The influence of leaf dressing with microelements on the content and fractional composition of protein in barley and oat grain

Bożena Barczak

biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Wojciech Kozera


Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)

Abstract

In the two-year one-factor field experiment, total and fractional protein contents were compared in spring barley and oat seeds leaf-fertilized with solutions of microelements in form of individual inorganic salts and as a multi-component fertilizer that contained the components as chelates (Mikrochelat Gama). The leaf fertilizing with micro-components generally had advantageous effect on cumulation of nitrogen in spring barley and oat seeds. Zinc and manganese were the microelements that significantly increased the content of this element in the both crops. Glutelins appeared to be the most abundant protein fraction, whereas albumins showed the lowest level. The seeds of oat had higher nitrogen content of albumins and globulins (the fractions of advantageous amino acid contents) than the seeds of spring barley. Zinc and manganese were the leaf-applied microelements, which significantly increased total nitrogen of these fractions in seeds of spring barley and oat. The multi-component fertilizer had a less advantageous effect on the fractional protein content in seeds of the both species than the microelements applied in form of individual inorganic salts.


Keywords:

albumins, globulins, microelements, oat, protein, spring barley

Barczak B., Nowak K. 1995. Wpływ nawożenia azotem na jakość białka ziarna jęczmienia ozimego Cz. II. Skład aminokwasowy frakcji. Rocz. Nauk Rol. A, 111 (1/2): 85 — 97.
Google Scholar

Barczak B. 1999. Rola nawożenia azotem w kształtowaniu wartości biologicznej białka ziarna jęczmienia ozimego. Rocz. Nauk Rol. A, 114(1/2): 205 — 218.
Google Scholar

Cwojdziński W. 1979. Wpływ nawożenia azotowego na zawartość i jakość białek ziarna różnych odmian jęczmienia ozimego. Zesz. Nauk. ATR Bydgoszcz, 79, Rolnictwo 10: 3 — 122.
Google Scholar

Dexter J. E.,Dronzek B. L. 1975. Note on the amino acid composition of protein fractions from a developing triticale and its rye and wheat parents. Cereal Chem. 52 (4): 587 — 596.
Google Scholar

Domska D. 1973. Wpływ nawożenia na zawartość azotu i jakość białka ziarna pszenicy i jęczmienia. I. Frakcje azotowe. Zesz. Nauk. ART. Olsztyn, Rolnictwo, 3: 101 — 114.
Google Scholar

Domska D., Anchim W., Bobrzecka D., Procyk Z. 1994. Wpływ nawożenia azotem i miedzią na plon, zawartość skład aminokwasowy białka ziarna pszenicy ozimej. Frag. Agron., 3: 46 — 53.
Google Scholar

Draper S. R. 1973. Amino amid profiles of chemical and anatomical fractions of oat grains. J. Sci. Food Agric. 24: 1241 — 1250. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740241013
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1995. Owies — chemia i technologia. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Grzywnowicz-Gazda Z. 1983. Wpływ zróżnicowanego nawożenia cynkiem na wysokość i jakość plonu ziarna jęczmienia jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 242: 201 — 209.
Google Scholar

Kozera W., Cwojdziński W. 2002. Impact of fertilization with zinc and manganese on chemical content of potato tubers. Chemia Inżynieria Ekologia, 11, 9: 1397 — 1402.
Google Scholar

Krauze A., Domska D., Koter M. 1983. Wpływ wysokiego nawożenia azotowego i mikroelementów na plon białka w pszenicy oraz jego wartość biologiczną. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 238: 109 — 120.
Google Scholar

Krietovič W. L. 1975. Rastitielnije biełki i ich biosyntez. Nauka, Moskwa.
Google Scholar

Kriščenko W. P., Datdendev D. D. 1978. Usłovija i chimiceskoj sostav jačmienija. Izv. Akad. Nauk ZSSR, ser. Bioł. 1: 71 — 78.
Google Scholar

Łabuda H., Milczak M. 2003. Wpływ dokarmiania dolistnego mikroelementami na jakość nasion bobu w fazie dojrzałości technologicznej. Acta Agrophys. 85, 197 — 202.
Google Scholar

Łoginow W., Gulewicz K., Klupczyński Z. 1971. Analiza frakcji białek i perspektywy jej stosowania. Pam. Puł. 50: 117 — 126.
Google Scholar

Michael G., Blume B. 1960. Über den Einfluss der Stickstoffdűngung auf die Eisweisszusammensetzung des Gerstenkornes. Zeit. für Pflernäh. Düng. Bodenkd. 88 (3): 237 — 250. DOI: https://doi.org/10.1002/jpln.19600880308
Google Scholar

Munck L. 1972. Improvement of nutritional value in cereals. Hereditas, 72 (1): 1 — 128. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1601-5223.1972.tb01034.x
Google Scholar

Peterson D. M. 1976. Protein concentration. Concentration of protein fractions, and amino amid balance in oats. Crop Sci. 16: 663 — 667. DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1976.0011183X001600050016x
Google Scholar

Peterson D. M., Winegar A. C. 1986. Oat storage proteins. In: Oats chemistry and technology: AACC, St. Paul: 153 — 203.
Google Scholar

Rakowska M, Szkiłłądziowa W., Kunachowicz H. 1978. Biologiczna wartość białka żywności. WNT, Warszawa.
Google Scholar

Rek-Ciepła B., Czembor H., Neumann M. 1985. Ocena niektórych cech jakościowych białka ziarna jęczmienia. Biul. IHAR 29, 516: 49 — 55.
Google Scholar

Robbins G. S., Pomeranz Y., Briggle L. 1971. Amino acid composition of oat grain. J. Agric. Food Chem., 19, 3: 536 — 539. DOI: https://doi.org/10.1021/jf60175a016
Google Scholar

Ruszkowska M., Wojcieska-Wykupajtys U. 1996. Mikroelementy — fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 1 — 11.
Google Scholar

Schiller K., 1971. Untersuchungen über die Variabilität von Futtergerstenprotein. Landw. Forsch. 24, 1: 15 — 33.
Google Scholar

Sztunder H., Świerczewska M., 2002. Wpływ nawozów dolistnych na cechy jakościowe ziarna niektórych odmian pszenicy ozimej i jarej. Zesz. Nauk. Post. Nauk Rol., 484, II: 669 — 674.
Google Scholar

Szukalski H., 1979. Mikroelementy w produkcji roślinnej. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D., 2003. Wpływ wieloskładnikowych nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny owsa. Acta Agrophys. 65: 89 — 98.
Google Scholar

Warechowska M., Domska D., Bobrzecka D. 2002 a. Wpływ techniki dokarmiania dolistnego na plon i jakość ziarna pszenżyta jarego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 484: 725 — 732.
Google Scholar

Warechowska M., Domska D., Wojtkowiak K., Raczkowski M. 2002 b. Wpływ dolistnego dokarmiania azotem i mikroelementami na zawartość i skład białka ziarna pszenżyta jarego. Zesz. Prob. Nauk Rol., 484: 733 — 741.
Google Scholar

Wieser H., Seilmeier W., Belitz H. 1980. Vergleichende Untersuchungen über partielle Amino¬säuresequenzen von Prolaminen und Glutelinen verschiedener Getreidearten. I. Proteinfraktionierung nach Osborne. Z. Lebensm. Unters. Forsch. 170: 17 — 26. DOI: https://doi.org/10.1007/BF01113461
Google Scholar

Ziółek E., Desoń-Barańska B., Szafrański W. 1992. Wpływ nawożenia makro- i mikroelementami na zawartość i skład aminokwasowy białka w ziarnie owsa i jęczmienia jarego w zależności od warunków siedliskowych. Zesz. Nauk. AR Kraków, 259, Sesja Nauk., 32: 375 — 395.
Google Scholar


Published
2004-09-30

Cited by

Barczak, B. and Kozera, W. (2004) “The influence of leaf dressing with microelements on the content and fractional composition of protein in barley and oat grain”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (233), pp. 127–138. doi: 10.37317/biul-2004-0041.

Authors

Bożena Barczak 
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Authors

Wojciech Kozera 

Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland

Statistics

Abstract views: 68
PDF downloads: 25


License

Copyright (c) 2004 Bożena Barczak, Wojciech Kozera

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)