The influence of leaf dressing with microelements on the content and fractional composition of protein in barley and oat grain
Bożena Barczak
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.plKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Wojciech Kozera
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Abstract
In the two-year one-factor field experiment, total and fractional protein contents were compared in spring barley and oat seeds leaf-fertilized with solutions of microelements in form of individual inorganic salts and as a multi-component fertilizer that contained the components as chelates (Mikrochelat Gama). The leaf fertilizing with micro-components generally had advantageous effect on cumulation of nitrogen in spring barley and oat seeds. Zinc and manganese were the microelements that significantly increased the content of this element in the both crops. Glutelins appeared to be the most abundant protein fraction, whereas albumins showed the lowest level. The seeds of oat had higher nitrogen content of albumins and globulins (the fractions of advantageous amino acid contents) than the seeds of spring barley. Zinc and manganese were the leaf-applied microelements, which significantly increased total nitrogen of these fractions in seeds of spring barley and oat. The multi-component fertilizer had a less advantageous effect on the fractional protein content in seeds of the both species than the microelements applied in form of individual inorganic salts.
Keywords:
albumins, globulins, microelements, oat, protein, spring barleyReferences
Barczak B., Nowak K. 1995. Wpływ nawożenia azotem na jakość białka ziarna jęczmienia ozimego Cz. II. Skład aminokwasowy frakcji. Rocz. Nauk Rol. A, 111 (1/2): 85 — 97.
Google Scholar
Barczak B. 1999. Rola nawożenia azotem w kształtowaniu wartości biologicznej białka ziarna jęczmienia ozimego. Rocz. Nauk Rol. A, 114(1/2): 205 — 218.
Google Scholar
Cwojdziński W. 1979. Wpływ nawożenia azotowego na zawartość i jakość białek ziarna różnych odmian jęczmienia ozimego. Zesz. Nauk. ATR Bydgoszcz, 79, Rolnictwo 10: 3 — 122.
Google Scholar
Dexter J. E.,Dronzek B. L. 1975. Note on the amino acid composition of protein fractions from a developing triticale and its rye and wheat parents. Cereal Chem. 52 (4): 587 — 596.
Google Scholar
Domska D. 1973. Wpływ nawożenia na zawartość azotu i jakość białka ziarna pszenicy i jęczmienia. I. Frakcje azotowe. Zesz. Nauk. ART. Olsztyn, Rolnictwo, 3: 101 — 114.
Google Scholar
Domska D., Anchim W., Bobrzecka D., Procyk Z. 1994. Wpływ nawożenia azotem i miedzią na plon, zawartość skład aminokwasowy białka ziarna pszenicy ozimej. Frag. Agron., 3: 46 — 53.
Google Scholar
Draper S. R. 1973. Amino amid profiles of chemical and anatomical fractions of oat grains. J. Sci. Food Agric. 24: 1241 — 1250.
DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740241013
Google Scholar
Gąsiorowski H. 1995. Owies — chemia i technologia. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Grzywnowicz-Gazda Z. 1983. Wpływ zróżnicowanego nawożenia cynkiem na wysokość i jakość plonu ziarna jęczmienia jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 242: 201 — 209.
Google Scholar
Kozera W., Cwojdziński W. 2002. Impact of fertilization with zinc and manganese on chemical content of potato tubers. Chemia Inżynieria Ekologia, 11, 9: 1397 — 1402.
Google Scholar
Krauze A., Domska D., Koter M. 1983. Wpływ wysokiego nawożenia azotowego i mikroelementów na plon białka w pszenicy oraz jego wartość biologiczną. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 238: 109 — 120.
Google Scholar
Krietovič W. L. 1975. Rastitielnije biełki i ich biosyntez. Nauka, Moskwa.
Google Scholar
Kriščenko W. P., Datdendev D. D. 1978. Usłovija i chimiceskoj sostav jačmienija. Izv. Akad. Nauk ZSSR, ser. Bioł. 1: 71 — 78.
Google Scholar
Łabuda H., Milczak M. 2003. Wpływ dokarmiania dolistnego mikroelementami na jakość nasion bobu w fazie dojrzałości technologicznej. Acta Agrophys. 85, 197 — 202.
Google Scholar
Łoginow W., Gulewicz K., Klupczyński Z. 1971. Analiza frakcji białek i perspektywy jej stosowania. Pam. Puł. 50: 117 — 126.
Google Scholar
Michael G., Blume B. 1960. Über den Einfluss der Stickstoffdűngung auf die Eisweisszusammensetzung des Gerstenkornes. Zeit. für Pflernäh. Düng. Bodenkd. 88 (3): 237 — 250.
DOI: https://doi.org/10.1002/jpln.19600880308
Google Scholar
Munck L. 1972. Improvement of nutritional value in cereals. Hereditas, 72 (1): 1 — 128.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1601-5223.1972.tb01034.x
Google Scholar
Peterson D. M. 1976. Protein concentration. Concentration of protein fractions, and amino amid balance in oats. Crop Sci. 16: 663 — 667.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1976.0011183X001600050016x
Google Scholar
Peterson D. M., Winegar A. C. 1986. Oat storage proteins. In: Oats chemistry and technology: AACC, St. Paul: 153 — 203.
Google Scholar
Rakowska M, Szkiłłądziowa W., Kunachowicz H. 1978. Biologiczna wartość białka żywności. WNT, Warszawa.
Google Scholar
Rek-Ciepła B., Czembor H., Neumann M. 1985. Ocena niektórych cech jakościowych białka ziarna jęczmienia. Biul. IHAR 29, 516: 49 — 55.
Google Scholar
Robbins G. S., Pomeranz Y., Briggle L. 1971. Amino acid composition of oat grain. J. Agric. Food Chem., 19, 3: 536 — 539.
DOI: https://doi.org/10.1021/jf60175a016
Google Scholar
Ruszkowska M., Wojcieska-Wykupajtys U. 1996. Mikroelementy — fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 434: 1 — 11.
Google Scholar
Schiller K., 1971. Untersuchungen über die Variabilität von Futtergerstenprotein. Landw. Forsch. 24, 1: 15 — 33.
Google Scholar
Sztunder H., Świerczewska M., 2002. Wpływ nawozów dolistnych na cechy jakościowe ziarna niektórych odmian pszenicy ozimej i jarej. Zesz. Nauk. Post. Nauk Rol., 484, II: 669 — 674.
Google Scholar
Szukalski H., 1979. Mikroelementy w produkcji roślinnej. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar
Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D., 2003. Wpływ wieloskładnikowych nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny owsa. Acta Agrophys. 65: 89 — 98.
Google Scholar
Warechowska M., Domska D., Bobrzecka D. 2002 a. Wpływ techniki dokarmiania dolistnego na plon i jakość ziarna pszenżyta jarego. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 484: 725 — 732.
Google Scholar
Warechowska M., Domska D., Wojtkowiak K., Raczkowski M. 2002 b. Wpływ dolistnego dokarmiania azotem i mikroelementami na zawartość i skład białka ziarna pszenżyta jarego. Zesz. Prob. Nauk Rol., 484: 733 — 741.
Google Scholar
Wieser H., Seilmeier W., Belitz H. 1980. Vergleichende Untersuchungen über partielle Amino¬säuresequenzen von Prolaminen und Glutelinen verschiedener Getreidearten. I. Proteinfraktionierung nach Osborne. Z. Lebensm. Unters. Forsch. 170: 17 — 26.
DOI: https://doi.org/10.1007/BF01113461
Google Scholar
Ziółek E., Desoń-Barańska B., Szafrański W. 1992. Wpływ nawożenia makro- i mikroelementami na zawartość i skład aminokwasowy białka w ziarnie owsa i jęczmienia jarego w zależności od warunków siedliskowych. Zesz. Nauk. AR Kraków, 259, Sesja Nauk., 32: 375 — 395.
Google Scholar
Authors
Bożena Barczakbiuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Authors
Wojciech KozeraKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Statistics
Abstract views: 68PDF downloads: 25
License
Copyright (c) 2004 Bożena Barczak, Wojciech Kozera

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Wojciech Kozera, Bożena Barczak, Effects of leaf fertilization of potato plants with microelements on fractional composition of proteins in tubers , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 243 (2007): Regular issue
- Tomasz Knapowski, Wojciech Kozera, The The yield and grain quality of winter wheat grown under conditions of differentiated nitrogen and sulfur fertilization , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: ONLINE FIRST
- Bożena Barczak, Wojciech Kozera, Krystian Nowak, Edward Majcherzak, The effect of fertilization with ammonium nitrate and microelements on yields of grain and protein of the oat cultivar Komes , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 239 (2006): Regular issue
- Edward Majcherzak, Wojciech Kozera, Krystian Nowak, Bożena Barczak, Contents of amino acids in grain of oat fertilized with ammonium nitrate with addition of microelements , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 239 (2006): Regular issue
- Wojciech Kozera, Edward Majcherzak, Bożena Barczak, Krystian Nowak, Yield of oat in relation to fertilization with microelements , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 239 (2006): Regular issue
- Krystian Nowak, Edward Majcherzak, Bożena Barczak, Wojciech Kozera, Effect of foliar applied microelements on the contents of nitrogen and amino acids in oat grain and on the indices of biological value of protein , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 239 (2006): Regular issue








