Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej

Andrzej Woźniak

dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Dariusz Gontarz


Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Przedstawiono kształtowanie się jakości ziarna pszenicy jarej w zależności od przedplonów i zróżnicowanego sposobu ochrony roślin. Wykazano, że uprawa pszenicy jarej po grochu siewnym i ziemniaku istotnie zwiększała zawartość białka ogółem w ziarnie, glutenu mokrego, wyrównanie ziarna oraz wartość wskaźnika sedymentacji Zeleny’ego, w odniesieniu do stanowiska, w którym pszenicę wysiewano 1, 2 lub 3-krotnie po sobie. Chemiczne środki ochrony roślin istotnie zwiększały zawartość białka ogółem w ziarnie i glutenu mokrego w pszenicy jarej, w stosunku do obiektów pielęgnowanych mechanicznie.


Słowa kluczowe:

jakość ziarna, przedplony, pszenica jara, sposoby pielęgnowania

Achremowicz B., Borkowska H., Styk B., Grundas S. 1995. Wpływ nawożenia azotowego na jakość glutenu pszenicy. Biul. IHAR 193: 29 — 34.
Google Scholar

Banaszkiewicz T., Murawa D., Wicha J. 1996. Działanie herbicydów sulfonylomocznikowych i flusilazolu w pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 1: 52 — 60.
Google Scholar

Berecz K., Bara-Herczegh O., Ragasits I. 1996. Quantitative and compositional changes in wheat flour proteins as an effect of nitrogen fertilization. Book of abstracts, 4th ESA-congress. The Netherlands, vol. I: 332 — 333.
Google Scholar

Blecharczyk A., Pudełko J., Spitalniak J. 1999. Reakcja pszenicy ozimej na sposoby uprawy roli w zależności od przedplonu i nawożenia azotowego. Folia Univ. Agricul. Stetinensis, Agricultura 74: 163 — 170.
Google Scholar

Błażej J. 1999. Porównanie produkcyjności zdrowych roślin pszenicy ozimej i z objawami zgorzeli podstawy źdźbła. Mat. konf. nt. „Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania jakości płodów rolnych”. Wyd. Fundacja „Rozwój SGGW” Warszawa: 28 — 32.
Google Scholar

Brzozowska I., Brzozowski J., Jastrzębska M. 1997. Wpływ zabiegów ochronnych i ochronno-nawozowych na plonowanie, zawartość i jakość białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 2: 32 — 39.
Google Scholar

Czembor H.J. 1999. Osiągnięcia w hodowli zbóż w Polsce i postęp odmianowy. Pam. Puł., 114: 41 — 55.
Google Scholar

Dziki D., Laskowski J. 2002. Wpływ nawożenia azotowego pszenicy na właściwości reologiczne ciasta. Mat. XXXIII Sesji Nauk. Kom. Techn. i Chem. Żywności PAN nt. „Nauka o żywności osiągnięcia i perspektywy”. Lublin: 68.
Google Scholar

Johansson E., Prieto-Linde M. L., Jonsson J. O. 2001. Effects of wheat cultivar and nitrogen application on storage protein composition and breadmaking quality. Cereal Chemistry 78: 19 — 25. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.1.19
Google Scholar

Kisiel M. 1999. Zapotrzebowanie krajowe na ziarno zbóż o różnych kierunkach użytkowania. Pam. Puł. 114: 167 — 175.
Google Scholar

Kozaczenko H. 1994. Skuteczność kilku herbicydów nowej generacji stosowanych w pszenicy jarej. Fragm. Agron. 2: 25 — 29.
Google Scholar

Makarska E. 1990. Wpływ herbicydów na jakość ziarna odmian pszenicy jarej. Fragm. Agron. 4: 93 — 100.
Google Scholar

Mazurek J., Kuś J. 1991. Wpływ nawożenia azotem, terminu i ilości wysiewu na plonowanie i jakość ziarna odmian pszenicy jarej uprawianej po różnych przedplonach. Część I. Biul. IHAR 177: 123 — 136.
Google Scholar

Michalski T. 1997. Zdrowotność i plonowanie pszenżyta jarego i pszenicy w zależności od sposobów ochrony roślin. Zesz. Nauk AR w Szczecinie, 175, Rolnictwo 65: 283 — 287.
Google Scholar

Rachoń L. 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum desf.). Rozpr. Nauk. 248, AR w Lublinie.
Google Scholar

Rozbicki J. 1999. Jakość ziarna zbóż na potrzeby przemysłu przetwórczego. Mat. konf. nt. ”Środowiskowe i agrotechniczne uwarunkowania jakości płodów rolnych.” Fundacja „Rozwój SGGW”, Warszawa: 13 — 27.
Google Scholar

Struik P. C., Bonciarelli F. 1997. Resource use at the cropping system level. Eur. J. Agron. 7: 133 — 143. DOI: https://doi.org/10.1016/S1161-0301(97)00027-0
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Grundas S. 1995. Wstępna ocena jakości ziarna pszenicy twardej w warunkach Lubelszczyzny. Biul. IHAR 194: 149 — 154.
Google Scholar

Tahsein A. M. Amein 1989. Wpływ różnych czynników na porażenie korzeni i podstawy źdźbła pszenicy przez Gaeumannomyces graminis var. Tritici i grzyby z rodzaju Fusarium. Post. Nauk Rol. 4/5/6: 29 — 40.
Google Scholar

Vereijken J. M., Klostermann V. L. C., Beckers F. H. R., Spekking W. T. J., Graveld A., Sherry P. R., Tacham A. S. 2000. Wheat gluten. Proceeding of the 7th International Workshop Gluten 2000. Royal Society of Chemistry, Cambridge: 421 — 424.
Google Scholar

Wooding A. R., Kavale S., MacRitchie F., Stoddard F. L., Wallace A. 2000. Effects of nitrogen and sulfur fertilizer on protein composition, mixing requirements, and dough strength of four wheat cultivars. Cereal Chemistry 77: 798 — 807. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2000.77.6.798
Google Scholar

Woźniak A. 2001 a. Studia nad plonowaniem, zachwaszczeniem i zdrowotnością pszenżyta jarego, pszenicy jarej oraz jęczmienia jarego w płodozmianach i krótkotrwałej monokulturze na glebie rędzinowej środkowowschodniej Lubelszczyzny. Rozpr. Nauk. 247, AR w Lublinie.
Google Scholar

Woźniak A. 2001 b. Zawartość i plon białka ogółem w ziarnie pszenżyta jarego, pszenicy jarej i jęczmienia jarego w płodozmianach i monokulturze. Biul. IHAR 217: 87 — 93.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2003

Cited By / Share

Woźniak, A. i Gontarz, D. (2003) „Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (228), s. 33–39. doi: 10.37317/biul-2003-0086.

Autorzy

Andrzej Woźniak 
dziekanat.agbioinz@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Dariusz Gontarz 

Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 57
PDF downloads: 26


Licencja

Prawa autorskie (c) 2003 Andrzej Woźniak, Dariusz Gontarz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.