gąsiorowska 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Authors

Milena A. Królikowska 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Authors

Małgorzata Próchnicka 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Statistics

Abstract views: 27
PDF downloads: 33


License

Copyright (c) 2010 Anna Płaza, Feliks Ceglarek, Barbara Gąsiorowska, Milena A. Królikowska, Małgorzata Próchnicka

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>