The correlation between quality characteristics of winter wheat strains

Alicja Ceglińska

alicja_ceglinska@sggw.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Grażyna Cacak-Pietrzak


Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Tadeusz Haber


Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. (Poland)

Edyta Karnasiewicz


Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Abstract

Quality of strains of winter wheat was investigated and correlation between the characteristics of grain, flour, dough and bread was examined. The studied material-grain of two varieties and 24 strains of winter wheat originated from the Plant Breeding Strzelce Co. The properties of grain: weight of 1000 grains, test weight, glassiness, hardness, falling number and protein content were determined. After milling in the Quadrumat Senior mill the baking properties of flour (Zeleny’s test) and rheological properties of dough were evaluated. The single-phase method was applied in the baking process. The correlation coefficients were calculated for all the characteristics of grain, flour, dough and bread. Generally, glassiness of grain and yield of flour had no significant influence on the remaining characteristics. The highest correlation coefficients were found between the Zeleny’s test results and protein content (0.64) or some rheological properties of dough: the time of stability (0.83) and softening (-0.61). The tested strains of wheat did not show any significant correlation of bread volume and the most of the grain, flour and dough characteristics.


Keywords:

bread, correlation coefficients, dough, flour, grain, winter wheat

Bogdanowicz M. 1981. Określenie właściwości przemiałowych i wypiekowych odmian pszenicy w zależności od grubości ziarna. Hod. Rośl. Aklim. 25, 5/6: 199 — 212.
Google Scholar

Bogdanowicz M. 1984. Metoda wstępnego kondycjonowania ziarna pszenicy przy przemiale laboratoryjnym wykonanym dla potrzeb hodowli roślin. Hod. Rośl. Aklim. 28, 2: 163 — 179.
Google Scholar

Bogdanowicz M., Biskupski A. 1995. Klasyfikacja pszenicy do hodowli roślin. Przegl. Zboż. Młyn. 39. 9: 7 — 8.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Haber T., Łagowska G. 1994. Wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny ziarna niektórych pszenic krajowych. Przegl. Zboż. Młyn. 38. 8: 17 — 18.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Haber T., Łagowska G. 1994 a. Właściwości wypiekowe niektórych krajowych odmian pszenicy. Przegl. Zboż. Młyn. 38, 8: 20 — 22.
Google Scholar

Jakubczyk T., Haber T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa.
Google Scholar

Jurga R. 1994. Przetwórstwo zbóż. Cz. I i II. Wyd. Szk. i Pedagog. Warszawa.
Google Scholar

Jurga R. 1994. Wartość technologiczna ziarna pszenicy. Przegl. Piek. i Cuk. 42. 5: 7 — 9.
Google Scholar

Michniewicz J., Klockiewicz-Kamińska E., Kołodziejczyk P. 2000. Przydatność parametrów jakościowych do oceny wartości technologicznej ziarna pszenicy w piekarstwie. Przegl. Zboż. Młyn. 44. 3: 23 — 26.
Google Scholar


Published
2003-12-31

Cited by

Ceglińska, A. (2003) “The correlation between quality characteristics of winter wheat strains”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (230), pp. 65–70. doi: 10.37317/biul-2003-0007.

Authors

Alicja Ceglińska 
alicja_ceglinska@sggw.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Authors

Grażyna Cacak-Pietrzak 

Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Authors

Tadeusz Haber 

Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Authors

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Poland

Authors

Edyta Karnasiewicz 

Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Statistics

Abstract views: 110
PDF downloads: 18


License

Copyright (c) 2003 Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak, Tadeusz Haber, Zygmunt Nita, Edyta Karnasiewicz

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>