Analiza interakcji genotypowo-środowiskowej w odniesieniu do wybranych cech użytkowych ziemniaka jadalnego w różnych systemach uprawy



Słowa kluczowe

cechy kulinarne; interakcja genotypowo środowiskowa; plon bulw; stabilność; zawartość skrobi; ziemniak

Francis T. R., Kannenberg L. W. 1978. Yield stability studies in short-season maize. I. A descriptive methods for grouping genotypes. Canadian Journal of Plant Sciences 58: 1029 — 1034.

Mendiburu F. 2015. Agricolae: Statistical Procedures for Agricultural Research. R package version 1.2-3. http://CRAN.R-project.org/package=Agricole.

R Core Team 2015. R: A Language and Environment for Statistical Computing. R Foundation for Statistical Computing.

Shukla G. K. 1972. Some statistical aspects of partitioning genotype-environmental components of variability. Heredity 29: 237 — 245.

Pobierz

Opublikowane : 2019-11-30


Flis, B. i Tatrowska, B. (2019) „Analiza interakcji genotypowo-środowiskowej w odniesieniu do wybranych cech użytkowych ziemniaka jadalnego w różnych systemach uprawy”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (286), s. 239-242. doi: 10.37317/biul-2019-0054.

dr hab. Bogdan Flis   b.flis@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział Młochów  Polska
Beata Tatrowska 
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy, Radzików, Oddział Młochów  Polska