Gatunki z rodzaju Fusarium oraz toksyny fuzaryjne w ziarnie pszenicy ozimej i jarej w Polsce
Tomasz Góral
t.goral@ihar.edu.plInstytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB (Poland)
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109
Piotr Ochodzki
Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783
Linda Kærgaard Nielsen
Sejet Plant Breeding, Nørremarksvej 67, 8700 Horsens, Denmark (Denmark)
Dorota Walentyn-Góral
Plant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, Poland (Poland)
Abstrakt
Celem badania było określenie obecności gatunków Fusarium i mykotoksyn występujących w ziarnie pszenicy w Polsce w latach 2009 i 2010. Próby ziarna pochodzące z różnych regionów Polski zostały przeanalizowane pod kątem zawartości DNA grzybów z rodzaju Fusarium oraz mykotoksyn. W 2009 roku DNA F. graminearum i F. poae było obecne we wszystkich próbach, F. culmorum w 82% prób, F. avenaceum w 55% próbek. W 2010 r. najwyższą zawartość DNA stwierdzono dla F. graminearum, a następnie F. avenaceum, F. poae i F. langsethiae. Ilość DNA F. culmorum była bardzo niska. Najczęściej występującymi gatunkami były F. poae i F. graminearum. Jednakże ilość DNA F. poae była niższa. W 2009 r. we wszystkich próbach wykryto deoksyniwalenol. W 2010 r. średnia zawartość deoksyniwalenolu była niższa niż w 2009 r. Niwalenol wykryto w bardzo niskim stężeniu w obu latach. Stwierdzono istotność korelacji między zawartością DNA F. graminearum a stężeniem deoksyniwalenolu w ziarnie oraz między zawartością DNA F. poae a stężeniem niwalenolu w ziarnie w 2009 r.
Słowa kluczowe:
deoksyniwalenol, DNA, fuzarioza kłosów, niwalenol, real-time PCR, trichoteceny, zearalenonBibliografia
Audenaert, K., van Broeck, R., van Bekaert, B., de Witte, F., Heremans, B., Messens, K., Höfte, M., & Haesaert, G. (2009). Fusarium head blight (FHB) in Flanders: population diversity, inter-species associations and DON contamination in commercial winter wheat varieties. European Journal of Plant Pathology, 125(3), 445–458.
Google Scholar
Beyer, M., Verreet, J.-A., & Ragab, W. S. M. (2005). Effect of relative humidity on germination of ascospores and macroconidia of Gibberella zeae and deoxynivalenol production. International Journal of Food Microbiology, 98(3), 233–240.
Google Scholar
Bilska, K., Jurczak, S., Kulik, T., Ropelewska, E., Olszewski, J., Żelechowski, M., & Zapotoczny, P. (2018). Species composition and trichothecene genotype profiling of Fusarium field isolates recovered from wheat in Poland. Toxins, 10(8), 325.
Google Scholar
Birr, T., Hasler, M., Verreet, J.-A. & Klink, H. (2020) Composition and predominance of Fusarium species causing Fusarium head blight in winter wheat grain depending on cultivar susceptibility and meteorological factors. Microorganisms, 8, 617.
Google Scholar
Birzele, B., Meier, A., Hindorf, H., Krämer, J., & Dehne, H. W. (2002). Epidemiology of Fusarium infection and deoxynivalenol content in winter wheat in the Rhineland, Germany. European Journal of Plant Pathology, 108, 667–673.
Google Scholar
Bottalico, A., & Perrone, G. (2002). Toxigenic Fusarium species and mycotoxins associated with head blight in small-grain cereals in Europe. European Journal of Plant Pathology, 108, 611–624.
Google Scholar
Bryła, M., Ksieniewicz-Woźniak, E., Yoshinari, T., Waśkiewicz, A., & Szymczyk, K. (2019). Contamination of wheat cultivated in various regions of Poland during 2017 and 2018 agricultural seasons with selected trichothecenes and their modified forms. Toxins, 11(2), 88.
Google Scholar
Chandelier, A., Nimal, C., André, F., Planchon, V., & Oger, R. (2011). Fusarium species and DON contamination associated with head blight in winter wheat over a 7-year period (2003–2009) in Belgium. European Journal of Plant Pathology, 130(3), 403–414.
Google Scholar
Chełkowski, J., Gromadzka, K., Stępień, Ł., Lenc, L., Kostecki, M., & Berthiller, F. (2012). Fusarium species, zearalenone and deoxynivalenol content in preharvest scabby wheat heads from Poland. World Mycotoxin Journal, 5(2), 133–141.
Google Scholar
Chrpová, J., Šíp, V., Sumíková, T., Salava, J., Palicová, J., Štočková, L., Džuman, Z., & Hajšlová, J. (2016). Occurrence of Fusarium species and mycotoxins in wheat grain collected in the Czech Republic. World Mycotoxin Journal, 9(2), 317–327.
Google Scholar
Covarelli, L., Beccari, G., Prodi, A., Generotti, S., Etruschi, F., Juan, C., Ferrer, E., & Mañes, J. (2015). Fusarium species, chemotype characterisation and trichothecene contamination of durum and soft wheat in an area of central Italy. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95(3), 540–551.
Google Scholar
Czaban, J., Wróblewska, B., Sułek, A., Mikos, M., Boguszewska, E., Podolska, G., & Nieróbca, A. (2015). Colonisation of winter wheat grain by Fusarium spp. and mycotoxin content as dependent on a wheat variety, crop rotation, a crop management system and weather conditions. Food Additives & Contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment, 32(March), 799–807.
Google Scholar
Desjardins, A. E. (2003). Gibberella from A (venaceae) to Z (eae). Annual Review of Phytopathology, 41, 177–198.
Google Scholar
Dinolfo, M. I., & Stenglein, S. A. (2014). Fusarium poae and mycotoxins: Potential risk for consumers. Boletin de La Sociedad Argentina de Botanica, 49(1), 5–20.
Google Scholar
Doohan, F. M., Parry, D. W., Jenkinson, P., & Nicholson, P. (1998). The use of species-specific PCR-based assays to analyse Fusarium ear blight of wheat. Plant Pathology, 47(2), 197–205.
Google Scholar
Edwards, S. G., Imathiu, S. M., Ray, R. V., Back, M., & Hare, M. C. (2012). Molecular studies to identify the Fusarium species responsible for HT-2 and T-2 mycotoxins in UK oats. International Journal of Food Microbiology, 156(2), 168–175.
Google Scholar
Gagkaeva, T., Gavrilova, O., Orina, A., Lebedin, Y., Shanin, I., Petukhov, P., & Eremin, S. (2019). Analysis of toxigenic Fusarium species associated with wheat grain from three regions of Russia: Volga, Ural, and West Siberia. Toxins, 11(5).
Google Scholar
Giraud, F., Pasquali, M., El Jarroudi, M., Vrancken, C., Brochot, C., Cocco, E., Hoffmann, L., Delfosse, P., & Bohn, T. (2010). Fusarium head blight and associated mycotoxin occurrence on winter wheat in Luxembourg in 2007/2008. Food Additives & Contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment, 27(6), 825–835.
Google Scholar
Goliński, P., Perkowski, J., Kostecki, M., Grabarkiewicz-Szczȩsna, J., & Chełkowski, J. (1996). Fusarium species and Fusarium toxins in wheat in Poland - a comparison with neighbour countries. Sydowia, 48(1), 12–22.
Google Scholar
Gromadzka, K., Chełkowski, J., Stępień, Ł., & Goliński, P. (2008). Occurrence of zearalenone in wheat and maize grain in Poland. Cereal Research Communications, 36(Supplement 6), 361–363.
Google Scholar
Hofgaard, I. S., Aamot, H. U., Torp, T., Jestoi, M., Lattanzio, V. M. T., Klemsdal, S. S., Waalwijk, C., van der Lee, T., & Brodal, G. (2016). Associations between Fusarium species and mycotoxins in oats and spring wheat from farmers’ fields in Norway over a six-year period. World Mycotoxin Journal, 9(3), 365–378.
Google Scholar
Hörberg, H. M. (2002). Patterns of splash dispersed conidia of Fusarium poae and Fusarium culmorum. European Journal of Plant Pathology, 108, 73–80.
Google Scholar
Horevaj, P., Milus, E. A., & Bluhm, B. H. (2011). A real-time qPCR assay to quantify Fusarium graminearum biomass in wheat kernels. Journal of Applied Microbiology, 111(2), 396–406.
Google Scholar
Imathiu, S. M., Edwards, S. G., Ray, R. V., & Back, M. A. (2013). Fusarium langsethiae – a HT-2 and T-2 toxins producer that needs more attention. Journal of Phytopathology, 161(1), 1–10.
Google Scholar
Isebaert, S., De Saeger, S., Devreese, R., Verhoeven, R., Maene, P., Heremans, B., & Haesaert, G. (2009). Mycotoxin-producing Fusarium species occurring in winter wheat in Belgium (Flanders) during 2002-2005. Journal of Phytopathology, 157(2), 108–116.
Google Scholar
Iwaniuk, P., Konecki, R., Snarska, K., & Łozowicka, B. (2018). Quantitative evaluation of Fusarium species and crop quality traits in wheat varieties of northeastern Poland. Journal of Plant Protection Research, 58(4), 413–419.
Google Scholar
Jestoi, M. N., Paavanen-Huhtala, S., Parikka, P., & Yli-Mattila, T. (2008). In vitro and in vivo mycotoxin production of Fusarium species isolated from Finnish grains. Archives Of Phytopathology And Plant Protection, 41(8), 545–558.
Google Scholar
Kokkonen, M., Jestoi, M., & Laitila, A. (2012). Mycotoxin production of Fusarium langsethiae and Fusarium sporotrichioides on cereal-based substrates. Mycotoxin Research, 28(1), 25–35.
Google Scholar
Kosiak, B., Torp, M., Skjerve, E., & Thrane, U. (2003). The prevalence and distribution of Fusarium species in Norwegian cereals: a survey. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil & Plant Science, 53(4), 168–176.
Google Scholar
Kulik, T., & Jestoi, M. (2009). Quantification of Fusarium poae DNA and associated mycotoxins in asymptomatically contaminated wheat. International Journal of Food Microbiology, 130(3), 233–237.
Google Scholar
Kuzdraliński, A., Nowak, M., Szczerba, H., Dudziak, K., Muszyńska, M., & Leśniowska-Nowak, J. (2017). The composition of Fusarium species in wheat husks and grains in south-eastern Poland. Journal of Integrative Agriculture, 16(7), 1530–1536.
Google Scholar
Laszlo, E., Varga, B., & Veisz, O. (2011). Composition of Fusarium species causing natural spike infection in wheat. Acta Agronomica Hungarica, 59(3), 255–260.
Google Scholar
Lenc, L., Czecholiński, G., Wyczling, D., Turów, T., & Kaźmierczak, A. (2015). Fusarium head blight (FHB) and Fusarium spp. on grain of spring wheat cultivars grown in Poland. Journal of Plant Protection Research, 55(3), 266–277.
Google Scholar
Lindblad, M., Gidlund, A., Sulyok, M., Börjesson, T., Krska, R., Olsen, M., & Fredlund, E. (2013). Deoxynivalenol and other selected Fusarium toxins in Swedish wheat — Occurrence and correlation to specific Fusarium species. International Journal of Food Microbiology, 167(2), 284–291.
Google Scholar
Lukanowski, A., Lenc, L., & Sadowski, C. (2008). First Report on the occurrence of Fusarium langsethiae isolated from wheat kernels in Poland. Plant Disease, 92(3), 488–488.
Google Scholar
Lukanowski, A., & Sadowski, C. (2008). Fusarium langsethiae on kernels of winter wheat in Poland — Occurrence and mycotoxigenic abilities. Cereal Research Communications, 36, 453–457. https://doi.org/10.1556/CRC.36.2008.Suppl.B.40
Google Scholar
Maiorano, A., Blandino, M., Reyneri, A., & Vanara, F. (2008). Effects of maize residues on the Fusarium spp. infection and deoxynivalenol (DON) contamination of wheat grain. Crop Protection, 27(2), 182–188.
Google Scholar
Miller, J. D. (2008). Mycotoxins in small grains and maize: old problems, new challenges. Food Additives & Contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment, 25(2), 219–230.
Google Scholar
Nicolaisen, M., Suproniene, S., Nielsen, L. K., Lazzaro, I., Spliid, N. H., & Justesen, A. F. (2009). Real-time PCR for quantification of eleven individual Fusarium species in cereals. Journal of Microbiological Methods, 76(3), 234–240.
Google Scholar
Nielsen, L. K., Jensen, J. D., Nielsen, G. C., Jensen, J. E., Spliid, N. H., Thomsen, I. K., Justesen, A. F., Collinge, D. B., & Jørgensen, L. N. (2011). Fusarium head blight of cereals in Denmark: species complex and related mycotoxins. Phytopathology, 101(8), 960–969.
Google Scholar
Nielsen, L. K., Justesen, A. F., Jensen, J. D., & Jørgensen, L. N. (2013). Microdochium nivale and Microdochium majus in seed samples of Danish small grain cereals. Crop Protection, 43, 192–200.
Google Scholar
Niessen, L. (2007). PCR-based diagnosis and quantification of mycotoxin producing fungi. International Journal of Food Microbiology, 119, 38–46.
Google Scholar
Obst, A., Gunther, B., Beck, R., Lepschy-von Gleissenthall, J., & Tischner, H. (2002). Weather conditions conducive to Gibberella zeae and Fusarium graminearum head blight of wheat. Journal of Applied Genetics, 43A, 185–192.
Google Scholar
Obst, A., Lepschy-von Gleissenthall, J., & Beck, R. (1997). On the etiology of Fusarium head blight of wheat in south Germany – preceding crops, weather conditions for inoculum production and head infection, proneness of the crop to infection and mycotoxin production. Cereal Research Communications, 25(3), 699–703.
Google Scholar
Parikka, P., Hakala, K., & Tiilikkala, K. (2012). Expected shifts in Fusarium species’ composition on cereal grain in Northern Europe due to climatic change. Food Additives & Contaminants. Part A, Chemistry, Analysis, Control, Exposure & Risk Assessment, 29(10), 1543–1555.
Google Scholar
Parry, D. W., Jenkinson, P., & McLeod, L. (1995). Fusarium ear blight (scab) in small grain cereals—a review. Plant Pathology, 44(2), 207–238.
Google Scholar
Perkowski J., Chełkowski J., Goliński P. (2004) Occurrence of mycotoxins in cereals, plants, foods and feeds in Poland. In: Logrieco A., Visconti A. (eds) An Overview on Toxigenic Fungi and Mycotoxins in Europe. Springer, Dordrecht.
Google Scholar
Perkowski, J., Plattner, R. D., Golinski, P., Vesonder, R. F., & Chelkowski, J. (1990). Natural occurrence of deoxynivalenol, 3-acetyl-deoxynivalenol, 15-acetyl-deoxynivalenol, nivalenol, 4,7-dideoxynivalenol, and zearalenone in Polish wheat. Mycotoxin Research, 6, 7–12.
Google Scholar
Perkowski, J., Stachowiak, J., Kiecana, I., Golinski, P., & Chelkowski, J. (1997). Natural occurrence of Fusarium mycotoxins in Polish cereals. Cereal Research Communications, 25(3), 379–380.
Google Scholar
Polišenská, I., Jirsa, O., Salava, J., Sedláčková, I., & Frydrych, J. (2021). Fusarium mycotoxin content and Fusarium species presence in Czech organic and conventional wheat. World Mycotoxin Journal, 14(2), 201–211.
Google Scholar
Polley, R. W., & Turner, J. A. (1995). Surveys of stem base diseases and fusarium ear diseases in winter wheat in England, Wales and Scotland, 1989–1990. Annals of Applied Biology, 126(1), 45–59.
Google Scholar
Scherm, B., Balmas, V., Spanu, F., Pani, G., Delogu, G., Pasquali, M., & Migheli, Q. (2013). Fusarium culmorum: causal agent of foot and root rot and head blight on wheat. Molecular Plant Pathology, 14(4), 323–341.
Google Scholar
Schollenberger, M., Müller, H. M., Rüfle, M., Suchy, S., Plank, S., & Drochner, W. (2006). Natural occurrence of 16 Fusarium toxins in grains and feedstuffs of plant origin from Germany. Mycopathologia, 161(1), 43–52.
Google Scholar
Somma, S., Alvarez, C., Ricci, V., Ferracane, L., Ritieni, A., Logrieco, A., & Moretti, A. (2010). Trichothecene and beauvericin mycotoxin production and genetic variability in Fusarium poae isolated from wheat kernels from northern Italy. Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 27(5), 729–737.
Google Scholar
Stenglein, S. A. (2009). Fusarium poae: A pathogen that needs more attention. Journal of Plant Pathology, 91(1), 25–36.
Google Scholar
Stępień, Ł., & Chełkowski, J. (2010). Fusarium head blight of wheat: pathogenic species and their mycotoxins. World Mycotoxin Journal, 3(2), 107–119.
Google Scholar
Stȩpień, Ł., Popiel, D., Koczyk, G., & Chełkowski, J. (2008). Wheat-infecting Fusarium species in Poland - Their chemotypes and frequencies revealed by PCR assay. Journal of Applied Genetics, 49(4), 433–441.
Google Scholar
Sundheim, L., Brodal, G., Hofgaard, I. S., & Rafoss, T. (2013). Temporal variation of mycotoxin producing fungi in Norwegian cereals. Microorganisms, 1(1), 188–198.Supronienė, S., Justesen, A. F., Nicolaisen, M., Mankevičienė, A., Dabkevicius, Z., Semaskiene, R., & Leistrumaite, A. (2010). Distribution of trichothecene and zearalenone producing Fusarium species in grain of different cereal species and cultivars grown under organic farming conditions in Lithuania. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 17(1), 79–86.
Google Scholar
Supronienė, S., Sakalauskas, S., Mankevičienė, A., Barčauskaitė, K., & Jonavičienė, A. (2016). Distribution of B type trichothecene producing Fusarium species in wheat grain and relation to mycotoxins DON and NIV concentrations. Zemdirbyste-Agriculture, 103(3), 281–288.
Google Scholar
Talas, F., Parzies, H. K., & Miedaner, T. (2011). Diversity in genetic structure and chemotype composition of Fusarium graminearum sensu stricto populations causing wheat head blight in individual fields in Germany. European Journal of Plant Pathology, 131(1), 39–48.
Google Scholar
Thrane, U., Adler, A., Clasen, P.-E., Galvano, F., Langseth, W., Lew, H., Logrieco, A., Nielsen, K. F., & Ritieni, A. (2004). Diversity in metabolite production by Fusarium langsethiae, Fusarium poae, and Fusarium sporotrichioides. International Journal of Food Microbiology, 95(3), 257–266.
Google Scholar
Tomczak, M., Wiśniewska, H., Stȩpień, Ł., Kostecki, M., Chełkowski, J., & Goliński, P. (2002). Deoxynivalenol, nivalenol and moniliformin in wheat samples with head blight (scab) symptoms in Poland (1998-2000). European Journal of Plant Pathology, 108(7), 625–630.
Google Scholar
Torp, M., & Langseth, W. (1999). Production of T-2 toxin by a Fusarium resembling Fusarium poae. Mycopathologia, 147(2), 89–96.
Google Scholar
Torp, M., & Nirenberg, H. I. (2004). Fusarium langsethiae sp. nov. on cereals in Europe. International Journal of Food Microbiology, 95, 247–256.
Google Scholar
Uhlig, S., Jestoi, M., & Parikka, P. (2007). Fusarium avenaceum – the North European situation. International Journal of Food Microbiology, 119(1–2), 17–24.
Google Scholar
Uhlig, S., Torp, M., & Heier, B. T. (2006). Beauvericin and enniatins A, A1, B and B1 in Norwegian grain: A survey. Food Chemistry, 94(2), 193–201.
Google Scholar
Vaughan, M., Backhouse, D., & Del Ponte, E. M. (2016). Climate change impacts on the ecology of Fusarium graminearum species complex and susceptibility of wheat to Fusarium head blight: A review. World Mycotoxin Journal, 9(5), 685–700. van der Fels-Klerx, H. J., de Rijk, T. C., Booij, C. J. H., Goedhart, P. W., Boers, E. A. M., Zhao, C., Waalwijk, C., Mol, H. G. J., & van der Lee, T. A. J. (2012). Occurrence of Fusarium head blight species and Fusarium mycotoxins in winter wheat in the Netherlands in 2009. Food Additives and Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 29(11), 1716–1726.
Google Scholar
Vogelgsang, S., Beyer, M., Pasquali, M., Jenny, E., Musa, T., Bucheli, T. D., Wettstein, F. E., & Forrer, H. R. (2019). An eight-year survey of wheat shows distinctive effects of cropping factors on different Fusarium species and associated mycotoxins. European Journal of Agronomy, 105, 62–77.
Google Scholar
Vogelgsang, S., Sulyok, M., Hecker, A., Jenny, E., Krska, R., Schuhmacher, R., & Forrer, H. R. (2008). Toxigenicity and pathogenicity of Fusarium poae and Fusarium avenaceum on wheat. European Journal of Plant Pathology, 122(2), 265–276.
Google Scholar
Waalwijk, C., Kastelein, P., De Vries, I., Kerényi, Z., Van Der Lee, T., Hesselink, T., Köhl, J., & Kema, G. (2003). Major changes in Fusarium spp. in wheat in the Netherlands. European Journal of Plant Pathology, 109(7), 743–754.
Google Scholar
Waalwijk, C., van der Heide, R., de Vries, I., van der Lee, T., Schoen, C., Costrel-de Corainville, G., Häuser-Hahn, I., Kastelein, P., Köhl, J., Lonnet, P., Demarquet, T., & Kema, G. H. J. (2004). Quantitative detection of Fusarium species in wheat using TaqMan. European Journal of Plant Pathology, 110(5–6), 481–494.
Google Scholar
Wiśniewska, H., Stępień, Ł., Waśkiewicz, A., Beszterda, M., Góral, T., & Belter, J. (2014). Toxigenic Fusarium species infecting wheat heads in Poland. Central European Journal of Biology, 9(2), 163–172.
Google Scholar
Wolny-Koladka, K., Lenart-Boroń, A., & Boroń, P. (2015). Species composition and molecular assessment of the toxigenic potential in the population of Fusarium spp. isolated from ears of winter wheat in southern Poland. Journal of Applied Botany and Food Quality, 144, 139–144.
Google Scholar
Xu, X.-M., Nicholson, P., Thomsett, M. A., Simpson, D., Cooke, B. M., Doohan, F. M., Brennan, J., Monaghan, S., Moretti, A., Mule, G., Hornok, L., Beki, E., Tatnell, J., Ritieni, A., & Edwards, S. G. (2008). Relationship between the fungal complex causing Fusarium head blight of wheat and environmental conditions. Phytopathology, 98(1), 69–78.
Google Scholar
Xu, X. M., Parry, D. W., Nicholson, P., Thomsett, M. A., Simpson, D., Edwards, S. G., Cooke, B. M., Doohan, F. M., Brennan, J. M., Moretti, a., Tocco, G., Mule, G., Hornok, L., Giczey, G., & Tatnell, J. (2005). Predominance and association of pathogenic fungi causing Fusarium ear blightin wheat in four European countries. European Journal of Plant Pathology, 112(2), 143–154.
Google Scholar
Xu, X. M., Parry, D. W., Nicholson, P., Thomsett, M. A., Simpson, D., Edwards, S. G., Cooke, B. M., Doohan, F. M., Monaghan, S., Moretti, A., Tocco, G., Mule, G., Hornok, L., Béki, E., Tatnell, J., & Ritieni, A. (2008). Within-field variability of Fusarium head blight pathogens and their associated mycotoxins. European Journal of Plant Pathology, 120(1), 21–34.
Google Scholar
Xu, X., & Nicholson, P. (2009). Community ecology of fungal pathogens causing wheat head blight. Annual Review of Phytopathology, 47(1), 83–103.
Google Scholar
Xu, X., Parry, D. W., Nicholson, P., Thomsett, M. A., Simpson, D., Edwards, S. G., Cooke, B. M., Doohan, F. M., Van Maanen, A., Moretti, A., Tocco, G., Mule, G., Hornok, L., Giczey, G., Tatnell, J., & Ritieni, A. (2003). Is the amount of mycotoxins in cereal grains related to the quantity of Fusarium DNA? Aspects of Applied Biology, 68, 101–108.
Google Scholar
Xue, A. G., Chen, Y., Seifert, K., Guo, W., Blackwell, B. A., Harris, L. J., & Overy, D. P. (2019). Prevalence of Fusarium species causing head blight of spring wheat, barley and oat in Ontario during 2001–2017. Canadian Journal of Plant Pathology, 41(3), 392–402.
Google Scholar
Yli-Mattila, T., Paavanen-Huhtala, S., Jestoi, M., Parikka, P., Hietaniemi, V., Gagkaeva, T., Sarlin, T., Haikara, A., Laaksonen, S., & Rizzo, A. (2008). Real-time PCR detection and quantification of Fusarium poae, F. graminearum, F. sporotrichioides and F. langsethiae in cereal grains in Finland and Russia. Archives of Phytopathology and Plant Protection, 41(4), 243–260.
Google Scholar
Autorzy
Tomasz Góralt.goral@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB Poland
https://orcid.org/0000-0001-9130-6109
Autorzy
Piotr OchodzkiPlant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
https://orcid.org/0000-0003-3228-0783
Autorzy
Linda Kærgaard NielsenSejet Plant Breeding, Nørremarksvej 67, 8700 Horsens, Denmark Denmark
Autorzy
Dorota Walentyn-GóralPlant Breeding and Acclimatization Institute – National Research Institute, Radzików, Poland Poland
Statystyki
Abstract views: 385PDF downloads: 192
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Tomasz Góral, Piotr Ochodzki, Linda Kærgaard Nielsen , Dorota Walentyn-Góral
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Tomasz Góral, Fuzarioza kłosów pszenicy. Część 1. Opis choroby i charakterystyka patogenów , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 300 (2023): Wydanie regularne
- Dr hab. Tomasz Góral , Halina Wiśniewska , Paweł Czembor , Piotr Ochodzki , Magdalena Radecka-Janusik , Maciej Majka, Jarosław Przetakiewicz , Poszukiwanie oraz wykorzystanie markerów fenotypowych, metabolicznych i molekularnych do badania typów odporności na fuzariozę kłosów u form pszenicy o zróżnicowanej podatności , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- dr Marcin Wit , Piotr Ochodzki , Roman Warzecha , Ada Zawadzka , Monika Żurek , Ewa Mirzwa-Mróz , Emilia Jabłońska , Dorota Bylicka , Józef Adamczyk , Anna Rogacka, Janusz Rogacki , Krzysztof Wójcik , Wojciech Wakuliński , Fusarium temperatum — znaczenie i szkodliwość w uprawie kukurydzy, poszukiwanie i charakterystyka źródeł odporności , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Lidia Kowalska, Tomasz Góral, Septorioza plew – choroba pszenicy i pszenżyta powodowana przez grzyb Parastagonospora nodorum , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 299 (2023): Wydanie regularne
- Halina Wiśniewska, Tomasz Góral, Piotr Ochodzki, Dorota Walentyn-Góral, Michał Kwiatek, Maciej Majka, Jolanta Belter, Zofia Banaszak, Mirosław Pojmaj, Danuta Kurleto, Marcin Konieczny, Grzegorz Budzianowski, Alicja Cicha, Kazimierz Paizert, Przemysław Matysik, Badanie typów odporności na fuzariozę kłosów u pszenżyta ozimego za pomocą markerów fenotypowych i metabolicznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 284 (2018): Wydanie regularne
- Prof. dr hab. Edward Arseniuk , Jakub Walczewski, Piotr Ochodzki, Toksyny białkowe Parastagonospora nodorum i ich związek z patogenicznością oraz odpornością pszenżyta i pszenicy na septoriozę liści i plew , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Prof. dr hab. Halina Wiśniewska , Tomasz Góral , Piotr Ochodzki , Maciej Majka , Dorota Walentyn-Góral , Jolanta Belter , Badanie typów odporności na fuzariozę kłosów u pszenżyta ozimego za pomocą markerów fenotypowych i metabolicznych , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 286 (2019): Wydanie specjalne
- Piotr Ochodzki, Tomasz Góral, Zawartość deoksyniwalenolu w ziarniakach pszenicy wykazujących różne poziomy uszkodzeń spowodowanych przez Fusarium culmorum , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 300 (2023): Wydanie regularne
- Tomasz Góral, Fuzarioza kłosów pszenicy. Część 2. Geny oraz loci cech ilościowych (QTL) kontrolujące odporność pszenicy oraz mechanizm ich działania , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 300 (2023): Wydanie regularne
- Kinga Stuper-Szablewska, Anna Ostrowska, Tomasz Góral, Anna Matysiak, Juliusz Perkowski, Porównanie aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pszenicy ozimej naturalnie porażonej i inokulowanej grzybami z rodzaju Fusarium , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 276 (2015): Wydanie regularne