Rozdział frakcji soku ziemniaczanego różniących się masą cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej

Grażyna Lewandowicz

grazyna.lewandowicz@up.poznan.pl
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Przemysław Kowalczewski


Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Wojciech Białas


Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Anna Olejnik


Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Joanna Rychlik


Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

wskazują na jego przydatność terapeutyczną w leczeniu zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego. Dane literaturowe nie rozstrzygają jednak jakie składniki soku z ziemniaka wykazują działanie lecznicze. Celem pracy była ocena aktywności biologicznej soku ziemniaczanego wysuszonego w suszarce rozpyłowej oraz jego frakcji rozdzielonych ze względu na różnice w masie cząsteczkowej. Świeży sok z ziemniaka poddano alternatywnie procesowi suszenia rozpyłowego lub kriokoncentracji w wyniku której otrzymano surowiec pięciokrotnie zatężony. Tak przygotowany koncentrat poddano separacji metodą chromatografii żelowej. Wyizolowane frakcje analizowano w aspekcie ich zdolności do hamowania wzrostu i ograniczania żywotności ludzkich komórek nowotworowych. Oznaczenia wykonano również na komórkach prawidłowych. Przeprowadzone badania wykazały, że produkty przetwórstwa soku ziemniaczanego, podobnie jak świeży surowiec, posiadają potencjał cyto¬toksyczny w odniesieniu do komórek nowotworowych żołądka i jelita grubego. Wykazano, że proces suszenia rozpyłowego w niewielkim stopniu obniża aktywność biologiczną soku z ziemniaka. Proces kriokoncentracji pozwala na pięciokrotne zatężenie składników soku ziemniaczanego, które następnie mogą być efektywnie separowane na frakcje różniące się masa cząsteczkową w procesie filtracji żelowej. Największą cytotoksycznością skierowaną specyficznie na komórki nowotworowe cechuje się niebiałkowa, odporna na obróbkę termiczną, frakcja o masie cząsteczkowej poniżej 1 kDa.

Instytucje finansujące

Praca została wykonana w ramach projektu nr POIG 01.01.02-00-061/09 pt. „Nowa żywność bioaktywna o zaprogramowanych właściwościach prozdrowotnych” realizowanego w Programie Operacyjnym Innowacyjna Gospodarka, 2007–2013

Słowa kluczowe:

cytotoksyczność, kriokoncentracja, separacja, sok z ziemniaka, suszenie rozpyłowe

Blum H., Beier H., Gross H. J.1987. Improved silver staining of plant proteins, RNA and DNA in polyacrylamide gels. Electrophoresis 8: 93 — 99.
Google Scholar

Burlingame B., B Mouille B., Charrondiere R. 2009. Nutrients, bioactive non-nutrients and anti-nutrients in potatoes. Critical Review. J. Food Compos. Anal. 22: 494 — 502.
Google Scholar

Chrubasik S., Chrubasik C., Torda T., Madish A. 2006. Efficacy and tolerability of potato juice in dyspeptic patients: A pilot study. Phytomedicine 13: 11 — 15.
Google Scholar

Dembczyński R., Białas W., Biegańska-Marecik R., Jankowski T. 2009. Wpływ metody zagęszczania na właściwości wybranych soków owocowych. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 1: 63 — 69.
Google Scholar

Fellows P.J., 2000. Food Processing Technology, 2nd ed. Woodhead Publishing, Cambridge, England. Part II–IV.
Google Scholar

Jerzykiewicz J. 2007. Alkaloidy roślin z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Postepy Biochem. 53 (3): 287 — 296.
Google Scholar

Ji Y.B., Gao S.Y., Ji C.F., Zou X. 2008. Induction of apoptosis in HepG2 cells by solanine and Bcl-2 protein.J. Ethnopharmacol. 115: 194 — 202.
Google Scholar

Korpan Y.I. Nazarenko E.A. Skryshevskaya, Martelet C., Jaffrezic-Renault N., El’skaya A.V. 2004. Potato glycoalkaloids: true safety or false sense of security. Trends Biotechnol. 22: 147 — 151.
Google Scholar

Kowalczewski P., Celka K., Białas W., Lewandowicz G. 2012. Antioxidant activity of potato juice. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 11 (2): 175 — 181.
Google Scholar

Kuo K-W., Hsu S-H., Lin W-L., Liu L-F., Chang L-C. Lin C-C., Lin C-N., Sheu H-M. 2000. Anticancer Activity Evaluation of the Solanum Glycoalkaloid Solamargine, Biochem. Pharmacol. 60: 1865 — 1873.
Google Scholar

Lutaladio NB., Castaldi L. 2009. Potato: The hidden treasure. J. Food Compos. Anal. 22: 491 — 493.
Google Scholar

Løkra S., Schϋller R.B., Egelandsdal B., Engebretsen B., Straetkvern K.O. 2009. Comparison of composition, enzyme activity and selected functional properties of potato proteins isolated from potato juice with two different expanded bed resins. LWT — Food Sci. Technol. 42: 906 — 913.
Google Scholar

Miedzianka J., Pęksa A., Smolarczyk E. 2010. Zastosowanie przemysłowego soku ziemniaczanego do otrzymywania preparatów białka arylowanego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 557: 261 — 273.
Google Scholar

Miedzianka J., Pęksa A., Aniołowska M. 2012. Properties of acetylated potato protein preparations. Food Chem. 133: 1283 — 1291.
Google Scholar

Mosnmann T. 1983. Rapid colorimetric assay for estimation for cellular growth and survival: application to proliferation and cytotoxicity assays. J. Immunol. Methods 65: 55 — 63.
Google Scholar

Nowotny F. 1972. Technologia przetwórstwa ziemniaczanego. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa.
Google Scholar

Olejnik A, Białas W., Tomczyk J., Lewandowicz G. 2011. Cytotoksyczność i genotoksyczność soku z ziemniaka. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu nr 205: 118 — 125.
Google Scholar

Pastuszewska B., Taciak M., Tuśnio A. 2007. Koncentrat białka ziemniaczanego w żywieniu zwierząt monogastrycznych. Postępy Nauk Rolniczych 5: 91 — 106.
Google Scholar

Pęksa A., Gołubowska G., Rytel E., Lisińska G., Aniołowski K. 2002. Influence of harvest date on the glycoalkaloid contents of three potato varieties. Food Chem. 78: 313 — 317.
Google Scholar

Pęksa A., Gołubowska G., Aniołowski K., Lisińska G., Rytel E., 2006. Changes of glycoalkaloids and nitrate contents in potatoes during chip processing. Food Chem. 97: 151 — 156.
Google Scholar

Pouvreau L., Gruppen H., Piersma S. R., van den Broek A. M., van Koningsveld G.A., Voragen A. G. J. 2001. Relative Abundance and Inhibitory Distribution of protease inhibitors in potato juice from cv. Elkana. J. Agr. Food Chem. 49: 2864 — 2874.
Google Scholar

Ruseler-van Embden J. G. H., van Lieshout L. M. C., Laman J.D., 2004, Methods and means for preventing or treating inflammation or prurities. Patent USA 6: 723,354.
Google Scholar

Rytel E. 2010. Wybrane substancje odżywcze i antyżywieniowe ziemniaka i zmiany ich zawartości podczas przetwarzania na produkty spożywcze. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 557: 43 — 61.
Google Scholar

Saleem T.S,M., Chetty C.M., Ramkanth S., Alagusundaram M., Gnanaprakash K., Rajan V.S.T., Angalaparameswari S. 2009. Solanum nigrum Linn. — A review. Pharmacogn. Rev. 3 (6): 342 — 345.
Google Scholar

Tajner-Czopek A., Rytel E., Kita A., Pęksa A., Hamouz K. 2012. The influence of thermal process of coloured potatoes on the content of glycoalkaloids in the potato products. Food Chem. 133: 117 — 1122.
Google Scholar

Tuśnio A. Pastuszewska B. Swiech E. Taciak M. 2011. Response of young pigs to feeding potato protein and potato fibre — nutritional, physiological and biochemical parameters. J. Anim. Feed Sci. 20 (3): 361 — 378.
Google Scholar

Vlachojannis, J.E., Cameron M., Chrubasik S. 2010. Medicinal Use of Potato-derived Products, A Systematic Review. Phytother. Res. 24.
Google Scholar

Zgórska K., Czerko Z., Grudzińska M. 2006. Wpływ wybranych czynników na zawartość glikoalkaloidów w bulwach ziemniaka. Żyw. Nauk. Technol. Ja. 1 (46) Supl.: 229 — 234.
Google Scholar

Zwijnenbergh H.J. Kemperman A.J.B. Boerrigter M.E. Lotz M. Dijksterhuis J.F. Poulsen P.E., Klops G.-H. 2002. Native protein recovery from potato fruit juice by ultrafiltration. Desalination 144: 331 — 334.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Lewandowicz, G. (2012) „Rozdział frakcji soku ziemniaczanego różniących się masą cząsteczkową i charakterystyka ich aktywności biologicznej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 331–344. doi: 10.37317/biul-2012-0033.

Autorzy

Grażyna Lewandowicz 
grazyna.lewandowicz@up.poznan.pl
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Przemysław Kowalczewski 

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Wojciech Białas 

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Anna Olejnik 

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Autorzy

Joanna Rychlik 

Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 30
PDF downloads: 25


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Grażyna Lewandowicz, Przemysław Kowalczewski, Wojciech Białas, Anna Olejnik, Joanna Rychlik

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Podobne artykuły

<< < 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.