Współzależności pomiędzy cechami jakościowymi rodów pszenicy ozimej
Alicja Ceglińska
alicja_ceglinska@sggw.edu.plZakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)
Grażyna Cacak-Pietrzak
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)
Tadeusz Haber
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)
Zygmunt Nita
Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. (Poland)
Edyta Karnasiewicz
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)
Abstrakt
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej rodów pszenicy ozimej i ocena współzależności pomiędzy poszczególnymi cechami ziarna, mąki, ciasta i pieczywa. Doświadczalny materiał stanowiło ziarno 2 odmian i 24 rodów pszenicy ozimej z Hodowli Roślin Strzelce. Określono właściwości ziarna, takie jak: masa tysiąca ziaren, gęstość w stanie usypowym, szklistość, twardość, liczbę opadania i zawartość białka. Ziarno przemielono w młynie Quadrumat Senior. Określono wartość wypiekową mąki (test sedymentacji Zeleny’ego) i właściwości reologiczne ciasta. Próbny wypiek wykonano metodą pszenną jednofazową. Obliczono współczynniki korelacji dla wszystkich cech ziarna, mąki, ciasta i pieczywa. Szklistość ziarna oraz wydajność mąki ogółem nie miały istotnego wpływu na pozostałe cechy badanych rodów. Największe współzależności wystąpiły między wskaźnikiem sedymentacji Zeleny’ego a zawartością białka (0,64) oraz właściwościami reologicznymi ciasta takimi jak: czas stałości (0,83) i rozmiękczenie (-0,61). Badane rody pszenicy nie wykazały istotnej współzależności objętości pieczywa z większością cech ziarna, mąki i ciasta.
Słowa kluczowe:
ciasto, mąka, pieczywo, pszenica ozima, współczynniki korelacji, ziarnoBibliografia
Bogdanowicz M. 1981. Określenie właściwości przemiałowych i wypiekowych odmian pszenicy w zależności od grubości ziarna. Hod. Rośl. Aklim. 25, 5/6: 199 — 212.
Google Scholar
Bogdanowicz M. 1984. Metoda wstępnego kondycjonowania ziarna pszenicy przy przemiale laboratoryjnym wykonanym dla potrzeb hodowli roślin. Hod. Rośl. Aklim. 28, 2: 163 — 179.
Google Scholar
Bogdanowicz M., Biskupski A. 1995. Klasyfikacja pszenicy do hodowli roślin. Przegl. Zboż. Młyn. 39. 9: 7 — 8.
Google Scholar
Cacak-Pietrzak G., Haber T., Łagowska G. 1994. Wybrane cechy fizyczne i skład chemiczny ziarna niektórych pszenic krajowych. Przegl. Zboż. Młyn. 38. 8: 17 — 18.
Google Scholar
Cacak-Pietrzak G., Haber T., Łagowska G. 1994 a. Właściwości wypiekowe niektórych krajowych odmian pszenicy. Przegl. Zboż. Młyn. 38, 8: 20 — 22.
Google Scholar
Jakubczyk T., Haber T. 1983. Analiza zbóż i przetworów zbożowych. Wyd. SGGW-AR, Warszawa.
Google Scholar
Jurga R. 1994. Przetwórstwo zbóż. Cz. I i II. Wyd. Szk. i Pedagog. Warszawa.
Google Scholar
Jurga R. 1994. Wartość technologiczna ziarna pszenicy. Przegl. Piek. i Cuk. 42. 5: 7 — 9.
Google Scholar
Michniewicz J., Klockiewicz-Kamińska E., Kołodziejczyk P. 2000. Przydatność parametrów jakościowych do oceny wartości technologicznej ziarna pszenicy w piekarstwie. Przegl. Zboż. Młyn. 44. 3: 23 — 26.
Google Scholar
Autorzy
Alicja Ceglińskaalicja_ceglinska@sggw.edu.pl
Zakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland
Autorzy
Grażyna Cacak-PietrzakZakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland
Autorzy
Tadeusz HaberZakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland
Autorzy
Zygmunt NitaHodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Poland
Autorzy
Edyta KarnasiewiczZakład Technologii Zbóż, Katedra Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland
Statystyki
Abstract views: 110PDF downloads: 18
Licencja
Prawa autorskie (c) 2003 Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak, Tadeusz Haber, Zygmunt Nita, Edyta Karnasiewicz

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Hanna Sulewska, Zygmunt Nita, Andrzej Kruczek, Zróżnicowanie cech jakościowych wybranych genotypów orkiszu (Triticum aestivum ssp. spelta L.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 235 (2005): Wydanie regularne
- Robert Maciorowski, Krystyna Werwińska, Zygmunt Nita, Sławomir Stankowski, Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na działanie regulatorów wzrostu w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Wioletta Biel, Krum Petkov, Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Izabela Jaskowska, Ocena jakości ziarna różnych form owsa na podstawie składu chemicznego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Zygmunt Nita, Współczesne osiągnięcia i perspektywy hodowli owsa w Polsce , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 229 (2003): Wydanie specjalne
- Grażyna Podolska, Leszek Maj, Zygmunt Nita, Wielkość plonu i komponentów plonu u nagoziarnistej formy owsa karłowego w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Robert Maciorowski, Zygmunt Nita, Krystyna Werwińska, Sławomir Stankowski, Plonowanie nowych krótkosłomych form owsa nagoziarnistego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 239 (2006): Wydanie regularne
- Alicja Ceglińska, Tadeusz Haber, Agnieszka Stelebniak, Próba wykorzystania otrąb owsianych do wypieku wyrobów ciastkarskich , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 229 (2003): Wydanie specjalne
- Alicja Ceglińska, Henryk Cichy, Tadeusz Haber, Monika Sadecka, Ocena wartości technologicznej ziarna pszenżyta jarego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 230 (2003): Wydanie regularne








