Ocena postępu hodowlanego pod względem wartości przetwórczej materiałów wyjściowych ziemniaka wytworzonych w latach 1999–2007

Leszek Domański

l.domanski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Bogdan Flis


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Henryka Jakuczun


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Ewa Zimnoch-Guzowska


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów (Poland)

Abstrakt

W Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin (IHAR), Oddział Młochów oceniono cztery grupy materiałów hodowlanych pod względem barwy chipsów, wiodącej cechy ziemniaka przeznaczonego do przetwórstwa na chipsy. Badania skupiły się na: oszacowaniu genotypowej wariancji tej cechy, identyfikacji genotypów z cechą „cold chipping” i linii rodzicielskich z pozytywnymi efektami ogólnej zdolności kombinacyjnej (GCA — general combining ability) dla barwy chipsów bezpośrednio po przechowaniu bulw w niskiej temperaturze (4–5°C), oszacowaniu reakcji na selekcję wyżej wspomnianej cechy w trzech rodzinach wywodzących się z krzyżówek między rodzicami o dobrej jakości chipsów. Wyniki naszych badań wskazują, że postęp hodowlany w programach ukierunkowanych na wytworzenie linii rodzicielskich / odmian z cechą „cold chipping” może być przyśpieszony poprzez zastosowanie testów potomstw pod kątem barwy chipsów po przechowaniu bulw w niskich temperaturach. Zastosowanie form rodzicielskich o pozytywnych efektach GCA dla tej cechy zwiększało frekwencję osobników charakteryzujących się jasną barwą chipsów. Wysoki potencjał trzech wytworzonych form rodzicielskich do tworzenia osobników typu „cold chipping” został potwierdzony w próbnym wysiewie przez parametry: σ2g (wariancję genetyczną), h2 (odziedziczalność w szerokim sensie), R (oczekiwany postęp selekcyjny).


Słowa kluczowe:

cecha „cold chipping”, ziemniak, zdolność kombinacyjna, reakcja na selekcję

Caliński T., Czajka A., Kaczmarek Z., Krajewski P., Siatkowski I. 1998. Podręcznik użytkownika programu SERGEN 3, Poznań: 1 — 53.
Google Scholar

Coffin R. H., Yada R.Y., Parkin K. L., Grodzinski B., Stanley D. W. 1987. Effect of low temperature storage on sugar concentrations and chip color of certain processing potato cultivars and selections. J. Food Sci. 52: 639 — 645.
Google Scholar

Domański L., Zimnoch-Guzowska E., Domańska M., Jakuczun H., Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 2004 a. The development of cold chipping potato parental lines for breeding cultivars suitable for processing. Plant Breeding and Seed Science 49: 91 — 100.
Google Scholar

Domański L., Zimnoch-Guzowska E., Flis B., Domańska M. 2004 b. Zdolność kombinacyjna wybranych linii rodzicielskich pod względem kilku cech kształtujących jakość surowca na przetwory ziemniaczane. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 500: 117 — 126.
Google Scholar

Domański L., Zimnoch-Guzowska E., Flis B. 2006 a. Zdolność kombinacyjna wybranych rodów ziemniaka pod względem ogólnego wyglądu bulw, ciemnienia enzymatycznego i barwy produktu smażonego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 123 — 130.
Google Scholar

Domański L., Jakuczun H., Zimnoch-Guzowska E., Flis B. 2006 b. Przydatność dwóch diploidalnych form rodzicielskich ziemniaka do tworzenia tetraploidalnego potomstwa typu „cold-chipping”. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 115 — 121.
Google Scholar

Domański L., Sztangret-Wiśniewska J., Zimnoch-Guzowska E. 2007. Tetraploidalne materiały wyjściowe dla hodowli odmian ziemniaka przydatnych do przetwórstwa spożywczego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 517: 245 — 251.
Google Scholar

Falconer D.S. 1989. Introduction to quantitative genetics. 3rd Ed. Longman Scientific and Technical, Harlow.
Google Scholar

Hayes R. J., Thill Ch. A. 2002. Co-current introgression of economically important traits in a potato-breeding program. Amer. J. of Potato Res. 79: 173 — 181.
Google Scholar

Lisińska G., Pęksa A., Kita A., Rytel E., Tajner-Czopek A. 2009. The quality of potato for processing and consumption. In: Yee N, Bussell W. T. (Eds) Potato IV, Food 3 (Special Issue 2): 99 — 104.
Google Scholar

Loiselle F., Tai G. C. C., Chrystie B. R. 1990. Genetic components of chip color evaluated after harvest, cold storage and reconditioning. Amer. Potato J. 67: 633 — 646.
Google Scholar

Mackay G. R., Tod D., Bradshaw J. E., Dale M. F. B. 1997. The targeted and accelerated breeding of potatoes. Scottish Crop Research Institute. Annual Report 1996/97: 40 — 45.
Google Scholar

Putz B. 1999. First potato varieties for the chip industry suitable to be stored at 4°C. In: Abstracts of Conference Papers, Posters and Demonstrations 14th Triennial Conference of the EAPR, Sorrento, Italy, May 2–7, 1999. Assessorato, Agricoltura Regione Capania: 333 — 335.
Google Scholar

Sowokinos J.B. 2007. The canon of potato science: 38. Carbohydrate metabolism. Potato Research 50: 3/4: 73 — 80.
Google Scholar

Thill C.A., Peloquin S.J. 1995. A breeding method for accelerated development of cold chipping clones in potato. Euphytica 84: 73 — 80.
Google Scholar

Zgórska K. 1979. Czynniki warunkujące cechy jakości ziemniaka jadalnego. Ziemniak 1979: 183 — 206.
Google Scholar

Zgórska K. 2006. Parametry wyznaczające przydatność odmian do konsumpcji i przetwórstwa. Wieś Jutra 2 (91): 37 — 38.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2009

Cited By / Share

Domański, L. (2009) „Ocena postępu hodowlanego pod względem wartości przetwórczej materiałów wyjściowych ziemniaka wytworzonych w latach 1999–2007”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (252), s. 275–283. doi: 10.37317/biul-2009-0075.

Autorzy

Leszek Domański 
l.domanski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Autorzy

Bogdan Flis 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Autorzy

Henryka Jakuczun 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Autorzy

Ewa Zimnoch-Guzowska 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Młochów Poland

Statystyki

Abstract views: 95
PDF downloads: 30


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Leszek Domański, Bogdan Flis, Henryka Jakuczun, Ewa Zimnoch-Guzowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>