Aktywność celulolityczna a wirulencja Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

Teresa Pastuszewska

t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Grzegorz Gryń


Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Celem przeprowadzonych badań było określenie dla puli 34 szczepów Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms) właściwości celulolitycznych oraz patogeniczności w stosunku do bakłażana (Solanum melongena). We wszystkich badanych szczepach Cms potwierdzono wytwarzanie enzymu celulazy. Wraz ze wzrostem aktywności enzymu celulazy obserwowano wzrost wirulencji bakterii Cms, wyrażonej stopniem pokrycia liści bakłażana objawami chorobowymi. Korelacja liniowa między tymi cechami wyniosła R = 0,75.


Słowa kluczowe:

bakterioza pierścieniowa ziemniaka, celuloza, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus, czynnik wirulencji

Baer D., Gudmestad N. C. 1993. Serological detection of nonmucoid strains of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato. Phytopathology 83: 157 — 163.
Google Scholar

Baer D., Gudmestad N. C. 1995. In vitro cellulolytic activity of plant pathogen Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Canadian J. Microbiol. 41 (10): 877 — 888.
Google Scholar

Bentley S. D., Corton C., Brown S.E., Barron, A., Clark L., Doggett J., Harris, B., Ormond D., Quail M. A., May G., Francis D., Knudson D., Parkhill J., Ishimaru C. A. 2008. Genome of the actinomycete plant pathogen Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus suggests recent niche adaptation. J. Bacteriol. 190: 2150 — 2160.
Google Scholar

Bishop A. L., Slack S. A. 1987. Effect of inoculum dose and preparation, strain variation, and plant growth conditions on the eggplant assay for bacterial ring rot. Am. Potato J. 64: 227 — 234.
Google Scholar

Bugbee W. M., Gudmestad N. C. 1988. The recovery of Corynebacterium sepedonicum from sugarbeet seed. Phytopathology 78: 205 — 208.
Google Scholar

De Boer S. H., Copeman R. J. 1980. Bacterial ring rot testing with indirect fluorescent antibody staining procedure. A. Potato J. 57: 457 — 465.
Google Scholar

De Boer S. H., Slack S.A. 1984. Current status and prospects for detecting and controlling bacterial ring rot of potatoes in North America. Plant Disease 68: 841 — 844.
Google Scholar

CABI/EPPO. 1997. Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.: 986 — 990. In: Quarantine Pests for Europe, 2nd Edn, CAB International, Wallington: 1424 pp.
Google Scholar

Holtsmark I., Takle G. W., Brurberg M. B. 2008. Expression putative virulence factors in the potato pathogen Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus during infection. Arch. Microbiol. 189: 131 — 139.
Google Scholar

Jahr H., Bahro R., Ahlemeyer J., Eichenlaub R.1999. Interactoins between Clavibacter michiganensis and its host plants. Environ. Microbiol.: 113 — 118.
Google Scholar

Kawchuk L. M., Lynch D. R., Kozub G. C., Nelson G. A., F. Kulcsar, Fujimoto D. K. 1998. Multi - year evaluation of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus disease symptoms in cultivated potato genotypes. Am. J. of Potato Res. 75: 235 — 243.
Google Scholar

Lagaert S., Beliën T., Volckaert G. 2009. Plant cell walls: Protecting the barrier from degradation by microbial enzymes. Seminars in Cell & Developmental Biology 20: 1064 — 1073.
Google Scholar

Laine M. J., Haapalainen M., Wahlroos T., Kankare K., Nissinen R, Kassuwi S., Metzler M.C. 2000. The cellulase encoded by the native plasmid of Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus plays a role in virulence and contains an expensing-like domain. Physiological and Molecular Plant Pathology 57: 221 — 233.
Google Scholar

Lelliot R. A., Sellar P. W. 1976. The detection of latent ring rot (Corynebacterium sepedonicum [Spiek. et Kotth.] Skapt. et Burkh.). Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 6 (2): 101 — 106.
Google Scholar

Lomovatskaya L. A., Romanenko A. S., Krivolapova N. V. 2002. Identification of potato cells plasma membrane receptors to ring rot pathogen extra cellular polysaccharides. Academic Open Internet Journal (www.acadjournal.com.) 7.
Google Scholar

Meletzus D., Bermphol A., DreierJ., Eichenlaub R. 1993. Evidence for plasmid-encoded virulence factors in the phytopathogenic bacterium Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus NCPPB 382. Journal of Bacteriology 175: 2131 — 2136.
Google Scholar

Metzler M. C. Laine M. J., De Boer S. H. 1997. The status of molecular biological research on the plant pathogenic genus Clavibacter. FEMS Microbiology Letters 150: 1 — 8.
Google Scholar

Nissinen R., Kassuwi S., Peltola R., Metzler M. C. 2001. In planta — complementation of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus strains deficient in cellulose production or HR induction restores virulence. European Journal of Plant Pathology 107: 175 — 182.
Google Scholar

Olsson K. 1976. Experience of ring rot caused by Corynebacterium sepedonicum in Sweden, particularly detection of the disease in its latent form. OEPP/EPPO Bulletin 6: 209 — 219.
Google Scholar

Pastuszewska T. 2008. Tempo rozwoju bakteriozy pierścieniowej ziemniaka z formy bezobjawowej w objawową w potomstwie bulw ziemniaka. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 531: 161 — 168.
Google Scholar

Pastuszewska T, Junosza Kisielewska I. 2002. Podatność wybranych odmian ziemniaka na bakteriozę pierścieniową (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus). Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 42 (2): 920 — 923.
Google Scholar

Pastuszewska T., Junosza Kisielewska I. 2004. Reakcja wybranych odmian ziemniaka na inokulację bakterią Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 4, (2): 1014 — 1016.
Google Scholar

Pastuszewska T., Brzozowski S. 2006. Diagnostyka latentnej formy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus [Spieckermann & Kotthoff] Davies et al.). Test patogeniczności na bakłażanie (Solanum melongena). Biul. IHAR 242: 205 — 215.
Google Scholar

Slack S. A.1987. Biology and ecology of Corynebacterium sepedonicum. Am. Potato J. 64: 665 — 670.
Google Scholar

Sletten A. 1985. The effect of Corynebacterium sepedonicum on symptoms and yield of four potato cultivars. Potato Research 28: 27 — 33.
Google Scholar

Van der Wolf J. M., Elphinstone J. G., Stead D. E., Metzler M., Müller P., Karjalainen R. 2005. Epidemiology of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in relation to control of bacterial ring rot. Plant Research International B. V. Wageningen, February 2005: 38 pp.
Google Scholar

Waleron M., Skrzypkowska M., Waleron K., Łojkowska E. 2010. Epidemiologia wybranych podgatunków bakterii Clavibacter michiganensis oraz metody ich identyfikacji i zwalczania. Post. Mikrobiol. 49 (4): 269 — 284.
Google Scholar

Westra A. G, Slack S. A. 1992. Isolation and characterization of extracellular polysaccharide of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Phytopathology 82: 1193 — 1199.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2013

Cited By / Share

Pastuszewska, T. i Gryń, G. (2013) „Aktywność celulolityczna a wirulencja Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (270), s. 123–131. doi: 10.37317/biul-2013-0009.

Autorzy

Teresa Pastuszewska 
t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Grzegorz Gryń 

Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Zakład Technologii Produkcji Roślin Okopowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB, Oddział w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 94
PDF downloads: 37


Licencja

Prawa autorskie (c) 2013 Teresa Pastuszewska, Grzegorz Gryń

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora