Zawartość białka w bulwach ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji

Artur Makarewicz

iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Anna Płaza


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Barbara Gąsiorowska


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Milena A. Królikowska


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań z lat 2006–2009 mające na celu określenie wpływu wsiewek międzyplonowych przyoranych jesienią i pozostawionych do wiosny w formie mulczu na zawartość białka ogólnego i białka właściwego w bulwach ziemniaka uprawianego w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji. W doświadczeniu badano dwa czynniki. I. Nawożenie wsiewką międzyplonową: obiekt kontrolny (bez nawożenia wsiewką międzyplonową), obornik, nostrzyk biały, nostrzyk biały + życica westerwoldzka, życica westerwoldzka, nostrzyk biały — mulcz, nostrzyk biały + życica westerwoldzka — mulcz, życica westerwoldzka — mulcz. II. System produkcji: integrowany i ekologiczny. Bezpośrednio po zastosowaniu nawożenia wsiewkami międzyplonowymi uprawiano ziemniaki jadalne. W bulwach ziemniaka oznaczono zawartość białka ogólnego metodą Kjeldahla i białka właściwego metodą Kjeldahla po strąceniu kwasem trójchlorooctowym. Najwyższą zawartość białka ogólnego i białka właściwego stwierdzono w bulwach ziemniaka nawożonego nostrzykiem białym i mieszanką nostrzyku białego z życicą westerwoldzką pozostawioną do wiosny w formie mulczu oraz nostrzykiem białym przyoranym jesienią. Wyższą koncentrację białka ogólnego i właściwego stwierdzono w bulwach ziemniaka uprawianego w integrowanym niż w ekologicznym systemie produkcji.


Słowa kluczowe:

białko ogólne, białko własciwe, mulcz, nawożenie wsiewką międzyplonową, system produkcji, ziemniak

Boligłowa E., Gleń K. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the king of organic fertilization and tillage method. Elec. Jour. Pol. Agric. Univ. Top Agron., 1,6, www.ejpau.media.pl.
Google Scholar

Głuska A. 2000. Wpływ agrotechniki na kształtowanie jakości plonu ziemniaka. Biul. IHAR 213: 173 — 178.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K., Mystkowska I., Sikorska A. 2014. The influence of weed control methods on total protein and true protein in potato tubers. Acta Sci. Pol. Agric. 13(2): 3 — 11.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Kiełbasa S. 2007. Plonowanie oraz skład chemiczny bulw ziemniaka w warunkach zróżnicowanego nawożenia. Fragm. Agronom. 2(94): 142 — 150.
Google Scholar

Krełowska-Kułas M. 1993. Badania jakości produktów spożywczych. PWE Warszawa.
Google Scholar

Lachman J., Hamouz K., Dvorak P., Orsak M. 2005. The effect of selected factors on the content of protein and nitrates in potato tubers. Plant Soil Environ. 10: 431 — 438.
Google Scholar

Leszczyński W. 2000. Jakość ziemniaka konsumpcyjnego. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 4 (25): 5 — 27.
Google Scholar

Lis B., Mazurczyk W., Trawczyński C., Wierzbicka A. 2002. Czynniki ograniczające wykorzystanie azotu przez rośliny ziemniaka a zagrożenie środowiska. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 165 — 174.
Google Scholar

Makaraviciute A. 2003. Effect of organic and mineral fertilizers on the yield and quality of different of potato varieties. Agron. Res. 1 (2): 197 — 209.
Google Scholar

Mazurczyk W., Lis B. 2001. Variation of chemical compositions of tuber of potato table cultivars grown under deficit and excess of water. Pol. Jour. Foot Nutr. Sci. 10 (2): 27 — 30.
Google Scholar

Pearsal L.W. 2009. Facts about potato quality. Amer. Jour. of Potato Res., 29 (8): 182 — 185.
Google Scholar

Pęksa A. 2003. Białko ziemniaczane — charakterystyka właściwości. Post. Nauk Rol. 5: 79 — 94.
Google Scholar

Płaza A. 2004. Skład chemiczny bulw ziemniaka jadalnego w warunkach zróżnicowanego nawożenia organicznego. Annales UMCS, Sec. E, 59(3): 1327 — 1334.
Google Scholar

Płaza A., Ceglarek F. 2009. Tuber quality of edible potato fertilized with catch crops and barley straw. Annales UMCS, Sec. E. 64 (3): 79 — 91.
Google Scholar

Pytlarz-Kozicka M. 2002. Wpływ sposobów pielęgnowania na wysokość i jakość plonów ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 147 — 155.
Google Scholar

Reust W., Neyroud J. A., Dutoid J. P. 1999. Potato fertilization in integrated farming system. 14th Triennial Conference of the EAPR. Sorrento, Italy, 02-07.05.1999: 259 — 260.
Google Scholar

Sawicka B., Kuś J. 2002. Zmienność składu chemicznego bulw ziemniaka w warunkach ekologicznego i integrowanego system produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489: 273 — 282.
Google Scholar

Smith O. 2007. Potato quality. Amer. Jour. Potato Res. 28 (10): 732 — 737.
Google Scholar

Trętowski J., Wójcik R. 1988. Metody doświadczeń rolniczych. WSRP Siedlce.
Google Scholar

Wiater J. 2002. Wpływ współdziałania niektórych odpadów z roślinami motylkowatymi na ilość i jakość białka ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol.484: 743 — 752.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2011. Wybrane parametry jakości bulw ziemniaka jadalnego pochodzącego z rejonu Podlasia. Bromat. Chem. Toksykol. 44 (2): 38 — 42.
Google Scholar

Zarzyńska K., Wroniak J. 2008. Różnice w składzie chemicznym bulw ziemniaka uprawianego w systemie ekologicznym i integrowanym w zróżnicowanych warunkach klimatyczno-glebowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 530: 249 — 257.
Google Scholar

Zimoch-Guzowska E., Flis B. 2006. Genetyczne podstawy cech jakościowych ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 23 — 36.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2014

Cited By / Share

Makarewicz, A. (2014) „Zawartość białka w bulwach ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (271), s. 79–89. doi: 10.37317/biul-2014-0043.

Autorzy

Artur Makarewicz 
iro@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Anna Płaza 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Barbara Gąsiorowska 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Autorzy

Milena A. Królikowska 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach Poland

Statystyki

Abstract views: 155
PDF downloads: 44


Licencja

Prawa autorskie (c) 2014 Artur Makarewicz, Anna Płaza, Barbara Gąsiorowska, Milena A. Królikowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2