Ocena półrodzeństw i zróżnicowanie rodów ziemniaka pod względem masy kiełków formowanej w trakcie sezonu przechowalniczego

Leszek Domański

l.domanski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Ewa Zimnoch-Guzowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Abstrakt

Celem tych badań było: (1) scharakteryzowanie zmienności wśród puli rodów ziemniaka pod względem masy kiełków formowanej w trakcie sezonu przechowalniczego, (2) określenie czy występuje zróżnicowanie wśród półrodzeństw w populacji hodowlanej IHAR O/Młochów, selekcjonowanej na jakość przetwórczą. Materiał badawczy obejmujący 81 genotypów (72 nowe rody i 9 odmian wzorcowych) oceniono w dwóch powtórzeniach, w układzie całkowicie losowym. Masę kiełków oznaczano na czterokilogramowych próbkach bulw, o kalibrażu handlowym po czterech miesiącach przechowywania w 5–6°C i wilgotności względnej 75%. Stwierdzono istotne zróżni¬cowanie zarówno wśród rodów, jak i odmian. Łączna analiza wariancji wykazała, że interakcja genotypy × lata była istotna. Siedemdziesiąt cztery procent z 72 ocenianych rodów oraz odmiany Baszta i Syrena zostały sklasyfikowane jako formy z małą skłonnością do porastania i jednocześnie stabilne pod względem tej cechy. Jedenaście rodów i sześć odmian zostało sklasyfikowane za pomocą statystyki Shukli (σi2) jako niestabilne. Wartość współczynnika genetycznego uwarunkowania masy kiełków po czteromiesięcznym przechowywaniu bulw w 5–6ºC kształtowała się na średnim poziomie (h2 = 0,54). Najniższą masę kiełków wśród ośmiu analizowanych półrodzeństw charakteryzowało się półrodzeństwo odmiany Albatros.


Słowa kluczowe:

genetyczne uwarunkowanie, masa kiełków, rody ziemniaka

Bisognin D. A., Douches D. S., Jastrzębski K., Kirk W. W. 2002. Half-sib progeny evaluation and selection of potatoes resistant to the US8 genotype of Phytophthora infestans from crosses between resistant and susceptible parents. Euphytica 125: 129 — 138.
Google Scholar

Burton W. G. 1963. Concepts and mechanism of dormancy. In: The growth of the potato. J. D. Ivins , F.L. Milthorpe (eds). Butterworths, London: 17 — 41.
Google Scholar

Domański L. 2005. Tworzenie materiałów wyjściowych dla hodowli ziemniaka przydatnego do przetwórstwa spożywczego. Sprawozdanie o stanie realizacji tematu 4-3-001-01, IHAR Oddział Młochów 2005 r.: 1 — 19.
Google Scholar

Haynes K. G., Christ B. J. 2006. Recurrent maternal half-sib selection improves resistance to foliar late blight in a diploid hybrid Solanum phureja-Solanum stenotonum population. Amer. J. of Potato Res. 83:181 — 188.
Google Scholar

Krijthe N. 1962. Observation on the sprouting of seed potatoes. European Potato J. 5: 316 — 333.
Google Scholar

Michigan University. 1991. User’s guide to MSTAT-C. A software program for the design, management and analysis of agronomic research experiments. Michigan State University, USA.
Google Scholar

Reust W. 1986. Physiological age of the potato. EAPR working group. Potato Research 29: 268 — 271.
Google Scholar

Rykaczewska K. 1998. Zmienność okresu spoczynku bulw ziemniaka w zależności od warunków pogody w okresie wegetacji. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 463: 269 — 280.
Google Scholar

Rykaczewska K. 2004. Wpływ wysokiej temperatury w okresie wegetacji na plon ziemniaka (Solanum tuberosum), okres spoczynku bulw i wartość plonotwórczą sadzeniaków. Część II. Długość okresu spoczynku bulw. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 496: 199 — 206.
Google Scholar

Shukla G.K. 1972. Some statistical aspects of partitioning genotype-environmental components of variability. Heredity 29: 237 — 245.
Google Scholar

Sowa-Niedziałkowska G. 2004. Wskaźniki procesów życiowych zachodzących w sadzeniakach ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania. Część I. Okres uśpienia i intensywność wzrostu kiełków. Biul. IHAR 233: 219 — 236.
Google Scholar

Susnoschi M. 1981. Seed potato quality as influenced by high temperatures during the growth period. 2. Sprouting pattern in several cultivars in response to storage temperature. Potato Research 24: 381 — 388.
Google Scholar

Zarzyńska K. 1999. Wartości wskaźników charakteryzujących stan fizjologiczny bulw i rozwój rośliny ziemniaka. Część 1. Okres spoczynku bulw. Biul. IHAR 209: 111 — 123.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2008

Cited By / Share

Domański, L. i Zimnoch-Guzowska, E. (2008) „Ocena półrodzeństw i zróżnicowanie rodów ziemniaka pod względem masy kiełków formowanej w trakcie sezonu przechowalniczego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (249), s. 193–198. doi: 10.37317/biul-2008-0046.

Autorzy

Leszek Domański 
l.domanski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Autorzy

Ewa Zimnoch-Guzowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Statystyki

Abstract views: 97
PDF downloads: 14


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Leszek Domański, Ewa Zimnoch-Guzowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora