Skuteczność wybranych herbicydów w uprawie sorga
Sylwiana Nowicka
sylwiana01@wp.plKatedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Dojazd 11, 60-632 Poznań (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-7120-6100
Hubert Waligóra
Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Dojazd 11, 60-632 Poznań (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-4688-963X
Witold Skrzypczak
Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Dojazd 11, 60-632 Poznań (Poland)
Abstrakt
Sorgo po pszenicy, kukurydzy, ryżu oraz jęczmieniu zajmuje piątą pozycję pod względem powierzchni upraw zbóż na świecie. Sorgo w początkowej fazie cechuje się powolnym wzrostem, co powoduje, że przez pewien czas międzyrzędzia pozostają niezakryte i w konsekwencji stwarza odpowiednie warunki do szybkiego wzrostu i rozwoju chwastów. Celem prowadzonych badań była ocena skuteczności i selektywności wybranych herbicydów stosowanych w uprawie sorgo na terenie Wielkopolski.
Słowa kluczowe:
sorgo, herbicyd, zachwaszczenie, skuteczność, selektywnośćBibliografia
Frankowski J. 2017. Właściwości odżywcze i lecznicze sorgo. Post Fitoter 18 (3): 209 — 214.
Google Scholar
Kaczmarek S., Matysiak K., Krawczyk R. 2009. Badania nad chemicznym odchwaszczaniem sorga zwyczajnego (Sorghum vulgare Perz.). Acta Sci. Pol., Agricultura 8 (1) 2009: 27 — 35.
Google Scholar
Kaczmarek S., Matysiak K., Kierzek R. 2012. Ocena wrażliwości Sorghum vulgare L. na wybrane substancje aktywne herbicydów. Nauka Przyroda Technologie. Tom 6, Zesz. 2: 27.
Google Scholar
Popescu A., Condei R. 2014. Some considerations on the prospects of sorghum crop. Scientific Papers Series Management. Vol. 14, issue 3: 295 — 304.
Google Scholar
Sałagan P., Dobek T., Kołosowski P. 2013. Potencjał uzysku biogazu z sorga cukrowego (Sorghum bicolor) odmiany ród J 1052. Inżynieria Rolnicza Z. 4 (147) t. 1: 291 — 299.
Google Scholar
Skrzypczak W., Waligóra H., Szulc P. 2008. Możliwości mechanicznego ograniczania zachwaszczenia w uprawie kukurydzy i sorga w rolnictwie ekologicznym. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering. Vol. 53 (4): 67 — 70.
Google Scholar
Sołtys D., Gniazdowska A., Bogatek R. 2010. Sorgoleon-główny związek warunkujący potencjał allelopatyczny sorga (Sorghum spp.). Kosmos. Tom 59, numer 3–4 (288–289): 567 — 579.
Google Scholar
Witkowski T., Foszczyńska B., Chmielewska J., Sowiński J., 2017. Sorgo jako komponent piw specjalnych. Acta Sci. Pol. Biotechnologia 16 (1–4), 107 — 114.
Google Scholar
Autorzy
Sylwiana Nowickasylwiana01@wp.pl
Katedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Dojazd 11, 60-632 Poznań Poland
https://orcid.org/0000-0001-7120-6100
Autorzy
Hubert WaligóraKatedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Dojazd 11, 60-632 Poznań Poland
https://orcid.org/0000-0002-4688-963X
Autorzy
Witold SkrzypczakKatedra Agronomii, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ul. Dojazd 11, 60-632 Poznań Poland
Statystyki
Abstract views: 277PDF downloads: 217
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Hubert Waligóra, Leszek Majchrzak, Piotr Kostiw, Podatność roślin odmian kukurydzy cukrowej na występowanie agrofagów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 292 (2020): Wydanie specjalne
- Hubert Waligóra, Witold Skrzypczak, Plonowanie odmian kukurydzy cukrowej typu sh2 , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 253 (2009): Wydanie regularne
- Hubert Waligóra, Anna Weber, Witold Skrzypczak, Robert Idziak, Wartość gospodarcza nowych mieszańców kukurydzy cukrowej (Zea mays ssp. Saccharata Koern.) , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 260/261 (2011): Wydanie regularne
- Hubert Waligóra, Anna Weber, Witold Skrzypczak, Robert Idziak, Reakcja nowych odmian kukurydzy cukrowej na stosowanie mieszaniny substancji czynnych mezotrion + S-metolachlor zawartych w herbicydzie Camix , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 260/261 (2011): Wydanie regularne