The influence of tillage and weeding methods on some quantitative traits in potato

Marek Gugała

marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Krystyna Zarzecka


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Katarzyna Rymuza


Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Abstract

A field experiment was carried out in the years 2002–2004 at the Zawady Experimental Farm belonging to the University of Podlasie in Siedlce. The following two factors were examined in the experiment: factor I — two methods of soil tillage, factor II — seven methods of weed control. The work was undertaken to determine an impact of soil tillage methods (conventional or simplified) and diversified weed management in potato cultivation on the yield structure, some tuber quality characteristics and chemical composition of edible potato cv. Wiking. The traditional tillage had positive effects on the yield structure. The proportion of the fraction > 40 mm in the main tuber yield (87.1%) was higher by about 3.2% than that obtained using a simplified method.


Keywords:

potato, soil tillage methods, weed control methods, yield structure, starch

Bac S., Koźmiński Cz., Rojek M. 1998. Agrometeorologia. Wyd. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Boligłowa E., Dzienia S. 1999. Efektywność systemów uprawy roli i nawożenia organicznego pod ziemniak. Zesz. Nauk. AR w Szczecinie, Agricultura, 74: 191 — 195.
Google Scholar

Ceglarek F., Zarzecka K. 1992. Wpływ herbicydu Racer na niektóre elementy składu chemicznego i cechy konsumpcyjne dwóch odmian ziemniaka uprawianych w rejonie Siedlec. Zesz. Nauk. WSRP w Siedlcach, Rol., 31: 97 — 105.
Google Scholar

Ceglarek F., Księżak J. 1992. Wpływ herbicydów stosowanych do niszczenia perzu na skład chemiczny bulw ziemniaka. Fragm. Agronom. 3 (35): 58 — 64.
Google Scholar

Dzienia S. 1994. Nowe tendencje w produkcji zbóż, ziemniaków i roślin strączkowych. Mat z Konf. Nauk. Ustka 19-21.01.1994.
Google Scholar

Gruczek T. 2001. System pielęgnowania ziemniaka a jakość plonu. Fragm. Agronom. 2 (70): 37 — 50.
Google Scholar

Jabłoński K., Bernat E. 2002. Agrotechniczne efekty bezpłużnej uprawy roli pod ziemniaki. Pam. Puł., 130: 301 — 308.
Google Scholar

Klikocka H. 2002. Studia nad plonowaniem ziemniaka w warunkach zróżnicowanej uprawy roli i pielęgnowania. Rozprawa, AR Lublin: 1 — 91.
Google Scholar

Kraska P., Pałys E. 2002. Wpływ systemów uprawy roli, poziomów nawożenia i ochrony na plonowanie ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej. Biul. IHAR. 223/224: 383 — 395.
Google Scholar

Leszczyński W. 1994. Wpływ czynników działających w okresie wegetacji ziemniaka na jego jakość. Post. Nauk Rol. 6: 55 — 68.
Google Scholar

Lisińska G. 1981. Wpływ różnych czynników na skład chemiczny bulw ziemniaka i jakość otrzymanych z nich chipsów. Rozprawa, AR Wrocław: 1 — 52.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego systemu produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 489: 273 — 282.
Google Scholar

Zarzecka K., Antolak M., Pszczułkowski P., Gąsiorowska B., Mystkowska I. 2004. Zawartość suchej masy i skrobi w dziesięciu średnio wczesnych odmianach ziemniaka. Zesz. Nauk. AP w Siedlcach, Rol., 65: 59 — 63.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2002. Zawartość wybranych składników w bulwach ziemniaka w warunkach pielęgnacji mechaniczno-chemicznej. Zesz. Prob.. Post. Nauk Rol. 489: 301 — 308.
Google Scholar

Zarzecka K., Gąsiorowska B. 2000. Oddziaływanie herbicydów na wybrane cechy jakościowe bulw ziemniaka jadalnego. Żywność (Supl.), 4 (25): 28 — 36.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2000. Wpływ warunków w czasie wegetacji oraz temperatury przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Biul. IHAR 213: 239 — 251.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1999. Wpływ warunków uprawy i przechowywania na cechy jakości ziemniaków przeznaczonych do przetwórstwa. Mat. Konf. Nauk. Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego-czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość. Radzików 23–25 lutego: 85 — 87.
Google Scholar

Zgórska K., Głuska M. 2004. Charakterystyka zarejestrowanych odmian ziemniaka. Wydanie VIII, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin.
Google Scholar


Published
2007-12-31

Cited by

Gugała, M., Zarzecka, K. and Rymuza, K. (2007) “The influence of tillage and weeding methods on some quantitative traits in potato ”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (246), pp. 107–114. doi: 10.37317/biul-2007-0010.

Authors

Marek Gugała 
marek.gugala@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Authors

Krystyna Zarzecka 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Authors

Katarzyna Rymuza 

Katedra Doświadczalnictwa Rolniczego, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Statistics

Abstract views: 171
PDF downloads: 27


License

Copyright (c) 2007 Marek Gugała, Krystyna Zarzecka, Katarzyna Rymuza

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.